Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. oktober 2020

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Danmarks Bedste Bøfsandwich: Årets Brune Legende 2020 er

Danmarks Bedste Bøfsandwich: Årets Brune Legende 2020 er
Ingeniøren

De Brune Riddere uddeler årets hæderspris, Den Brune Legende, til uændret bøfsandwich-opskrift siden 1964 i Løgumkloster.

Det er med udsøgt fornøjelse at De Brune Riddere, dommerpanelet bag den årlige kåring af Danmarks Bedste Bøfsandwich, hermed overrækker årets hæderspris i 2020, Den Brune Legende, til et stykke levende bøfsandwichhistorie: Børges bøfsandwich på Løgumkloster Central Hotel, som er efter samme opskrift som da den blev introduceret i 1964.

Der skete mange vigtige ting i 1964: Den lille havfrue fik hovedet savet af for første gang, den første Ford Mustang blev introduceret, Beatles gav deres første og eneste danske koncerter i K.B. Hallen, Rolling Stones udgav deres debutalbum – og så debuterede Børges bøfsandwich på Løgumkloster Central Hotel.

Den brune bandit der er centrum for opmærksomheden.

Formand for De Brune Riddere, Lasse H. Görlitz, udtaler, “Det er svært at forske i dansk bøfsandwich- og fastfoodhistorie, da ingen på noget tidspunkt har tænkt at det kunne være vigtigt at nedfælde den slags. Så når man støder på en restauration, hvor den samme opskrift har kørt siden 1964, så er det lang fra normen i branchen, hvor ejerskift og nye tilberedningsmetoder har ændret mange bøfsandwiches, rigtig mange gange. Det faktum at Børges bøfsandwich ikke serveres med burgerboller, men to skiver sødmælksfranskbrød – det var relativt normalt i tresserne – er et hyggeligt og fint kulinarisk unikum i dag!”

Tidligere forpagter på Løgumkloster Central Hotel og opfinder af denne legendariske bøfsandwich, Børge Andreasen, tilføjer, “En bøfsandwich med sovs var ikke så almindelig i 1964, men jeg synes den kunne noget, så jeg puttede den på menukortet. Og så er den ikke kommet af igen, da det har været en kæmpe succes. Når vi har marked i Løgumkloster går der nemt et par hundrede af dem, på en dag! Det er dejligt at nogen sætter pris på det vi har lavet på Central Hotel – hvor jeg stadig hjælper lidt til, selvom jeg er gået på pension. Mange tak for hæderen og den fine pris!

Dagens mand i skysovs – Børge Andreasen – i interview med TV Syd om den store ære.

Hvad er “Den Brune Legende”?

De Brune Riddere uddeler én gang om året Den Brune Legende. Den gives til en venner af sovsen, der har udmærket sig over en lang årrække i bøfsandwichens verden. Der er sket meget over de sidste 70 år, siden man første gang kunne købe en brun bandit hos Oscars Bøfbar på Bakken. Bøfsandwichen har levet lunt og godt på forskellige måder i hele landet, og vi præmierer de mest markante med Den Brune Legende for mange års tro tjeneste.

Diplomet som Børge Andreasen fik overrakt.

Skal der brun sovs på en bøfsandwich?

De fleste synes typisk at den måde en bøfsandwich bliver serveret på – der hvor de er fra – er den ‘rigtige’, men det eneste fælles for denne type kulinariske oplevelse er, at der ikke findes en facitliste. 

Specielt på Sjælland oplever man oftest at bøfsandwichen stadig bliver udbudt uden sovs, ligesom den oprindelige udgave fra Oscar. Retfærdigvis er den sovseløse sandwich nemmere at spise da man ikke behøver kniv og gaffel – og det er da heller ikke det æstetiske udtryk der vinder med sovsen. Navnligt i Sønder- og Nordjylland er det normalt at putte sovsen over hele bøfsandwichen, mens man i andre egne, hælder den ud over bøffen og efterfølgende putter den øverste bolle på. 

Ligesom pizzaen i hundredevis af år var uden kød og burgere blev serveret uden ost og bacon for 100 år siden, så byder evolutionen på forbedringer. Og når en bøfsandwich smager bedre, badet i det brune guld, hvorfor skulle man så lade være? 

Hvem er De Brune Riddere?

De Brune Riddere er en non-profit forening og dommerpanelet bag den årlige kåring af Danmarks Bedste Bøfsandwich som har over 12.000 følgere på facebook, der har fulgt med siden det hele startede i 2012. Dommerpanelet har blandede baggrunde, men har blandt andet erfaring fra at dømme landets bedst smagende hotdogs, danske og internationale BBQ-konkurrencer, samt officielle sovse-sommeliers, blandt meget andet. Fælles for alle De Brune Riddere er en stor passion omkring den brune danske version af den amerikanske burger, samt et helt elementært ønske om at kunne svare på spørgsmålet: Hvor får man Danmarks bedste bøfsandwich? 

Ingeniøren er en af De Brune Riddere 😎

Stik os en kommentar

Smid en kommentar