Tidligere på året blev vi stillet en challenge! Lav den bedste ret med lam til dato! Der var 4 forskellige kategorier – Appetizeren, All in – Gourmet in a league of it’s own, The surprise – Lamb with a twist og Taste of Wales – Simple, Classic … and lots of taste!
Hvis der er noget vi kan lide på Gastromand så er det netop en udfordring, så naturligvis takkede vi pænt ja tak! Det skulle foregår sådan, at vi hver skulle trække en kategori og laves vores bedste bud – jeg var heldig at trække Taste of Wales og dermed kunne gøre det jeg er bedst til – klassisk og hverdagsmad!
Honningglaseret og intervalstegt walisisk lammeculotte
Gnid de afpudsede lammeculotter med salt og peber.
Varm din yndlingspande (gerne støbejern og/eller grillpande) op i minimum 5 minutter.
Brun culotterne til de har en sprød let karamelliseret overflade.
Kom honning på panden og lad den smelte.
Hæld honning over kødet og vend rundt.
Smag til med sojasauce.
Lad culotterne hvile 10-15 minutter mens du varmer ovnen op til 170 °C.
Sæt culotterne i ovnen i 10 minutter.
Tag dem ud og lad dem hvile utildækket i 10 minutter
Sæt culotterne i ovnen ved samme temperatur som før i ca. 10 minutter og gentag processen indtil stegetermometeret siger 56 °C.
Lad culotterne hvile mens du gør tilbehøret klar til servering.
Flødekartofler
Varm en pande godt op og steg bacon sprødt. Læg det til side.
Hak løget fint og svits det gyldent i det overskydende fedt. Læg dem til side.
Knus nu bacon og bland det med løgnene.
Rens kartoflerne eller skræl dem og skær dem i tynde skiver. Jo tyndere, des bedre. Har du et mandolinjern i skuffen, er det nu du skal hive det frem.
Giv dem en ordentlig omgang salt og peber.
Læg kartoflerne pænt i en ring i et ovnfast fad. (TIP: Du kan også lave kartoflerne i mindre portionsskåle.)
Tilsæt halvdelen af fløden.
Tilsæt halvdelen af løg/bacon-blandingen.
Tilsæt halvdelen af osten.
Gentag processen til der ikke er mere.
Tænd ovnen på 170 °C og bag kartoflerne ca. 75 minutter til de er møre og smukt gyldne.
Bagte tomater
Skær et ”kryds” i toppen af tomaterne.
Pres dem let så de åbner sig.
Tilsæt balsamico, olie, salt og peber.
Bag dem i ovnen i 45 minutter ved 160 grader
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Anretning
Skær nogle pæne skiver lammeculotte og placer dem på den ene side af tallerkenen. Ved siden af lægger du en passende portion flødekartofler (eller skål med kartofler – hvis du har tilberedt i portioner) og tomaten ved siden af.
En 80’er ret er altid en sikker vinder og lige meget hvor meget “New Nordic” og hipster du kan gøre en ret, vil folket altid have en god klassiker og intet er mere corny og 80’s end culotte og flødekartofler! Så reelt kunne vores battle lige så godt slutte nu, for dette er vinderretter til Nytår!
Følg med i dagene op til nytårsaften, når de øvrige gastromænd giver deres bud på årets sidste hovedret.
Gastromands nytårsbattle er blevet til i samarbejde med Walisisk lam
Lyder virkligt lækkert, jeg tænker dog den hurtig bliver ret tør.
Personligt elsker jeg lam og har lavet lammeculotte flere gange.. Plejer at brun culotterne af 5-8min på en meget varm pande, så små 20min i ovnen på 180 grader..
Jeg holder af mit lam ikke er tørt, det må dog heller ikke være rødt men rosa ;)
Umiddelbart så tænker jeg den kun kan få max 2 omgange af 10min og hvad vil det gavne? Kan sagtens forstå idéen men så skal det være over 4-6 omgange i ovnen tænker jeg (før det giver en effekt)
Hej Peter – lyder som om du lige skal give den et skud – det virker vildt godt! Opvarmningen og nedkølingen giver bare en anden mørhed så får den utrænede bruger så er det faktisk ret sikkert at bruge denne metode.
Nu virker det til du er rimelig erfaren og nailer jo præcis hvordan det skal gøres uden interval, så får dig er det nok ikke nødvendigt – men det virker ret godt – jeg har lavet det på grill mange gange hvor det plejer at blive en 3-4 gangen inden vi rammer kernetemparaturen…
Kommentarer