Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 8. december 2023

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Gastromand Cityguide: Magiske Marrakesh

Gastromand Cityguide: Magiske Marrakesh

Marrakesh har gennem de seneste år bevæget sig op af listen for in-destinationer for rejsende, som gerne vil andet end at pleje sin kulør. Placeret med få timers transport til bjerge, ørken og hav, og mindre end 4½ time fra København er byen bestemt en overvejelse værd, når næste ferie skal planlægges.

Længere skal du ikke væk for at få oplevelsen af at være blevet en del af 1001 nats eventyr, når du bevæger dig rundt i de smalle gader og kigger på bjerge af krydderier, lædervarer og lerfade – dog konstant krydret med knallertkørere, der med dødsforagt manøvrerer sig forbi menneskemylderet, i en forbløffende høj fart.

At du så samtidig kan krydre dit besøg med natlige eskapader på byens blomstrende club-scene, gør ikke byen mindre attraktiv (selvom priserne på alkohol desværre ligger omkring de danske).

Marrakesh? Familiefaren approves….

Men før du bestiller dine billetter, vil du selvfølgelig stille rejse-spørgsmålet over dem alle: Kan de lave mad, de Marrokanere? For at svare på det spørgsmål, tog Familiefaren og Eksilsønderjyden hinanden i hånden og begav sig afsted til Marrakesh, da Rejse Eksperterne inviterede på tur. Naturligvis udelukkende for at se på restaurant-scenen…nå ja, det og så for at slippe for vinterkulden.

Herunder får I en gennemgang af de steder vi besøgte.

Den autentiske

Djemaa el Fna
Når mørket sænker sig over Marrakesh, oversvømmes byens centrale plads Djemaa el Fna af små food stalls og dertilhørende borde og bænke. Boderne frekventeres både af lokale og turister og der er en fantastisk “vibe” i de interimistiske gader som skabes mellem teltene. Du kan finde stort set alle typer af marrokansk mad, fra salater (as if…) til fisk og kebabspyd. For de eventyrlystne er der også fårehoveder som smager bedre end de ser ud. Autentiske smage og virkelig god value for money! Helt sikkert en must do!

Djemaa el Fna ved solnedgang…og indhyllet i mados!

Den Extravagante

Jad Mahal
Jeg synes, at jeg har prøvet en del, når det kommer til restaurantbesøg! Men at skulle éntrere en restaurant gennem en metaldetektor og via en rød løber, forbi en reklame-bagvæg til brug ved fotografering, er alligevel ikke sket før. Ikke desto mindre er det på denne extravagante (grænsende til cornye) måde man ankommer til Jad Mahal. Den kæmpe store og flotte restaurant har et par helt klare trækplastre: 1. Mavedanserne under måltidet og 2. at restauranten gradvist forvandles til bar og diskotek i løbet af aftenen. Menukortet var et noget rodet mix af marokkansk, fransk og thaikøkken(?…Jeg kan stadig høre Bo Bechs opgivende sukken!!), hvilket køkkenet ikke formår at håndtere til fulde. Det åbenlyse tip må være, at du holder dig til det franske og marokkanske. Lammet var virkeligt godt.

Mavedansere på Jad Mahal (billede venligst lånt af lullumut.dk)

Den stemningsfyldte

Ksar El Hamra
Gemt væk i souken syd for Djemaa el Fna finder vi Ksar el Hamra, placeret i en klassisk riad, en bebyggelse med indre gårdhave. Og det er netop gårdhaven man bliver placeret, under åben himmel og omgivet af gårdhavens oplyste træer og med levende musik og mavedans i baggrunden. En virkelig fin setting for en god restaurantoplevelse! Den marokkanske mad var ganske lækker, men kunne godt have trukket et ekstra notch på krydderi-skalaen – noget der faktisk var et gennemgående fænomen.

Taginen bliver serveret i den hyggelige gård (billede venligst udlånt af lullumut.dk)

Gourmetoplevelsen

Gastro MK
Uden sammenligning det bedste måltid vi indtog i Marrakesh! Endnu engang placeret i en gammel riad og med masser af små hjørner og kroge, hvor bordene er placeret, hvilket gør at stemningen bliver meget intim. Derudover er der adgang til en virkelig lækker tagterrasse, hvor kaffen passende kan indtages, under en stjerneklar himmel.

Gastro MK – en klar anbefaling!

Den gastronomiske stil er moderne marrokansk/fransk, men med tydelig inspiration fra det nye spanske (og nordiske) køkken og en fokus på brug af lokale råvarer. Vinkortet byder (som de fleste andre steder) også på en del marrokansk vin, hvoraf nogle faktisk er ganske fornuftige. En klar anbefaling herfra!

Passionsshot og spicy agurkesorbet – alternativt marokkansk!

Græskarsuppe, cremet og virkelig intens…

Det lokale vin – som var overraskende godt!

Det er svært at undgå lam og cous-cous i Marokko… Men bestemt velsmagende!

Kogeskolen

Les Ateliers Lalla Fatima
Ikke en restaurant, men ikke desto mindre en oplevelse som du ikke bør snyde dig selv for, hvis du har en dybere interesse for andre landes madkultur. Lalla Nezha afholder nogle super kurser, hvor man lærer at lave autentisk marokkansk mad fra bunden – ja, faktisk er man med fra morgenstunden, hvor råvarerne til dagens kogerier indkøbes i souken. I kryddeributikken, hos grøntsagshandleren, i slagterhallen.

Der købes frisk kylling…

Den efterfølgende madlavning foregår i Lalla Nezhas gårdhave, hvor hun guider dig igennem madlavningen “step-by-step”. En øjenåbnende oplevelse og for en gang skyld var der knald på krydderierne!

…og kreeres dejlig mad!

 Har vi overset en perle? Har du haft nogle gode oplevelser? Eller det modsatte? Så smid os en kommentar herunder!

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Åh Marrakesh – elendig oplevelse, men byen har da noget specielt over sig. Må anbefale alle at bo på ‘luksus’- (almindelige) hoteller lige på den anden side af ‘ringvejen’, som omkranser midtbyen.

  Taxachaufførerer og nærmest al anden befolkning er kun ude på at lave mønt på dig, med mindre vi taler ordnede forhold, som jeres besøg vist antyder, det har været ;) Få derfor en guide via hotellet, og sørg for at betale for at blive hentet i lufthavnen – du sparer dig selv for en MASSE besvær i et kvælende gedemarked..

  Når det er sagt, så kan jeg bestemt anbefale en enkelt nat på Riad Ali Baba (tror jeg nok, det hed), magen til søde mennesker skal man lede længe efter – men det var så også franskmænd, vist nok!

  Forvent at blive snydt, og bliv så glædeligt overrasket, hvis det ikke er tilfældet (det er det nok alligevel) ;)

  • Til gengæld kan det anbefales (hvis du har tid og er tålmodig) at tage togturen fra Marrakesh til Tanger. Der får du virkelig set Marokko. Det er en møglang tur, men den er fascinerende i sig selv. Desværre sælger de ikke mad i små bægre og den slags, som man kan opleve i Sydamerika (et bæger med ris og kylling osv for en dollar), nærmest det eneste, der manglede :)

   -Til gengæld kommer du så til Tanger, som viser sig som et helvede, fordi der kommer så mange turister, som bare skal plukkes. Tager du dog turen over på den anden side, så kan jeg ANBEFALE at besøge Thomas og Åse her: http://restaurantepatria.com/

   • Det lyder da til, at Eksilsønderjyden slap derfra i rimelig god stand – vi var ret vilde med byen, og synes faktisk ikke det var så slemt, men nu havde vi jo også gode lokale guider med os – men på markedspladserne, hvor de forsøger at sætte slanger og aber på dig kan man let komme til at betale. Faktisk var der også nogle ret gode spisesteder, navnlig Gastro MK, som vi har nævnt ovenstående, det er et must hvis du er vild med mad og gerne vil prøve det bedste der findes – tror vi slap med 500 kr. for 5 retter, 2 flasker vin og bobler samt en ordenlige omgang drikkepenge – så det er jo til at komme over.

Smid en kommentar