Dampede hvide asparges med brunet smør, nødder og estragon
Det tog mig alt for mange år at få øjnene op for asparges, men sidste forår skete det og da sæsonen var ovre, glædede jeg mig allerede til i år.
Netop nu vælter tyske, franske og ikke mindst danske hvide og grønne asparges ud i butikkerne og her på Gastromand fejrer vi de lange sprøde stænger med en række opskrifter.
Grønne eller hvide asparges?
Hvide asparges anses ofte som finere og mere delikate end de grønne, men i min verden afhænger det tilbehøret om der skal hvide eller grønne asparges på tallerkenen. De grønne og hvide asparges stammer i øvrigt fra samme plante – når skudene vokser op over jordoverfladen, bliver de grønne. Så længe, de er dækket af jord, er de hvide – men det vidste du naturligvis godt.
Tilberedning af asparges
Hvide asparges skal i øvrigt skrælles, mens de grønne spises som de er, men husk at knække “bunden” af dem begge. Tilberedningstiden afhænger naturligvis af aspargesenes størrelse, tilberedningsmåde og hvor sprøde du ønsker dine asparges. Som oftest damper jeg de hvide i lidt vand tilsat rigeligt smør, løg, citronsaft eller hvidvin. Kogevæsken kan efterfølgende koges ind med lidt fløde til en lækker sauce.
De grønne derimod bliver ofte stegt på panden i olivenolie tilsat frisk timian.
Her får du min foretrukne måde at servere hvide asparges på:
Ingredienser
- 8 Hvide asparges
- 250 g Smør
- En håndfuld mandler eller hasselnødder
- Frisk estragon
- 1 dl Vand
- 1 tsk Salt
Sådan gør du
- Skræl aspargesene grundigt
- Brun 3/4 af smørret, tilsæt nødderne og skru varmen til minimum
- Bring vand i kog i en stor gryde - tilsæt salt og 1/4 af smørret
- Damp aspargesene under låg i 5-6 minutter
- Brug en hulske til at tage aspargesene op af vandet
- Lad aspargesene dryppe af inden servering
Noter
There you go – verdens bedste for- eller frokostret på 15 min.!
En fingerregel siger i øvrigt at aspargessæsonen løber til Sankt Hans.
Velbekomme!
Stik os en kommentar-
En hel pakke smør til 8 asparges må være i overkanten -
For flere år siden opdagede jeg fidusen på markedet i Flensborg, hvor jeg normalt handler kød, fisk og grøntsager. Om lørdagen kommer man ca. en halv time før, de lukker – så er der masser af tykke, fede hvide asparges på tilbud. Der er intet, der slår rå hvide asparges; de smager som de sødeste saftigste friske ærter – se, det er slik, der vil noget …
De rå er også meget lækre i salaten. -
Den skal også prøves, når man nu køber 5 kg. asparges ad gangen.
-
Det gik rent ind – ikke sidste gang jeg laver det.
Tak Gastromand for den gode side. -
Glæder mig helt vildt til imorgen, for at prøve hvide asparges sammen med laks ;)
-
Hvide asparges kogt i en anelse vand, saften af en citron og masser af smør. Løg skrællerne i kogevandet sammen med et bundt ramsløg.
Når asparges’erne er kogt færdig, så tag kun dem op og kog skrællerne lidt længere så al saften trænger ud i kogevandet. Si grønsagerne fra og kog evt. ind med en kop fløde. Det smager guddommeligt sammen med grillet laks :P -
Hvide asparges er det bedste. Fik selv hvide asparges og hummer på formel B ;) Ikke noget at klage over :)
Tjek retten ud her http://hmmgodstil.wordpress.com/2011/05/06/en-tur-pa-formel-b-del-1/
-
Elsker asparges. Grønne svitset på panden i smør,derefter en spsk onionrelish og til sidst inden servering til en god stegt fisk et drys hakket kørvel
-
“Det unge skud”, som i sin simplicitet er så velsmagende og friskt. Og tak for det mere printvenlige format.
-
Super enkelt!
Asparges er, trods dens spøjse udseende, nok en af de lækreste forårsbebudere;-) -
Laber måde at lave hvide asparges på. Er også selv på aspargesholdet i de her dage ;-)
-
En lækker asparges ret – og lækkert blog med print og rating :-) -
Sådan skal det gøres! :) Ser dejligt ud!
Comments