Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. september 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

”Jag längtar til Italien”

”Jag längtar til Italien”
Vinhjernen

Sådan skrev den svenske digter, forfatter og komponist, Birger Sjögren lige inden sin død i 1929. Han blev 43 år gammel.  Han skrev den på tysk og var ganske berejst og havde været i Italien flere gange. Og er du glad for Italien, ligesom Birger og jeg, så kender du sikkert den længsel.  Så skal vi ikke sammen tage på en mental vinrejse til Veneto, en region i det nordøstlige Italien, der er kendt for sine maleriske landskaber, historiske byer og naturligvis – vin?!

Udgivet i samarbejde med Veneto

I dag vil vi tage en tur til området omkring Gardasøen og de nærliggende områder Bardolino, Lugana og Custoza, for at udforske Venetos spændende vine.

Vi kan jo starte i Sirmione, en lille middelalderby på en halvø i Gardasøens sydlige ende. Her spiser vi måske fisk til frokost og nyder de glimrende hvidvine lavet på druer som garganega, trebbiano di soave og chardonnay. Garda DOC-området ligger langs bredden af ​​den smukke Gardasø, som er omgivet af grønne bjerge og maleriske landsbyer.

Garda DOC-vinene er typisk lette og friske og går godt med fisk, som er en lokal delikatesse på grund af søens beliggenhed, fx ørred, karpe og endog sardiner, der har vænnet sig til ferskvandet. Vinene er også perfekte til at nyde en varm sommerdag på terrassen eller stranden. Garda DOC-vinene er kendt for deres frugtagtige aroma og smag, som kan variere fra citrus til hvide blomster.

Når vi fortsætter vores rejse mod syd, er vi i Lugana-DOC, der er kendt for sine vine, der er produceret på druen trebbiano di lugana, også kaldet turbiana.  Vinene her er typisk friske, med noter af hvide blomster og citrusfrugter. De er også kendt for deres evne til at lagre glimrende , især fra de producenter, der lader dem ligge på bærmen op til et halvt år.

Lugana-vinene er perfekte til at nyde med forskellige retter, inklusive fisk og skaldyr, men de går også godt med lyst kød og salater og er også gode til oste. 

Når vi bevæger os lidt længere op ad søens østbred, kommer vi til byen Bardolino. Her er det hyggeligt at slentre rundt i den gamle bydel mellem de typiske fiskerhuse.  Af vin produceres en række rødvine på corvina-druen, der er en af ​​de vigtigste druesorter i Valpolicella-området, der ligger lidt længere nordpå. Bardolino-vinene er typisk lette og frugtagtige, og de går godt med forskellige retter, inklusive pasta og pizza.

Glem ikke at nyde en flaske rosé på et tidspunkt. ”Chiaretto di Bardolino” er en af ​​de mest kendte rosévine i Italien og er perfekt til at nyde på en varm sommerdag. Den går godt med fisk og skaldyr, men også med lette pastaretter og salater. En alsidig vin som alle vil elske i sommervarmen.

Byen har også en årlig vin- og druefestival i september, hvor lokale vinproducenter og madleverandører præsenterer deres produkter for besøgende fra hele verden. Festivalen er en fantastisk mulighed for at smage forskellige vine og delikatesser, mens man nyder den smukke udsigt over Gardasøen.

Endelig er der Custoza-området, der er beliggende nær byen Verona. Her produceres en række vine på forskellige druesorter, inklusiv garganega, trebbiano og cortese. Custoza-vinene er karakteriseret ved deres lette krop, friske syre og subtile aromaer af hvide blomster, citrusfrugter, fersken og mandel. Vinene har også en vis mineralsk karakter, som ofte skyldes jordbunden, der består af en blanding af ler, kalksten og sand.

Nogle producenter af Custoza DOC-vin vælger at lagre deres vine på gamle egetræsfade for at give vinene ekstra kompleksitet og tekstur. Disse vine vil typisk have en lidt mere fyldig krop og subtile smagsnoter af ristede nødder, vanilje og karamel.

Nå, nu kan du enten pakke Punto’en og sætte kurs sydover for at lindre Italiens-afsavnet. Alternativt kan du skaffe dig et par flasker af de herlige vine fra Veneto og lidt italienske delikatesser og så nyde en lys, dansk forårsaften, mens du planlægger sommerferien. Saluti!

Fem gode repræsentanter for vinene fra Veneto:

Cantina Bottenago  Pinot Bianco Garda DOC 2021

Gavmild næse med masser af kvæde og citrus. Munden starter cremet og fyldig og slutter fint af med sprød syre. Velbalanceret, harmonisk og ganske fyldig vin.


Menasasso Lugana Riserva 2018

Et glimrende eksempel på Lugana-vinenes evne til at lagre. Næsen er kompleks og indbydende med duft af enghø med urter og kvædebrød. Munden er cremet, fyldig  og aldeles charmerende. Til grillet fugl, krydret mad, kraftige oste. En alsidig og meget dejlig vin.


Val dei Molini Bardolino Classico 2021

Næsen oser af fint parfumeret rød frugt med et lille touch af blød lakrids. Munden er saftig og rank med et yderst blid tannisk bid og maser af drinkability, Drik den sval til tomatbaserede pastaretter, pølser og charcuteri eller en skaftkotelet fra grill. Skøn sommerrødvin.


Massimo Ronca Chiaretto Bardolino 2021

Hindbærduftende og krydret næse med et lille floralt touch. Fyldig, men læskende mund med veldoseret syre og blid, peberkrydret finish. Saftig og velstruktureret rosé til fx salat med kylling eller laks.


Villa Medici Custoza Superiore 2021

Et blend af fire druer; trebbiano toscana, garganega, bianca fernanda og trebianello. Næsen dufter af gule æbler og diskret af hyld. Munden er hamrende saftig og overraskende fyldig og kompleks. Grill en vagtel eller harpunér en pighvar. Dejlig og spændende vin.


#GreatEuropeanWines

#EnjoyItsFromEurope

#chiarettodibardolino

#luganalover

#gardawines

#vinocustoza

Stik os en kommentar

Smid en kommentar