Gastromand.dk | 21. July 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

REJSEGUIDE: Det skal du opleve på en forlænget weekend på Island

REJSEGUIDE: Det skal du opleve på en forlænget weekend på Island
Familiefaren

Du tager en lille portion tålmodighed, en stor omgang planlægning og så nogle dage fri fra jobbet – sæt det hele sammen og så har du en fantastisk mulighed for at besøge et at de smukkeste lande der findes – Island!

Inden jeg og smukke medrejsende kunne komme afsted til Island skulle jeg lige sikre at årets julevin, bobler og dessertvin var kåret, men heldigvis er jeg ved at være temmelig garvet, så det var bestemt intet problem! Omkring 100 flasker alt i alt var smagt og så var det ellers afsted med Icelandair som har været med til at arrangere vores tur.

Hvis du har muligheden så kan Icelandairs Comfort Class varmt anbefales…

Læs også: “Island Stopover: Et genialt døgn på vulkanøen

#mystopover

Omkring 9 millioner mennesker flyver hvert år over Reykjavik lufthavn da Island er blevet et temmelig populært “stopover” inden folk flyver videre til fx USA. Ud af de 9 millioner bliver omkring 2,7 millioner i Reykjavik og holder ferie. Vi udgør to af dem. Klokken siger 21.10 og efter jeg brillerede med at glemme min bagage fra min indenrigsflyvning (dont do that) og en god omgang panik sidder vi begge på flyets Comfort Class, som er ren luksus.

LÆS OGSÅ: Island Stopover: Et genial døgn på vulkanøen

“Would you like a cocktail before takeoff sir?” – “Yes I would!”…

God plads, fantastisk service, lækker aftensmad som vælges fra en menu og så ellers god beværtning som starter med en lille pre-flight cocktail. Kort efter er vi luften og jeg begynder at sætte mig ind i turen til Island. Efter 3 timer lander vi og vi er mere klar end nogensinde på nogle dage, hvor der ikke skal ikke tænkes arbejde.

Lækker mad på Comfort Class…

Day One

Efter 6 timers søvn, en god morgenmad på Hotel Reykjavik Centrum , hvor jeg går all in på skyr – og ja, det gør man når man er på Island! Herefter rykker jeg en 3 dobbelte espresso og så er vi klar til at rykke ud med vores guide Áslaug Guðjónsdóttir (og ja det er point for at udtale korrekt). Vi starter dagen med fisk og besøger Blamar som eksporterer fisk til Irma, så har du stået og kigget på deres fisk kunne det sagtens komme fra Island.

“Sur Hval”…

Jeg spørger meget ind til lokal fisk og deres specielle skikke, Áslaug først undrer sig lidt, men herefter fortæller, at vi sagtens kan smage “sur hval“, dog advarer hun mig mod smagen – ”No problem” siger jeg og rækker hånden frem. Det er et stykke gult hval, som egentlig smager godt – frisk, syltet og lidt af ”hav”. Hun smiler imponerende over, at jeg ikke spytter det ud – sådan bygger du bro!

Islands bedste buffet…

Islands bedste buffet

Efterfølgende er der frokost på Hilton Hotel, hvor der er bord på Restaurant Vox. Normalt er jeg ikke til buffet men hvis du har kort tid på Island og gerne vil smage lidt forskellige er netop Vox nok det bedste bud du finder, det trækker naturligvis op, at de er nævnt i Michelin Guiden 2017.

Rensdyr…

Jeg går altid all ind på lokal mad og får fortalt, at røget lam, kartofler i en stuvning som minder lidt om monay sauce samt noget ”kikse-agtig-knækbrød” er ret lokalt. Den springer jeg på. Jeg sørger naturligvis også for at spise forskellige slags sild, rensdyr paté og sushi fra lokale fisk – der blandes godt – og jeg angriber buffet frontalt og hårdt – som en Gastromand gør.

Klassisk Islandsk Ret…

Salt og Chokolade

Efter middagen smutter vi omkring ”Saltverk” som du sikkert kender, da de faktisk sælger deres salt overalt i Danmark. Deres Manager taler fyldende dansk eftersom han har boet i Danmark i 10 år. Da jeg fortæller, at vi faktisk har haft en aftalte med netop Saltverk om at bruge deres produkter er der igen bygget bro! Vi kommer derfra med rigeligt salt og navnlig deres ”Lava-salt” fanger mig meget!

Salt!

Næste stop er Nori Sirius som laver chokolade der også eksporteres til Irma. De gør meget i at kombinere lakrids sammen med chokolade som vi bestemt har taget til os i Danmark. Én af deres første ideer var denne sammensætning, som vi får adskillige smagsprøver af. Om det lige er dem som har opfundet det ved jeg faktisk ikke – men godt smager det!

Nori Sirius chokolade…

Islands Whisky – En om omvej værd

Lidt tilfældigt bliver der arrangeret en whisky-smagning med en Islandsk whisky. Årsagen er egentlig, at min skønne rejsebuddy selv arbejder med whisky og virkelig brænder for det. ”Floki” er Islands første whisky og i forhold til et nyopstartet destilleri så er de ret gamle – helt fra 2009. For mig er ”Floki” tømreren som bygger Ragner Loth Broks både i Vikings, men her er det en af de første bosætte på Island, der for mange hundrede år siden valgte, at rejse til Island – jeg tror fuld og fast på, at det er samme person. Men nok om Vikings.

Islandsk whisky!

Floki producerer whiskys i forskellige udgaver, en Single Malt, en Young Spirit og en Young Spirit med røg. De laves alle på islandsk byg og efter de gamle traditioner. Vi smager først deres Single Malt, som de underligt nok har en lille smule af tilbage fra deres aller første flaske.

Floki Whisky…

Normalt bliver den slags gemt væk som samlerobjekt, men her deles det med gæsterne. Den smager godt og er langt bedre og mere balanceret end hvad jeg har prøvet tidligere af de unge whiskys. For unge whiskys gælder det. at de ofte nogenlunde smagsrige, men eftersmagen er slet ikke udviklet nok endnu. Det kommer med tiden – det ændrer dog ikke ved, at Floki bestemt er et besøg værd, også hvis du ikke er whisky-elsker.

Ædle dråber hviler her…

Efter besøget hos Floki kører vi tilbage til centrum, hvor vi lunter rundt i den hyggelig by og besøger deres små butikker og cafeer. Vi besøger også deres kirken Hallgrímskirkja som ligger forenden af deres shopping gader. Hvis du kommer til Reykjavik så er det afgjort et besøg værd.

Reykjavik centrum – læg mærke til kirken i baggrunden…

Islands bedste restaurant Grillmarkadurinn

Kommer du til Island og er du vild med mad som mig, så er Grillmarkadurinn et af de bedste bud. Den ligger i centrum og er vel en fusion af islandsk og asiatisk mad. Det lyder underligt, men det fungerer vildt godt. Niveauet er højt og serveringer er knivskarpe! Deres service er god og uformel. Vinen er ganske udmærket, men der er ingen tvivl om, at det er maden som er deres spidskompetence.

Sour på lokal brændevin…

Du kan få omkring 8 retter for ca. 700 kr. hvilket er mere end nok til at gøre dig mæt – trust me! Her kommer du gennem fortolkninger af nogle af deres traditionelle retter med fx rensdyr, hval, torsk og lam. For mig står retterne med grillet hval serveret på bedste “sushi-vis” med wasabi og soya og det gåsebryst vi fik til hoved ret sammen med “pork belly” som noget af det bedste jeg har fået i år.

Grillet hval…

 

Gåse med Pork Belly…

Dertil kommer så også lige den cocktail vi startede på – jeg husker desværre ikke præcist hvad det var, men det var en sour på bl.a. en lokal brændevin! Vi forsætter turen i næste indlæg, hvor vi lige runder Grillmarkadurinn af og kigger på hvordan du kan komme til at se Nordlys – næsten med garanti! Så dette var et bud på hvad du kunne opleve hvis du besøger Island, håber det var inspirerende.

Har du besøgt Island? 

 

 

 

Smid en kommentar