Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. juli 2024

Scroll to top

Top

Øl
Ingen kommentarer

Smagen af Vestslesvigsk Bryghus

Smagen af Vestslesvigsk Bryghus

Warning: '/wp-content/themes/extranews-child/gfx/GM-SKALA_“3”.jpg' image not found in /var/www/gastromand.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/extranews-child/functions/gm-rating-shortcodes.php on line 53

Warning: '/wp-content/themes/extranews-child/gfx/GM-SKALA_“2”.jpg' image not found in /var/www/gastromand.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/extranews-child/functions/gm-rating-shortcodes.php on line 53

Warning: '/wp-content/themes/extranews-child/gfx/GM-SKALA_“3”.jpg' image not found in /var/www/gastromand.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/extranews-child/functions/gm-rating-shortcodes.php on line 53

Warning: '/wp-content/themes/extranews-child/gfx/GM-SKALA_“4”.jpg' image not found in /var/www/gastromand.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/extranews-child/functions/gm-rating-shortcodes.php on line 53

Der gik ikke mange dage fra jeg landede på matriklen i Nordvest fra min tur i Belgien, til der stod en pakke i vente på det lokale posthus. Pakken kom fra Vestslesvigsk Bryghus og så ud til at have fået en solid omgang tæv under transporten. Jeg frygtede det værste, men kun en enkelt flaske havde ladet livet under turen. Cideren allerede halvvejs ude af flasken og jeg stod nu tilbage med fire øl der skulle testes igennem.

Smagen af Vestslesvig

Smagen af Vestslesvig

Efter et par dage i køleskabet blev det tid til at prøvesmage resultatet af Vestslesvigsk Bryghus hårde arbejde. Det er sjældent at man ser spontangæret øl på dansk jord, et emne jeg netop var inde på i mit sidste indlæg der handlede om bakterier i luften. Den gang var det grundet mit besøg på Cantillon i Belgien. Men hvor langt er det lige fra Belgien til Sønderjylland?

Ideen bag Vestslesvigsk bryghus kommer fra Hans Lautrup Nørgaard, der syntes at have en ganske fin tilgang til brygningen. Han forstår vigtigheden af gæren og de bakterier der findes i luften og han sætter pris at enhver øl der er spontangæret har noget interessant at byde på. Mellem linierne lyder det dog også til at han godt forstår ikke alle sætter lige stor den slags.

Heldigvis er jeg en af dem der sætter pris på gærens magi og har derfor allieret mig med en ligesindet sparringspartner. Vi mødes på undertegnedes nye HQ, Banksia Beer Bar, for at smage på sagerne og knapper først Det Håndspålagte Jordbær op.

Det Håndspålagte Jordbær

Det Håndspålagte Jordbær

Det Håndspålagte Jordbær

Jeg fanger en aroma af brændt plastic, men sætter nu alligevel munden til glasset, hvor jeg til trods for aromaen bliver positivt overrasket. Smagen er udemærket og tangerer nærmest til en tør cider. Bryggeren lover en sur øl, men jeg er nu ikke helt overbevist og kunne faktisk godt tænke mig at den var mere syrlig.

Den brændte plastic kommer igår og jeg tænker at mine smagsløg og mine lugtesans kæmper en brav kamp for at overdøve hinanden. Basen er ganske fin men jeg mangler noget mere syrlighed og reel jordbær smag før jeg er helt overbevist.

Ubesmittet Rug

Ubesmittet Rug

Ubesmittet Rug

Med Ubesmittet Rug bliver der snart ikke meget mere lokalt. En kornsort med en mærkbar variation i smag bliver flittigt brugt i brygget og til trods for at rug ikke er nyt at brygge med, syntes det igen at falde lidt ved siden af. Der er ingen brændt gummi her, men til gengæld en velkendt aroma af svovl, en aroma hjernen hurtig sorterer fra. Tilbage står man med en kælder tør øl, der syntes ganske syrlig.

Igen ville jeg dog ønske at der var skruet lidt op for syrligheden, for smagen i sig selv er ganske forglemmelig til trods for et par uønskede phenoler og en lettere metallisk eftersmag. Spontangæret rugøl en en utrolig svær kombination, som jeg tilsyneladende ikke lader mig forføre af.

Den Ubesmittede Jomfru

Ubesmittet Jomfru

Ubesmittet Jomfru

Endnu en spontagæret øl efter de gamle dyder fra tidligere nævnte belgiere gør sin entre, en slesvigsk original. Den minder en del om Det Håndspålagte Jordbær, men har en del mere aroma og smag, heldigvis i en bedre retning.

Vi slipper ikke uden om den der vildtgærede fornemmelse mange beskriver som bondegård, men der er en god håndfuld ekstra syrlighed i spil her. Der anes både syrlig citrusfrugter, mens også gæren syntes at bidrage lidt bedre til smagen i en langt mere blomstret retning. I et ellers tæt løb får den dog ikke sneget sig en ekstra karakter op ad i forhold til Det Håndspålagte Jordbær

Håndspålagt Te

Håndspålagt Te

Håndspålagt Te

Da Hans nævner “at øl og te er en fantastisk blanding” begynder jeg at fornemme uoverenstemmelse i vores opfattelse af hvad der smager godt. Til gengæld var jeg overrasket da dette var min favorit blandt de fire overlevende. Den har langt mere funk, som jeg tidligere har manglet, mens sødmen er skruet tilpas ned. Der sker lidt mere i dette bryg, til trods for at jeg stadig aner lidt varme dæk og phenoler.

Om der skal brygges flere øl med Te tør jeg ikke bedømme, men ihvertfald fungerer det i denne ombæring. En lidt fladere øl, men med en fin mundfylde der næsten minder om mødet mellem en tør æble cider og en iste; det fungerer åbenbart selv for folk der ikke tidligere har set lyset.

Konklusion

Projektet i sig selv er utroligt spændende. Hvis man kunne tage den magi der syntes at opstå i omkring Cantillon i Bruxelles og overføre den til dansk regi, ville jeg personligt give stående ovationer. Dog tror jeg at Vestslesvigsk Bryghus har lidt vej at gå før de selv og markedet er helt klar til det på de hjemlige kanter.

Jeg kan selvfølgelig også tage fejl, da bryggeriet for nyligt har haft en veloverstået crowdfunding kampagne for at udvide produktionen. De ramte næsten 60% over målet, så jeg er vist ikke den eneste der glæder mig til at se mere til bryggeriet på den danske øl scene. Blot håber jeg at der kommer bedre kontrol over børnesygdommene før produktionen løber løbsk, men med den passion som bryggeren viser, er jeg sikker på at tingene kun kommer til at gå op ad bakke

Hvis man lige som jeg vil følge med, kan man besøge bryggeriet på deres hjemmeside eller på Facebook

Stik os en kommentar

Smid en kommentar