Gastromand.dk | 23. September 2018

Scroll to top

Top

En kommentar

På jagt i den tyske aspargeshimmel

På jagt i den tyske aspargeshimmel
Fynboen

Tilbage i maj m√•ned havde jeg forn√łjelsen af at tage til Tyskland for at “hj√¶lpe” med √•rets aspargesh√łst. Turen gik ikke alene – jeg havde nemlig Mikkel B√¶kgaard fra Mikkelsmadblog med.

Artiklen præsenteres i samarbejde med Rejselandet Tyskland.

 

Tyskerne g√•r ret meget op i deres hvide asparges – det vidste jeg egentlig ikke, men det g√łr de alts√•. Faktisk st√•r Tyskland for hovedparten af Europas aspargesforbrug i den korte s√¶son, de l√¶kre st√¶nger nu er tilg√¶ngelige.

Vores tur starter tidligt fra K√łbenhavn, hvorfra vi k√łrer mod R√łdby i en l√¶kker BMW venligst udl√•nt af Sixt. N√•r man nu er st√•et ufattelig tidligt op, s√• bliver dagen bare lidt bedre, n√•r man suser afsted i et fantastisk tysk k√łret√łj. Fra R√łdby tager vi Scandlines f√¶rgen til Tyskland, og overfarten er hurtig og smertefri – og heldigvis har de masser af kaffe, s√• min hjerne kan komme i omdrejninger.

I omr√•det omkring Niedersachen er produktionen af asparges enorm. Niedersachen er et omr√•de vest for Hamborg, s√• det er jo bare “ein smuttur” v√¶k. √Örsagen til de mange asparges har vist nok noget med jorden at g√łre – den er god til den slags, og det er vigtigt. Eftersom vi ogs√• godt kan det der med asparges i Danmark, s√• var jeg naturligvis lidt skeptisk, n√•r tyskerne nu mener, at de har det hvide guld, og deres asparges bare er de bedste – det kan alle jo p√•st√•.

Rigtige foodies k√łrer i cabriolet!

Ved ankomst til aspargesgården får vi en rigtig fin rundtur i produktionen og smager på jordbær og hindbær, som også dyrkes i stor stil. Faktisk har de lavet en hybridsort af jordbær, som bliver ved med at få blomster, og dermed kan du få friske jordbær næsten hele året rundt.

Jordb√¶r s√• langt √łjet r√¶kker.

Tyskerne er som nævnt både stolte og vilde med deres asparges, så hovedparten af aspargesproduktionen går faktisk til Tyskland selv, og gerne ret lokale Рbåde restauranter og supermarkeder. Jeg har dog set tyske asparges i danske supermarkeder, så de finder da vejen op nord på.

En tur i marken og bagefter k√łkkenet

Vi er jo på jagt efter de tyske asparges, og dem finder vi også så rigelig af, da vi kommer en tur i marken.

S√• g√•r h√łsten igang. Det kr√¶ver lidt √łvelse at stikke rigtigt – som man siger (FOTO: Mikkel B√¶kgaard)

De helt store kaldes “elefanter” (FOTO: Mikkel B√¶kgaard)

S√• langt √łjet r√¶kker er der aspargesmarker, og nu skal vi h√łste nogle – eller rettere stikke, som det hedder. Efter vi har moret os med det i en rum tid, skal vi til en lille aspargesworkshop med en lokal kok.

Et lille fif: Bag dine asparges. (FOTO: Mikkel Bækgaard)

Hvad spiser man så til de dersens asparges?

Vores kok har til lejligheden bedt nogle lokale fiskere om at tage noget af dagens fangst med hjem til ham, og dette vil han så lave sammen med de hvide asparges, kartofler, friske urter og en hollandaise. Det lyder sgu meget lækkert.

Gang i flammekasteren!

Det her kunne jeg spise til frokost hver dag.

Nu fik vi jo s√• lejlighed til at smage en ret med hvide asparges og fisk, men hvad serveres der typisk til asparges i det tyske k√łkken?

Kartoflerne og hollandaisesaucen g√•r igen, og s√• er det typiske valg af protein en form for spegeskinke. Denne ret kan finde p√• rigtig mange restauranter, n√•r s√¶sonen er i gang – ofte i en eller anden lokal fortolkning Vi fik faktisk selv lov til at f√• en udgave af denne klassiker senere p√• aftenen. Her var den piftet op med brunet sm√łr, og det passer (ogs√•) godt til asparges.

Nogen gav mig en sk√•l fyldt med hollandaise … (FOTO: Mikkel B√¶kgaard)

Her p√• Gastromand blev vi udfordret og bedt om at komme med vores bedste bud p√• en ret med asparges – s√• det gjorde vi, og rev ekstra godt med tr√łffel henover. Hvis du er nysgerrig efter opskrift og retten i sig selv, s√• finder du den her:¬†Asparges, krondyr og tr√łffelhollandaise

Asparges, krondyr og tr√łffelhollandaise.

Lærte jeg så noget?

Nu er det jo ikke f√łrste gang, jeg smager asparges, og det er faktisk heller ikke f√łrste gang jeg s√¶tter mine f√łdder i en aspargesmark, men derfor kan jeg jo altid suge ny viden til mig (eller m√•ske bare blive bekr√¶ftet i noget, jeg vidste i forvejen).

Hvis du v√¶lger at koge dine asparges, s√• husk lidt sukker og citron. Det l√łfter smagen.

I hvert fald l√¶rte jeg en lille finte med at bage aspargsene i stedet for at koge dem. Ved at bage dem, undg√•r du at smagen bliver udvandet. Det var netop ogs√• derfor at de blev sous-vide’et i vores opskrift. Skulle du s√• alligevel v√¶lge at koge dem, s√• kom gerne lidt sukker i kogevandet og en halv citron – og smid dem p√• en pande med sm√łr bagefter.

Hvad kan de tyske asparges så?

Jeg ved ikke, om de deciderede er bedre end de danske, men de er i hvert fald ikke d√•rligere – og slet ikke, n√•r man lige har hevet dem op af jorden. Hvis du falder over tyske asparges, der hvor du handler, s√• kan du roligt smide dem i indk√łbskurven.

En anden ret vi fik: Tyske asparges med sommerbuk, bygotto og bearnaise.

På denne tur blev jeg endnu en gang bekræftet i, at friske sæsonråvarer bare smager bedre. I en hektisk hverdag glemmer man det nogle gange, og det er bare brandærgerligt Рsærligt når nu f.eks. aspargessæsonen kun varer omkring 7 uger Рog så er de væk igen. Så skynd dig at nyde dem mens de er her.

Har du mod på selv at tage mod det tyske og udforske den tyske gastronomi, så kan disse links være interessante for dig:

http://www.germany.travel/en/ms/culinary-germany/culinary-germany.html

https://www.instagram.com/meinniedersachsen/

http://www.ferie-niedersachsen.dk/

Kommentarer

Smid en kommentar