Gastromand.dk | 17. August 2018

Scroll to top

Top

2 kommentarer

VIN UDEN PIS: Hvide hedeslagsfrelsere

VIN UDEN PIS: Hvide hedeslagsfrelsere
Vinhjernen

Det er i skrivende stund varmt. Temmelig varmt. Hedebølgevarmt, faktisk. NÌsten sü meget, at min trang til vin er kraftigt reduceret. Det er sgu ikke nogen rar fornemmelse og det gør mig nÌrmest lidt utryg.

Og at skrive om vin er nÌsten endnu vÌrre. Du sidder müske derude og er lige sü varm og drømmer om vinter med minusgrader eller ruskvejr og byger? Og Vinhjernen føles lammet, der er ikke mange kreative synapser i gang. Faktisk gür det meste af min tid med at pruste højlydt og drikke alt køligt indenfor rÌkkevidde.

Anyways, sü skal vi jo videre og büde du og jeg skal  have noget vin. Jeg smider for tiden al rødvin i køleskabet og drikker det ved en 10-12 grader, det kan du ogsü prøve, tro mig, du bliver glad.

 

Og ellers mü vi jo pøle noget kølig hvidvin i halsen. Gerne noget, der er lÌskende, sprødt og behageligt og som man ikke skal bruge krÌfter pü hverken at analysere eller forstü.

Tiden er altsĂĽ ikke til fadfede chardonĂŚĂŚjs, rieslinger med sukkereller modne Pessac’er. Og derfor gĂĽr resten af denne artikel med at introducere dig til…..Taddaaaaaaa….dine to nye venner. Albarinho og verdejo.  Det er druetyper og de dyrkes i Spanien. Og de kan lige det, du sukker efter i varmen, nemlig levere friske, sprøde uforpligtende hvidvine, som ikke er kedelige. Verdejo er konge i Rueda-distriktet. Her blev den tidligere brugt til vine i ret oxideret stil, men nu har man fĂĽet øjnene op for dens egenskaber, nĂĽr den lĂŚgger krop til friske, sprøde og unge vine, perfekte til at svale din overophedede gane.

Albarino dyrkes büde i Spanien og Portugal. I Spanien er det primÌrt i Rias Baixas-distriktet, i Portugal bl.a. i Vinho Verde, der jo som bekendt ogsü er et distrikt, Portugals største, faktisk.. Albarinho deler mange egenskaber med verdejo, men er mere aromatisk og floral i nÌsen. Men kendetegnende for dem begge to er at de redder büde dig og mig fra hedeslagskuller og sommerdepression. Prøv dig frem blandt nedenstüende varmefrelsere.

Albarinho & Verdejo

Pazo de Villarei Albarino 2017

Pris: 125,-

Forhandler: KjĂŚr&Sommerfeldt

Krisp og krydret, rank nÌse. Rieslingagtig, men mere urtet og tung. Munden er ogsü krydret, knastør og virkeligt dejlig. Perfekt hedebølgehvidvin, hvis det ogsü mü smage af noget.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Altos de Torona 2016

Pris: 119,- v. 6(normalpris 149,95)

Forhandler: Andrup Vin

Dufter herligt af vüdt grus og blomster.  Munden er spicy, rank og elegant. Tør, let og lÌskende vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Martin Codax Albarino 2016

Pris: 79,95 v. 6(normalpris 129,95)

Forhandler: Supervin

Nydelig blomstret nÌse med fersken og et lille svovlpift. Munden gør ikke det store vÌsen af sig, men er tør, sprød og behagelig. Og bedre end forrige ürgang.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Marieta Albarino 2016

Pris: 69,95 v. 6(normalpris 99,95))

Forhandler: Supervin

Fin nÌse af fersken og mandel. Fyldig og krydret mund, der kalder pü en god skaldyrspaÍlla. Ret godt køb til tilbudsprisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Marques de Rey Verdejo 2015

Pris: 49,95 v. 12(normalpris 79,95)

Forhandler:Supervin.dk

Nondistinkt nÌse med begyndende oxidative trÌk. Fredelig. Munden er tør, sprød og venlig. Rar terrassetørstslukker.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tinita Verdejo Rueda 2015

Pris: 75,- v. 6(normalpris 99,95)

Forhandler: Supervin

Venlig og krydret mineralsk nĂŚse. LĂŚskende mund med god fyldeog krydret afslutning.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Shaya Habis Rueda Verdejo 2016 [BEDST I TEST]

Pris: 179,- v. 6(normalpris 199,95)

Forhandler: Andrup Vin

Smuk floral nĂŚse med flint og ĂŚble. Kompleks og saftig mund med god syre og flot balance. Glimrende vin og “Bedst i test”

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Kommentarer

  1. Mathias

    Bedst i test vinen har fĂĽet 4 stjerner men 2 andre vine har fĂĽet 5? Er det en fejl eller? :-)

  2. Vinhjernen

    Det er ikke en fejl. Karakteren gives i forhold til prisen. SĂĽledes kan en vin til 300,- med 3 gastromĂŚnd sagtens vĂŚre bedre end en vin til 80,- med 5 gastromĂŚnd.

Smid en kommentar