Verdens nemmeste brød – The Gastromand way
Brød er dyrt, godt brød er rigtig dyrt! Formentligt derfor er hjemmebagt brød blevet det nye sort i hjemmekøkkenet. Brød er også en videnskab, men Verdens bedste brød, verdens nemmeste brød, no knead bread (ingen-æltning-brød) har gået sin sejrsgang på alverdens madmedier. Og brødet ER godt, men det har bare et problem: Der er simpelthen for få gadgets i fremstillingen af brødet – en gryde og en almindelig ovn er simpelthen ikke tilfredsstillende nok for en gastromand!
Det har vi naturligvis ikke tænkt os at sidde overhørigt. Gastromand kan således præsentere verdens nemmeste brød – gone gadget! Idéen opstod fordi jeg pt. har en AEG ProCombi dampovn og en Bjørn Teddy røremaskine til test og de skulle naturligvis aktiveres…
Før du kaster dig over bagningen, kan det anbefales at se denne lækre video fra Griseriet – en af vores gode bloggerkolleger:
Som nævnt er brødbagning en mindre videnskab med ord som surdej, glutennet og hævekurve. Så langt er jeg slet ikke nået i min brød, . Trods det lykkedes det at frembringe et ganske fornuftigt brød.
Ingredienser
Udstyr
- Dampovn
- En potent røremaskine
- Bagepapir
- Evt. "Dejspade"
- Evt. Pizzaspade
- Evt. Bagesten
Brød
- 600 g tipo 00 mel eller anden mel med +11 g protein/100 g - alternativt Ølandshvedemel hvis du er villig til at betale for det
- 4 dl vand
- 12,5 g gær 1/4 pakke
- 3 tsk salt
Sådan gør du
Røredelen
- Monter spartlen - ikke dejkrog
- Hæld vand i røremaskines skål
- Rør gær ud i vandet
- Tilsæt mel og salt
- Tænd maskinen i laveste gear
- Tilsæt lidt mere vand 1/2-1 dl - dejen skal være semiflydende
- And now for the funny part: Fyr helt op for maskinen
- Maskinen skal køre på fuld skrald LIGE INDTIL dejen samler sig omkring rørefætteren i midten (det kan tage alt mellem 5 og 20 minutter). Har du glemt maskinen, er du ikke i tvivl, når det sker, da den med garanti begynder at brokke sig højlydt! Kan din maskine ikke klare denne del, må du ud og anskaffe dig en ny og mere potent model!
- Smæk film over (eller et låg hvis der følger et sådan med din maskine) og lad dejen hæve natten over i køleskabet. Min dej stod og boblede lystigt, da jeg tog låget af dagen efter og så er den i hvert fald ved at være der:)
Formning
- Gør bagepapir klar med lidt mel på
- Drys en håndfuld mel ud på bordet
- Hæld dejen langsomt ud på bordet - pas på den ikke "går i stykker"
- Stræk og fold dejen et par gange uden at presse luftboblerne ud
- Form brødet så det får en spændstig overflade - se i Griseriets video
- hvordan... Det er tydeligvis nemmere med en "dejspade":)
- Flyt brødet til bagepapiret
- Ønsker du et aflangt brød, så fold bagepapiret op omkring brødet og hæft det sammen med en hæftemaskine eller en kødnål
- Lad brødet hæve/hvile 1-2 timer
Bagning
- Skær et snit eller kryds i brødet umiddelbart før turen i ovnen
- Dampovnen blev tændt, med en plade i, på Brødprogrammet og skruet op til 230 grader
- Tag brødet, åbn bagepapiret og placer på bagepladen
- Bag i 40 min.
- Tag brødet ud og lad det køle af på en rist lige så længe som du kan vente
Er du nået hertil, har du også fortjent en lille video af den hårdarbejdende bjørn:
Er du til brød, kan jeg glæde dig med, at der fremover vil være mere brød på programmet.
Velbekomme!
Bager du dit eget brød? Og hvad er dit bedste brødtip?
Stik os en kommentar-
Har nok bagt “verdens bedste brød” i stegeso (800g hvedemel/200g durummel, 7dl Lunken vand samt lidt salt -45min+5-10 uden låg) over 100 gange nu, og altid haft et super godt resultat. Hæver mellem 12-16 timer. Men til stor frustration så er mit brød de sidste to gange blevet meget meget klægt – umuligt at spise. Dette er selvom jeg venter med at skære indtil det er helt afkølet.
Kan det skyldes gammelt/dårligt gær? Min ovn ser ud til at varme som den altid har gjort. Jeg bruger nøjagtigt de samme ingredienser som altid – jeg forstår det virkelig ikke.
Nogle bud på hvad der sker i bageriet her? -
Verdens bedste brød – her er der en bagetid på 40 min ved 230 g damp/varme – Det er da alt for lang tid – check det lige
-
Det passer Meget fint. Jeg lavede to portioner, og det sidste skulle have 55 minutter for at komme op på 99 grader.
-
-
Hvor mange procent damp bager du med i dampovnen?
-
Tak for endnu en dejlig opskrift.
Endelig var der noget fornuftigt for en amatørkok som mig at bruge fiskegryden til :-)
PS Det kan anbefales lige at smide en hurtig kage i ovnen mens ovnen bliver varm. F.eks. en roulade.
Dejligt Frisk superbrød og hjemmelavet roulade – sikke en kombi ! -
jeg har læst om din måde at bage på, jeg har en opskrift på rugbrød, hvor der indgår biga men hvor kan jeg købe det, eller evt. selv lave det? venlig hilsen conny madsen.
-
Hej Drenge,
“Der er simpelthen for få gadgets i fremstillingen af brødet ” – Det er sgu gastroklasse ;-)
Godt at se at der er andre der er kommet ind i brødkampen!
-
Jeg har ALDRIG bagt brød før – bl.a. fordi det tager for lang tid, og der er for meget arbejde i det. Men artiklen overbeviste mig om, at det slet ikke er så svært endda. Så jeg fik på kort tid smækket en dej sammen og smidt den i ovnen med bageplade og vanddamp fra fad i bunden.
Resultatet blev overraskende godt og brødet absolut spiseligt. Der mangler lidt salt synes jeg og måske blev brødet lidt for “gummi”-agtigt uden at det på nogen måde gør brødet dårligt. Det er bare noget jeg på en eller anden måde skal forbedre – men hvordan gør man? :-)
http://www.flickr.com/photos/peterbn/7908697594/in/photostream/
-
Flot ovn ;)
-
Hej,
Jeg har ikke selv forsøgt mig med at bage brød endnu, da jeg overvejer hvilken metode jeg skal bruge. Er der nogle som har erfaring med “no knead” bread hvor man næsten kun skal røre dejen sammen, og ellers lade den passe sig selv. Kontra den i viser, hvor i virklige giver den gas i røremaskinen?
Hvilket af disse brød vil blive mest luftigt? altså ikke så bastant. -
Dejligt at se at i endelig har fået gang i dampovnen :-)
Jeg kan anbefale at forlænge bageprogrammet med ca 10-15min for derved at få en lidt mørkere skorpe. Dette giver den gode karamellisering med ekstra smag.
Desuden så er det en rigtigt god ide at skære snit i brødets overflade umiddelbart inden afbagning. Herved får brødet bedre mulighed for at hæve og det giver et mere luftigt brød – bare et par dybe riller med en skarp kniv.ser frem til flere dampovns opskrifter i fremtiden.
ciao
Kim
Kommentarer