REJSEGUIDE: På jagt i den tyske aspargeshimmel
Tilbage i maj måned havde jeg fornøjelsen af at tage til Tyskland for at “hjælpe” med årets aspargeshøst. Turen gik ikke alene – jeg havde nemlig Mikkel Bækgaard fra Mikkelsmadblog med.
Tyskerne går ret meget op i deres hvide asparges – det vidste jeg egentlig ikke, men det gør de altså. Faktisk står Tyskland for hovedparten af Europas aspargesforbrug i den korte sæson, de lækre stænger nu er tilgængelige.
Vores tur starter tidligt fra København, hvorfra vi kører mod Rødby i en lækker BMW venligst udlånt af Sixt. Når man nu er stået ufattelig tidligt op, så bliver dagen bare lidt bedre, når man suser afsted i et fantastisk tysk køretøj. Fra Rødby tager vi Scandlines færgen til Tyskland, og overfarten er hurtig og smertefri – og heldigvis har de masser af kaffe, så min hjerne kan komme i omdrejninger.
I området omkring Niedersachen er produktionen af asparges enorm. Niedersachen er et område vest for Hamborg, så det er jo bare “ein smuttur” væk. Årsagen til de mange asparges har vist nok noget med jorden at gøre – den er god til den slags, og det er vigtigt. Eftersom vi også godt kan det der med asparges i Danmark, så var jeg naturligvis lidt skeptisk, når tyskerne nu mener, at de har det hvide guld, og deres asparges bare er de bedste – det kan alle jo påstå.
Ved ankomst til aspargesgården får vi en rigtig fin rundtur i produktionen og smager på jordbær og hindbær, som også dyrkes i stor stil. Faktisk har de lavet en hybridsort af jordbær, som bliver ved med at få blomster, og dermed kan du få friske jordbær næsten hele året rundt.
Tyskerne er som nævnt både stolte og vilde med deres asparges, så hovedparten af aspargesproduktionen går faktisk til Tyskland selv, og gerne ret lokale – både restauranter og supermarkeder. Jeg har dog set tyske asparges i danske supermarkeder, så de finder da vejen op nord på.
En tur i marken og bagefter køkkenet
Vi er jo på jagt efter de tyske asparges, og dem finder vi også så rigelig af, da vi kommer en tur i marken.
Så langt øjet rækker er der aspargesmarker, og nu skal vi høste nogle – eller rettere stikke, som det hedder. Efter vi har moret os med det i en rum tid, skal vi til en lille aspargesworkshop med en lokal kok.
Hvad spiser man så til de dersens asparges?
Vores kok har til lejligheden bedt nogle lokale fiskere om at tage noget af dagens fangst med hjem til ham, og dette vil han så lave sammen med de hvide asparges, kartofler, friske urter og en hollandaise. Det lyder sgu meget lækkert.
Nu fik vi jo så lejlighed til at smage en ret med hvide asparges og fisk, men hvad serveres der typisk til asparges i det tyske køkken?
Kartoflerne og hollandaisesaucen går igen, og så er det typiske valg af protein en form for spegeskinke. Denne ret kan finde på rigtig mange restauranter, når sæsonen er i gang – ofte i en eller anden lokal fortolkning Vi fik faktisk selv lov til at få en udgave af denne klassiker senere på aftenen. Her var den piftet op med brunet smør, og det passer (også) godt til asparges.
Her på Gastromand blev vi udfordret og bedt om at komme med vores bedste bud på en ret med asparges – så det gjorde vi, og rev ekstra godt med trøffel henover. Hvis du er nysgerrig efter opskrift og retten i sig selv, så finder du den her: Asparges, krondyr og trøffelhollandaise
Lærte jeg så noget?
Nu er det jo ikke første gang, jeg smager asparges, og det er faktisk heller ikke første gang jeg sætter mine fødder i en aspargesmark, men derfor kan jeg jo altid suge ny viden til mig (eller måske bare blive bekræftet i noget, jeg vidste i forvejen).
I hvert fald lærte jeg en lille finte med at bage aspargsene i stedet for at koge dem. Ved at bage dem, undgår du at smagen bliver udvandet. Det var netop også derfor at de blev sous-vide’et i vores opskrift. Skulle du så alligevel vælge at koge dem, så kom gerne lidt sukker i kogevandet og en halv citron – og smid dem på en pande med smør bagefter.
Hvad kan de tyske asparges så?
Jeg ved ikke, om de deciderede er bedre end de danske, men de er i hvert fald ikke dårligere – og slet ikke, når man lige har hevet dem op af jorden. Hvis du falder over tyske asparges, der hvor du handler, så kan du roligt smide dem i indkøbskurven.
På denne tur blev jeg endnu en gang bekræftet i, at friske sæsonråvarer bare smager bedre. I en hektisk hverdag glemmer man det nogle gange, og det er bare brandærgerligt – særligt når nu f.eks. aspargessæsonen kun varer omkring 7 uger – og så er de væk igen. Så skynd dig at nyde dem mens de er her.
Har du mod på selv at tage mod det tyske og udforske den tyske gastronomi, så kan disse links være interessante for dig:
http://www.germany.travel/en/ms/culinary-germany/culinary-germany.html
https://www.instagram.com/meinniedersachsen/
http://www.ferie-niedersachsen.dk/
Stik os en kommentar
Kommentarer