Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

En kogebog til træet? Jagten På Den Gode Smag

Gastromand

Efter Webmasterens anmeldelse af Løgismose VINTER fortsætter vi idag vores lille føljeton om potentielle bøger til juletræet.

Uden at have nogen som helst former for statistik til at bakke denne påstand op, så tør jeg godt – der produceres kogebøger som aldrig før og i alle mulige afskygninger. Der findes alt lige fra Thomas Rodes “Paleo-korstog”, til de tunge Gastromand-like-kogebøger med masser af store bøffer, bacon og svin i lange baner (undskyld udtrykket, men det var lettere at formulere det således), så har vi alle kogebøgerne med “Nemt og lækkert mad på 20 min” og ligenende “mainstreams”, berømthedernes egne kogebøger, Gordon Ramsay, Jamie Oliver og vore egne kokke Christian Bitz, Brødrene Price og Camilla Plum – jeg kunne blive ved. Jeg synes det er virkelig fedt, at udvalget er stødt voksende, og at vi som forbrugere og modtagere har muligheden for at vælge og vrage.

“Jagten På Den Gode Smag”…

Sidste skud på stammen er “Jagten På Den Gode Smag” af Carsten Kyster og Columbus Leth, som har det til fælles at fremstilling af fødevarer skal ske med omtanke for dyrevelfærd, etik og kvalitet.

Udseende og førstehåndsindtryk

Vi bliver i indledningen budt velkommen, hvor de to herrer i al ydmyghed forklarer, at på trods af at discount er kommet for at blive, så tror de på, at Danmark i højere grad også efterspørger pesticidfrie økologisk salat, den friske bæredygtige fisk og den saftige og smagfulde kylling, som har levet et godt liv. De appellerer til vores samvittighed men også til vores mange små skjulte skatkamre som fx Klosterhedens vildt, Skærtoft Mølle og Enghavegård Osteri samt mange flere.

Klosterhedes Vildt, noget vi synes godt om på Gastromand…

Struktur

For hvert af bogens 16  kapitler fordel over 264 sider besøger Carsten og Columbus forskellige steder i Danmark, hvor de indleder kapitlet med at fortælle om deres besøg, stedet og lidt tilhørende fakta – det er lidt omfattende, men ganske underholdende. Herefter følger 6-7 forskellige opskrifter, som de rent faktisk har lavet, afprøvet og fotograferet på stedet med de lokale – okay her tager jeg hatten af, der er smidt nogle timer efter denne fremgangsmåde – og det skaber også en virkelighed og et nærvær, som man sjældent føler i en kogebog.

Bagest i bogen finder du oversigt over opskrifter samt et Danmarks kort, hvor der er plottet alle de steder, som de har besøgt ind.

Billeder

Der er lagt noget sjæl i det her, og det virker på ingen måde som en kogebog, der er lavet på “samlebånd” – det er gennemarbejdet. Billederne er vidt forskellige og alle inspirerende. Billederne af opskrifternes har lidt rustikt og klassisk-look over sig, og da alle er relateret til den pågældende lokation, føler man som modtaget, at de fortæller hver deres lille historie.

Ribbensteg med spidskommen og fennikelfrø – Lækkert!

Der er også billeder af de personer, som vores forfattere har mødt, som fx billedet øverst der er skudt på selve jagten på Klosterheden. Det skaber en autencitet, som er en af bogens absolutte styrker.

Opskrifter

bgens retter er varierede, innovative og meget indbydende. Skulle jeg i et svagt øjeblik drage en parallel, så ville det være til Jamies Amerika, hvor han rejser gennem USA og besøger forskellige områder, hvor han laver mad og for en kort stund integrerer sig i samfundet (sådan skal det virke i hvert fald:-). Da Jamie Oliver rent faktisk har skrevet forord til denne kogebog er det nok ikke helt usandsynligt, at der er fundet inspiration i Jamies Amerika. Det skal dog på ingen måder kritiseres, for det fungerer!

Endorsement fra Jamie Oliver…

Retterne er nemme at gå til og der er ikke tale om komplicerede fremgangsmåder eller ingredienser du vil have svært ved at skaffe – det er enkelt og baseret på råvarer af kvalitet. Den eneste umiddelbare røde tråd, som jeg kan finde i retterne er faktisk, brugen af danske sæsonaktuelle råvarer. Forfatterne er dog ikke bange for at bevæge sig fra øst til vest, der er bruschetta med røget dyrekølle, burger med pulled pork (mon de har været forbi Gastromand?), japanske østers med tamarisoja, tangsalat og yuzu, nam jim og indisk tandoori med løgsalat – jeps vi kommer godt omkring og det er inspirerende retter, som sagtens kan laves til hverdag.

Lammehakkebøffer og stegte rodfrugter, grøn salat med mormordressing…

Dommen

Som du nok har gættet, så er jeg lidt imponeret over denne kogebog, mest fordi den oser langt væk af godt håndværk. Mit indtryk er, at bogen er skrevet fordi forfatteren oprigtigt brænder og har en inderlig passion for at vise os danskere, at Danmark gemmer på så mange små uafhængige producenter, som leverer fødevarer af høj kvalitet. Når jeg åbner bogen, så får jeg følelsen af, at jeg bare skal i gang med deres retter og dyrke naturen på samme måde som afsenderne – hatten af for det. Du får lidt mere end “bare en omgang lækre retter”, du får en fortælling med. Er du ikke interesseret i denne del, vælger du jo selv hvor meget du vil dyrke denne del.

 


Fakta:
Forfatter: Carsten Kyster
Fotograf: Columbus Leth
Vejl. pris: 350,-
Sideantal: 264
Forlag: Politikens Forlag

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. jensholstebro

    Fik den i julegave og har trawlet den igennem og må indrømme at man føler at det er solidt håndværk og en kærlighed til mad der bærer denne bog, og det er fedt!!! Kan klart anbefales og der er allerede ideer til nytårsaften :-)

    • Jeg kan kun være rørende enig Jens fra Holstebro – den er inspirerende og så tager jeg bare hatten af for deres iver og engagement – der må godt nok være smidt nogle timer efter sådan et værk! Jeg er glad for at du synes om det, jeg fik selv Thomas Rodes Stenalderkost, som jeg glæder mig til at komme igang med, der skal nok komme en lille anmeldelse i januar…

Smid en kommentar