REJSEGUIDE: Det skal du også opleve på en forlænget weekend på Island
- Gastromand
- Den 12. januar 2018
- https://gastromand.dk
Familiefaren er sendt til Island med Icelandair for at udforske øen, smage traditionelle retter, drikke lokalt øl og nyde den smukke og barske natur! Flere og flere besøger nemlig Island, som også kaldes “Verdens største mindste by” fordi den stort set har alt! Men hvad skal du lave hvis du har 3-4 dage på Island?
Dagen derpå starter med en kende tømmermænd, da vi besøgte én af Islands bedste restauranter som bød på nogle vildt lækre retter, vin og ikke mindst cocktails.
Heldigvis står den på skyr til morgenmad og espresso, så efter en god omkring og ca. 4 kopper er min hovedpine taget voldsomt til, men det klares med et par panodiler og viljestyrke! Kort efter sidder jeg i vores nye guide Àsalaugs bil og vi kører mod havnen, hvor vi skal mødes med ”Skyr-damen” også kaldet Eirny Sigurdardottir som er meget passioneret omkring netop Skyr. Til alt held (for min hovedpine og tømmermænd) har hun misforstået vores aftale, så vi kører i stedet for til et bageri der er ret nyt, men som på rekordtid har skabt en succes.
Bakery Braud og Co (Brød og Co)
Bageriet kunne lige så godt ligge på Vesterbro, tjek lige farverne på nedenstående billede. Det er så fedt at malingen på huset er bevaret. Oprindeligt var planen, at det skulle laves om, men ejeren insisterede på, at det skulle forblive.
Vi møder bagermestren Agust Einthorsson, som fortæller, at de laver alt økologisk og med så få ingredienser som muligt, hvor Bornholmsk mel bl.a. indgår. Brød er en stor del af den islandske spise, og helt på niveau med Danmark, så besøger du Island kan du sagtens gå til en bager og få et groft lækker brød som hjemme.
Rekvavik Risteri
Vi er foran tidsplanen så Áslaug forslår, at vi tager en kop kaffe på Reykjavik Risteri der ligger lige overfor ”Brød & Co”. Vi bliver budt indenfor af deres værtinde som jeg aldrig fanger navnet på, jeg blev simpelthen distraheret af øhhh – kaffen og stemningen i rummet…
Hun er dog meget passioneret omkring kaffe. Hun forklarer om deres ristning som bliver til en fantastisk bild og lækker kaffe. Vi sludrer lidt om bl.a. Kopi Luwak og andet highend kaffe. Risteriet kunne lige som bageren ligeså godt ligge på hjertet af Vesterbro. Den er total retro indrettet og ordet ”hygge” kommer virkelig til sin ret her! Hvis du skal have en kop god kaffe, så er dette et rigtig god bud.
Her skal du spise lokal mad!
Der er to bud, som er virkelig gode i Reykjavik – den ene er Restaurant Loki og 3 Frakkar. Begge steder laver helt traditionelt islandsk mad. Vi besøger den første og selv om jeg faktisk ikke er så sulten igen, så begynder jeg at være klar. Jeg ignorerer mine tømmermænd og hanker op i mig selv. Vi bliver velmodtaget på 3 Frakkar af en stor kok som er meget begejstret for at se os. Jeg forklarer hvad jeg laver og siger, at jeg godt kan lige at spise lokalt. Kokken lyser endnu mere op og gnider sig i hænderne. ”Bring your worst” tænker jeg – jeg har spist hjerne, maver og bænkebidere!
Tørret fisk og fermenteret haj
Først kommer der tørret fisk på bordet. Det ligner noget sprødt, men er nærmere lidt sejt og ret voldsomt i smagen, men ikke noget Familiefaren ikke kan klare.
Det er faktisk meget godt med smør på og så en lille dram til. Kort efter kommer der så fermenteret haj, som kokken er meget stolt af – han viser os sågar et kæmpestykke haj.
Det lugter voldsomt af ammoniak som overrasker mig en del! Tømmermænd eller ej – jeg bakker sgu aldrig ned fra en udfordring og tænker på de fire gange jeg har spist surstrømning!
Haps! Det er ret sejt og lidt efter du synker det så kommer der en voldsom smag og duft af ammoniak som rammer din næste og øjne – hånden på hjertet bliver du lidt skæv af duften et godt sekund. ”Wow” udbryder jeg og Àslaug og kokken griner lidt – vi skåler i vores dram og jeg smager lige et par stykker mere. Smag og duften varer ved – det er underligt inspirerende.
Rå hval, Lunde og rensdyr
Det ser vildt lækkert og præsenterer sig flot. Rensdyret er lavet som pate og smager meget af vildt men på den rigtige måde. Den rå hval spises som sashimi med wasabi, soya og ingefær. Det smager glimrende og her går en dram jo helt fantastisk til.
Lunde er faktisk det som smager mest intenst her, hvis du ikke kender den er det denne lille ”papegøje-agtige” fugl, som der lever i tusindvis af på Island. Det er ret voldsomt i smagen og mere intenst end både hval og rensdyr. Men det er godt – også selv om jeg har tømmermænd. Vi slutter af med at skåle og så smutter vi videre til Skyr-damen.
Jeg har aldrig spist rigtig skyr – og det har du heller ikke!?
Heldigvis har jeg et hemmeligt liv hvor jeg træner helt vildt og skyr er en stor del af min daglige kost. Så selv om det er en meget passioneret kvinde der møder os, bygges der hurtigt bro, og snakken går på protein, valle og oprindelse af skyr. Eirny fortæller, at skyr skal laves af mælk fra islandske køer og ikke køer fra andre steder i verden, det skal laves uden valle-protein og så skal det drænes hængende hvor egen vægt sikrer processen.
Ergo er vores skyr i Danmark ikke godkendt efter hendes overbevisning og jeg må så indse, at jeg aldrig har spist rigtig skyr – what a mind-blower? Jeg kan godt følge hende, beskyttelse af oprindelse af vigtig, som fx med Feta, Parmaskine og andre produkter, men det kræver en del. Efter en omgang tærte med skyr så skilles vores veje og jeg drager videre på egen hånd.
George The Bartender – Her skal du drikke din øl i Reykjavik
Georg er medejer af Kaldi Bar som ligger i centrum af Reykjavik i området med de smukke shoppinggader. De brygger deres eget øl ”Kaldi” og sammen med ”Borg” deres udvalg af øl i baren – er du fan af gin har de omkring 50 forskellige, så du går ikke derfra ædru eller tørstig for den sags skyld. Vi ankommer inden maden og bliver budt pænt indenfor – Georg har store planer om, at vi skal smage stort set det hele i baren. Under normale omstændigheder så var jeg fuldstændig klar, men vi har to yderligere aftaler i dag, så vi ”nøjes” med at smage 12 af hans øl.
Det minder meget om vores gode danske øl og har masser af karakter og dybde. Vi starter med ufiltreret pilsner og bevæger os langsomt fremad. For mig topper smagningen faktisk med en IPA som er let humlet, lidt bitterhed og masser af florale noter, men uden at det bliver en sød øl. Som Georg helt korrekt siger: ”I could drink this beer all day!”.
Ret imponerende har Georg også ”Barley Wine” på fad, som er fra før sommer, altså ca. 6 måneder gammel. Han forklarer, at han efter jul fjerner det og lader det lagre og så finder det frem igen næste år. Hans ældste øl er flere år gammel. Hvis du er øl-elsker, så har du sikkert også smagt ”Barley Wine” som kan være utrolig smagsrigt. Efter en del øl og en ustyrlig lyst til at fortsætte takker vi pænt af og sætter kursen imod byens gamle busterminal, hvor vi skal møde ”Ragner” der bestyrer byens ”Foodhall”. Inden vi går skyder jeg lige et billede af Islands havn – det er vildt smukt!
Reykjavik ”Streetfood” – her skal du spise når du har tømmermænd!
Hlemmur Mathöl har 10-12 spisesteder og er vildt hyggeligt. Vi bliver budt velkommen af Ragner som meget entusiastisk forklarer om hans fortid som madanmelder. Han spørger hvad vi har lyst til og jeg forklarer at vi faktisk ikke har fået en god burger endnu.
Kort efter sidder vi på Kröst hvor Ragner hurtigt sikrer der kommer et par burgere med chips til os. Den er pisse lækker og hermed en varm anbefaling hvis du skal afsted – blød bolle, perfekt stegt bøf, spejlæg, bacon og mayo – der er coleslaw on the side samt en sygt stærk chili – Gastromand approves!
Kort efter sidder vi på ”Skål” hvor de laver tapas-lignende anretninger, dog østlig inspireret. Ragner anbefaler at vi lige smager et par retter her også. Jeg begynder at sætte pris på mine tømmermænd for så kan jeg som regel spise noget mere – Webmasteren plejer at kalde mig et ”ædemonster på tømmermænd” hvilket passer ret godt her.
Vi får en omgang grillet blomkål med chili-mayo, dobbelt røget lam med fladbrød – faktisk det vi fik på Restaurant Vox dagen efter, men lidt mere delikat her. Vi slutter af med en god hotter med frisk agurke-salat, sprøde løg, remoulade, ketchup og karse! Hertil får vi et par signatur cocktails med akvavit og en sour også på lokal spiritus – perfekt shaket og i balance som den skal være.
Humøret er højt og vi går en runde, hvor jeg lægger mærke til en dansk restaurant, hvor de sælger ”Smørrebrød” og dansk juleøl samt ”Rød Aalborg”. Det er meget sjovt at se og da de danske rødder i Island stadigvæk kan mærkes virker det ikke helt forkert, i hvert fald ikke som når danskere på ferie i syden besøger ”danske” restauranter og spiser ”frikadeller” og ”flæskesteg” i stedet for lokalt mad – det kan undre mig noget mere. Vi hilser på værten som er dansk og siger herefter farvel til Ragner.
Sådan kommer du til at opleve Nordlys!
Vi har købt et par billetter til en bådtur, hvor vi sejler ud fra Reykjavik på det åbne hav hvor vi måske får et glimt af det smukke Nordlys. Hvis du selv skal afsted, så er her nogle tips. Temperaturen skal være lav og helst under frysepunktet eller mere, ellers skal der være skyfrit og naturligvis mørkt. Er det opfyldt er der en god chance for at du er heldig. Du kan også besøge denne side , hvor der er en vejrudsigt der tager højde for Nordlyset. Lidt naivt troede jeg, at det var muligt at se i byen. Det er det i teorien også, men der er for meget lys, så selv om en bådtur løber op i 650 kr. pr. person så vil jeg anbefale dig at gøre det, da chancen er øget betydeligt.
Vi er meget heldige og allerede få meter fra havnen begynder det farvestrålende tæppe at danse henover himmelen, lidt som om de hilser os velkommen! Kort efter forsvinder det og jeg tænker ved mig selv, at det nok var det – men nej! Det forsætter og blusser langsomt op og tiltager igen større og kraftigere – jeg er rørt og målløs! Det er noget af det smukkeste der findes. Vi sejler rundt i ca. 2 timer og kort efter vi skal i havn sker det helt uventede, lilla, røde, orange og grønne striber danser uhæmmet hen over himmelen og sender os tilbage i havnen med et fest fyrværkeri af farver – Island du er uendelig smuk!
Stik os en kommentarRelaterede indlæg
REJSEGUIDE: Det skal du opleve på en forlænget weekend på Island... 29. december 2017 | Gastromand
Island Stopover: Et genialt døgn på vulkanøen... 25. oktober 2016 | Aarhusianeren
-
august 19, 2018
Jan FriisDet er for så vidt en fin artikel, men du bør udskifte ordet ISLAND med REYKJAVIK – du har jo slet ikke (bortset fra turen med nordlys) hverken besøgt eller beskrevet Island og den smukke og uspolerede natur.
Først når du har kørt kilometervis gennem lavaområde, langs/gennem områder hvor man ser resultatet efter forskydninger i de teutoniske plader, oplevet fascinerende vandfald og ikke mindst det Varme vand – først herefter kan man med rette tillade sig at sige “jeg har været i Island”.Men kredit for Reykjavik, det er en retvisende og fin artikel.
-
august 19, 2018
Hej Jan – det var vi faktisk dag 3 – men det var lidt udenfor referat og blev aldrig til et indlæg – men det er jo svært at vide – så jo det har du ret i :-)
Tak for rosen…
-
Smid en kommentar
Lidt godt til maven
- Biksemad – med spejlæg og bearnaisesauce!
- Brændende Kærlighed – opskriften på lykke
- Bøf Stroganoff à la Gastromand
- Grydestegt Kylling med “Skilt sovs” og råsyltede agurker
- Hasselbagte kartofler – super sprøde og møre kartofler
- Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser
- Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller
- Kartoffelmos – fed og cremet
- Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
- Millionbøf – opskriften på den klassiske, danske udgave af Bolognese
- Pariserbøf – den ultimative frokostret!
- Æggekage med bacon – den gammeldags opskrift
Kommentarer