Junk Food Deluxe: Perfekt pita kebab med hjemmelavet creme fraiche dressing
Påsken er over os, og denne opskrift er en winwin – for det første, ja så er det lam, og det skal man pr. definition vist nok spise i påsken. For det andet, så er det hamrende godt til tømmermænd, så hvis du skal afsted henover helligdagene, så er redningen kommet.
Den meget trofaste Gastromand-følger vil bemærke, at der faktisk er tale om et ældre indlæg, som lige har fået en overhaling med nye billeder, da jeg lavede det for tiende gang!
Siden sin fødsel er opskriften justeret lidt, bl.a. har jeg tilføjet “Ras el hanout”, som er en blanding af forskellige krydderier fra Marokko, som jeg købte, da Eksilsønderjyden og jeg selv var afsted. “Ras el hanout betyder “det øverste fra hylden” og er et udtryk for det bedste som butikken kan præstere. Den blanding jeg fik fat i er virkelig god til denne ret, hvis du har det eller kan skaffe det, så synes jeg bestemt du skal prøve.
Ingredienser
Shawarma
- 1 kilo lammekød – Kan være kød fra boven eller en lammekølle. For at få et kilo kød fra en lammekølle med ben fratrækkes ca. et halvt kg.
Marinade
- Ca. 5 dl græsk yoghurt/creme fraiche min. 18 %
- 3 fed presset hvidløg
- 1 tsk peber
- 2 tsk salt
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk stødt nellike
- 1 tsk stødt muskat
- 1-2 tsk garam masala
- 3 spsk Ras el hanout hvis du kan opdrive det
- Saften af 1 citron
Pitabrød - 8 stk.
- 300 g mel Tipo 00
- 200 g durum mel
- Ca. 3 dl. vand
- spsk. salt
- 2 spsk. olivenolie
- Ca. 15 g. gær
Cremefraiche dressing
- 1 dl mayonnaise – hjemmelavet eller den bedste købte du kan finde fx Hellmanns
- 1 dl Græsk yoghurt
- 1 dl cremefraiche 18 %
- Salt og peber
- En anelse sukker
- Citronsaft
- Finthakket Purløg
Det grønne...
- Friske tomater
- Argurker
- Rå løg
- Salat
Sådan gør du
Shawarma
- Alt efter smag og behag, kan lammekødet kæres i små, mundrette strimler eller lidt større tynde “flager”.
Marinade
- Bland marinaden af de øvrige ingredienser.
- Smag til. Den skal være kraftig, krydret og skarp.
- Bland kødet i marinaden og lad det stå i minimum 12 timer.
- Tag kødet op – kassér overskydende marinade.
- Steg nu kødet på en stor, meget varm pande i små portioner, sådan at det steger og ikke koger. Det vil ryge og syde en del pga. yoghurten – men kødet får en meget delikat, lidt ru overflade, når marinaden er stegt ind i kødet. Pas på kødet ikke får for meget!
- Skær eventuelt kødet ud med en kniv eller pizzahjul, så det ligner det kød, som du normalt forbinder med en ægte pita-shawarma fra den lokale.
Pitabrød - 8 stk.
- Lun vandet og opløs gæren deri.
- Bland mel, salt og olie sammen med vand og gær i en stor skål.
- Ælt det til en smidig og elastisk dej.
- Lad den hæve lunt i 3 timer.
- Rul derpå dejen ud til en aflang pølse og skær 8 små stykker af den.
- Rul dem i hænderne til en bolle og bank dem ud til pitabrød med håndfladen. Pas på ikke at lave dem for tynde midt på, at de jo skal kunne skæres op.
- Opvarm ovnen til 250 grader. Har man en bagesten, kan denne med fordel bruges.
- Bag dem i 4 minutter – til de hæver op – derefter vendes de og får ca. 2 minutter på den anden side.
Cremefraiche dressing
- Bland ingredienserne sammen og smag til. Den skal være mild, rund og cremet.
- Slut af med at blande lidt fintsnittet purløg i.
- Den må meget gerne trække et par timer.
- Hvis du har en gammel ketchupflaske (andre dressingflasker kan naturligvis bruges:), så riv etiketten af, vask flasken og skyld den med kogende vand og brug fyld din helt egen cremefraiche dressing herpå.
Husk at du skal bruge en fed creme fraiche når du marinerer kødet, bliv ikke fristet til at bruge skyr eller græsk yoghurt med lav fedt procent, for det bliver vanskeligt at stege køddet efterfølgende. Det kommer til at mangle fedt til stegningen og i stedet bliver fx skyr opløst og til væske.
Efter smider du lige din chilisauce gennem din Bamix eller blender og smager til – evt. med lidt mere chili!
Oprindeligt var inspirationen hentet fra Brdr. Price, så de får lige en lille tak igen, efter er den dog blevet tilpasset en smule. Jeg må tilstå at denne ret nok mest er til tømmermænd, du kan naturligvis godt invitere hele familien over på en omgang hjemmelavet shawarma, men det er nok lidt mere til en drengeaften.
Hvad spiser du selv i påsken?
Stik os en kommentar-
Vil man kunne bruge fx kylling istedet?
Mvh Maja -
Selvom det er en gammel traver, så vil jeg alligevel mene, at der er god mulighed for at pifte den her opskrift op.
For det første, så kan man jo erstatte størstedelen af salaten med rødkål. Eventuelt af den hurtigtsyltede slags. For man bør altså tilsætte noget syltet. Mange steder i mellemøsten bliver shawarmaen serveret med stave af saltsyltede agurker eller syltede majroer, som er helt fantastiske, og nemme at lave hjemmefra og bidrager fornemt æstetisk.
Grillede aubergine er også en sikker vinder, omend den går bedre til falafel.
Generelt bør shawarmaen laves over længere tid, og laves af krydrede lammeslag, som tilberedes på rotisserie. Det sikrer det møre, fede kød og den dybe smag, som det syltede og dressingen komplementerer så fornemt.
Men tak for en fin side gutter.
-
Selv tak Jesper og tak for tippet – synes navnlig det med det syltede er en super ide!
-
-
Jeg er lidt nysgerrig ang krydderier. Hvis man kigger generelt på shawarma opskrifter. Siger de rash al hanout og garam masala. Og derefter bla nelliker kardemomme muskat. De sidst nævnte findes jo allerede i de to blandinger? Er måske bare for at fremhæve de enkelte krydderier lidt ekstra? :)
-
Hej Jacob – det er nemlig korrekt, så reelt kan det også undlades – jeg kan godt have det lidt stramt med at nogle krydderier bliver for dominerende, fx skulle der også ekstra spidskommen i, men det har jeg bevidst undladt… så du justerer bare efter dit behov – det er nemlig det vigtigste!
-
Comments