Risalamande med kirsebærsauce – julens dessert!
Risalamande eller Ris à l’amande – ja, ris med mandler, den mest klassiske juledessert i Danmark.
Risalamande er en dansk tradition, som stammer helt tilbage fra omkring år 1900, hvor de lidt mere velhavende køkkener begyndte at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød.
Dette er en ganske enkel fremgangsmåde, hvor du ikke behøver stresse over om risengrøden koger over, mens du har en masser andre sager i gang. Derfor laver vi den i ovn, hvor den stille og roligt kan stå og blive færdig, og du du ikke skal være bange for at den brænder på.
Ingredienser
Risengrød
- 300 g økologiske grødris
- 2 liter økologisk sødmælk - eller mælk med naturlig fedtindhold
- 1 vaniljestang - køb den bedste du kan finde
- 50 g rørsukker
- 1 tsk god salt
Risalamande
- 150 g økologiske mandler
- ½ liter Creme Double - yes vi snakker omkring de 50%
Krisebærsauce
- Den dovne model: Du køber kirsebærsauce fra en god producent fx Bondegårdshyben
- ELLER
- 500 g udstenede kirsebær
- 1 dl danskproduceret kirsebærvin fx fra Cold Hand Winery eller Frederiksdal
- 1 dl god rom
- 1 1/2 dl vand
- Friskpresset fra én appelsin
- 1 vaniljestang
- 70 g rørsukker
- evt. lidt Marizena
Sådan gør du
Risengrød (kan med fordel laves dagen før)
- Skyl risen grundigt i en sigte i koldt vand.
- Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv.
- Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad.
- Forvarm en din ovn på 200 grader.
- Kog risen forsigtigt op med mælken i en tykbundet gryde (den skal kunne tåle at komme i ovnen)
- Tilsæt salten
- Rør rundt hele tiden - smide gerne et termometer i, så du kan følge med hvornår du skal ekstra opmærksom.
- Tilsæt den tomme vaniljestang, vaniljekornene og resten af sukkeret.
- VIGTIG: Nu slukker du den forvarmede ovn
- Sæt låg på gryden og stil den i oven i 40 minutter.
- Grydens indhold er stadig meget flydende, men rolig, den bliver mere fast.
- Tag gryden ud, tag vaniljestangen op og rør risengrøden let rundt
- Lad den køle under låg - den skal nu være helt kold
- --- Giv evt. lidt lun risengrød til ungerne med smørklat og kanelsukker, haps ---
Risalamande
- Hak mandlerne - jeg kan godt li' dem finthakket, andre sværger til grofthakket - valget er dit.
- Pisk double cream (fløden) - pisk hellere for lidt end for meget - fløden skal ikke være for fast, den skal lige netop selv kunne løbe fra beholderen, den er pisket i.
- Rør fløden forsigtigt i risengrøden sammen med mandlerne.
Kirsebærsauce (kan med fordel laves dagen før)
- Den dovne model: Kog kirsebærsaucen op i en gryde, bum færdig.
- ELLER
- Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv.
- Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad. You know the drill.
- Vaniljesukker, kirsebærvin, rom, appelsinsaft, vand hældes i en tykbundet gryde.
- Kog det op og tilsæt herefter kirsebær.
- Kog op igen og lad det simre i nogle minutter.
- Sigt kirsebærrene fra igen, de skal nemlig ikke koges i smadder.
- Lad sauce koge ind til en tykkere konsistens, hvis du er presset på tid, kan du her tilsætte lidt marizena for at tykne saucen.
- Når den ønskede konsistens er nået, hældes kirsebærrene retur
- Hvis du laver den på dagen, lunes bærrene med nogle minutter, og saucen er klar. Ellers køler du saucen af og koger den let op på selve dagen.
Sådan gør du:
Velbekomme!
Stik os en kommentar-
Prøv lige at tilføje revet citronskal – det gør det ikke ringere :)
-
Er det hele portionen af risengrøden der bliver til ris ala mande? For så går det jo ikke at man spiser noget af grøden hvis man laver grøden dagen før fx :)
-
Mormors tip: Kom en lille sjat sherry eller (tør) hvidvin i. Der skal ikke så meget i, men jeg kan love dig for at det gør en verden til forskel. Jeg overtog faklen fra hende for nogle år siden, og når jeg serverer den til diverse julefrokoster (og juleaften) skal jeg love dig for at der bliver taget dobbelt.
-
Jeg er lidt i tvivl om hvornår risengrøden skal i ovnen? Jeg kan se på billedet at du har sat stegetermometeret på 85° skal den i ovnen når den når 85° eller lige efter den er begyndt at koge? Er i tvivl om det step.
Har du mulighed for at uddybe det, så selv jeg kan forstå det :-/ ;-) -
Jeg er meget glad for at riste mandlerne i ovnen inden. De får en lækker dybere smag og et dejligt knæk når man tygger i dem. Desuden bliver de ikke så hurtigt bløde når de ligger i retten.
Bred dem ud på en bageplade og sæt dem i en 150 C forvarmet ovn indtil de har fået lidt farve. -
Jeg bytter 1/2 l. af mælken ud med piskefløde.
Det synes jeg, lige giver den lidt ekstra fylde. C”,)
Men jeg har ikke prøvet med double Cream, så der er noget at glæde dig til at prøve til jul. -
Perfekt, det var også det jeg gjorde.. rigtig god jul og tak for en fantastisk hjemmeside 👍🏻
-
Hvornår skal rørsukkeren tilsættes?
-
Hvor kan man købe kirsebær på denne årstid? Jeg syntes, jeg har ledt alle steder uden held.
-
Vil ALDRIG anbefale at komme salt i grødrisene til Ris a la mande. Det er svært at dosere og kan hurtigt ødelægge smagen. Bvddrrr….
-
Hvor mange pers er det til ?
Comments