Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. juli 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Jagten på Danmarks Bedste Bøfsandwich: En Brun Ridders bekendelser

Jagten på Danmarks Bedste Bøfsandwich: En Brun Ridders bekendelser
Ingeniøren

Det er Nytårsdag. Det eneste grimmere end dit spejlbillede er din ånde. Det forgangne års synder ligger bag dig, dit legeme er helt tomt, og du er klar til at starte på en frisk. Hvor er det rigtige sted at begynde? Med en bøfsandwich! Tre slags løg, syltevarer der napper i begge ender og ikke mindst en dampende varm, brun sovs.

Danmarks Bedste Bøfsandwich 2017 er netop blevet kåret af De Brune Riddere, der hvert år pløjer land og rige rundt i jagten efter den bedste brune bandit. Det er sket siden 2012, hvor der siden er sket en eksplosion i den brune undergrund af dansk kogekunst. Fra at være en ret, der fortrinsvis huserede på det jyske kontinent på cafeteriaer og tankstationer, skyller den brune bølge nu ud over det ganske land. Mange velrenommerede frokostrestauranter og smarte spisestederne har fået øjnene op for det stigende ønske om at komme en tur under den brune bruser.

Til det voksne menneske m/k er det sgu godt med sådan en moppedreng af en brun bandit. Der er ikke noget rucola, seje durumboller, kærnemælksskind eller farserede purløg. Nej, der er tre slags løg, riv i syltevarerne, brunt ydre med pink indtræk og sovs på bollerne. Kort sagt, lidt at bide i!

Den første stribe år kæmpede Århus og Aalborg om titlen, så røg den et par år til København til låns, men nu er den tilbage i Jylland igen – denne gang hos Rasses Skovpølser i Skanderborg. Mange fra primært det jyske kontinent vil nok mene, at den hører hjemme i den ende af Danmark, og det er da også typisk der, de fleste af dem findes. Der er mange steder, der kører med bøffer fra frost og sovs fra pulver, men den bedste bøfsandwich laves nu stadig af friskhakket oksekød og en brun sovs lavet fra bunden af en kraftig fond på knogler, skrog og grøntsager.

Det var en stor oplevelse at besøge Rasses Skovpølser, og vi har faktisk gjort det 5-10 gange i løbet af året. Det ligger smukt placeret i skoven på vejen fra Skanderborg til Horsens, hvor man i øvrigt finder årets andenplads, Dolly’s.  Fra pressemeddelelsen om Rasses bøfsandwich:

Her er vi ikke bare under den brune bruser, men vi er faktisk næsten ude, hvor man ikke kan bunde længere. Rasses går hele vejen og serverer simpelthen bøfsandwichen i en dyb tallerken med en voldgrav af sovs. Og vi snakker om en brun sovs i verdensklasse med fuld fart på en lækker fond, smækfyldt med smag og kraft – tilsmagt perfekt, så den er rund, behagelig og gjorde at vi følte os trygge og varme. Sovsen er faktisk blandt de allerbedste, vi nogensinde har smagt! Inde i dybet finder man ikke én stor, men i stedet to tyndere bøffer. Hvis man ellers forstår at stege en hakkebøf, så er det et godt trick til at få dobbelt op på stegeskorpe og dermed smag. Og kan de stege en bøf hos Rasses? Selvfølgelig! Perfekte bøffer med stegeskorpe, god krydring med salt og peber og et blødt og saftspændt rosa indre. For at holde umamibølgen og alt det bløde i skak er det vigtigt med godt med surt. Rødbederne var bløde og havde både sødme og kant fra en frisk syltelage. Remouladen var også perfekt balanceret, så retten tippede ikke på nogen måde og var en stilsikker opvisning i, hvordan man laver en fantastisk bøfsandwich.

Udover de overordnede vindere kårer vi også de fem vigtigste elementer i bøfsandwichen. Således er der uddelt priser for bedste sovs, løg, boller, bøf og syltevarer i 2017.

Vinderne:

  • Rasses Skovpølser i Skanderborg serverer Danmarks mest kælne brune sovs
  • Spisehuset i Pagoden fra Ølgod har Danmarks svedigste løg
  • Dollys i Horsens kan præsentere Danmarks frækkeste boller
  • Dollys i Horsens har Danmarks mest flabede hakkedreng
  • Rasses Skovpølser i Skanderborg disker op med Danmarks syndigste syltevarer

Samlede vindere gennem årene:

  • 2017: Rasses Skovpølser, Skanderborg
  • 2016: Grisen, Nørrebro, København
  • 2015: Grisen, Nørrebro, København
  • 2014: Havnens Perle, Aarhus
  • 2013: Vestre Baadelaug, Aalborg
  • 2012: Havnens Perle, Aarhus

Hvad er hemmeligheden så bag en god bøfsandwich? Det er selvfølgelig gode råvarer, godt håndværk, omtanke, blik for helheden og ikke mindst et skud humor. Den er hverken klassisk smuk eller nødvendigvis særligt overskuelig, men hvis man er gammelsulten og trænger til en luksusoplevelse, så går man aldrig forkert med en bøfsandwich. Derfor er det også gerne noget, vi kører en omvej efter, hvis der kommer et tip ind om et godt sted. Hvert år nulstilles pointene, og så er det op på jernhesten igen og ud på den brune camino.

Hvordan kan DU så hjælpe OS? Danmark er stort, og vi er få, så vi lever i høj grad af gode tips. Alle tips bliver automatisk lagt ind på vores kort hos Google Maps, hvor der kan følges med i gode spisesteder med et brunt skær. Det kan findes på www.bøfsandwich.dk

Fik du også en usandsynlig stor trang til en bøfsandwich? Gastromændene har tidligere begivet sig ud i at lave en version af den brune kult-spise. Du kan finde den lige hér!

Stik os en kommentar

Smid en kommentar