Gastromand.dk | 20. October 2018

Scroll to top

Top

2 kommentarer

VIN UDEN PIS: Hvide hedeslagsfrelsere

VIN UDEN PIS: Hvide hedeslagsfrelsere
Vinhjernen

Det er i skrivende stund varmt. Temmelig varmt. Hedebølgevarmt, faktisk. Næsten så meget, at min trang til vin er kraftigt reduceret. Det er sgu ikke nogen rar fornemmelse og det gør mig nærmest lidt utryg.

Og at skrive om vin er næsten endnu værre. Du sidder måske derude og er lige så varm og drømmer om vinter med minusgrader eller ruskvejr og byger? Og Vinhjernen føles lammet, der er ikke mange kreative synapser i gang. Faktisk går det meste af min tid med at pruste højlydt og drikke alt køligt indenfor rækkevidde.

Anyways, så skal vi jo videre og både du og jeg skal  have noget vin. Jeg smider for tiden al rødvin i køleskabet og drikker det ved en 10-12 grader, det kan du også prøve, tro mig, du bliver glad.

 

Og ellers må vi jo pøle noget kølig hvidvin i halsen. Gerne noget, der er læskende, sprødt og behageligt og som man ikke skal bruge kræfter på hverken at analysere eller forstå.

Tiden er altsÃ¥ ikke til fadfede chardonææjs, rieslinger med sukkereller modne Pessac’er. Og derfor gÃ¥r resten af denne artikel med at introducere dig til…..Taddaaaaaaa….dine to nye venner. Albarinho og verdejo.  Det er druetyper og de dyrkes i Spanien. Og de kan lige det, du sukker efter i varmen, nemlig levere friske, sprøde uforpligtende hvidvine, som ikke er kedelige. Verdejo er konge i Rueda-distriktet. Her blev den tidligere brugt til vine i ret oxideret stil, men nu har man fÃ¥et øjnene op for dens egenskaber, nÃ¥r den lægger krop til friske, sprøde og unge vine, perfekte til at svale din overophedede gane.

Albarino dyrkes både i Spanien og Portugal. I Spanien er det primært i Rias Baixas-distriktet, i Portugal bl.a. i Vinho Verde, der jo som bekendt også er et distrikt, Portugals største, faktisk.. Albarinho deler mange egenskaber med verdejo, men er mere aromatisk og floral i næsen. Men kendetegnende for dem begge to er at de redder både dig og mig fra hedeslagskuller og sommerdepression. Prøv dig frem blandt nedenstående varmefrelsere.

Albarinho & Verdejo

Pazo de Villarei Albarino 2017

Pris: 125,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Krisp og krydret, rank næse. Rieslingagtig, men mere urtet og tung. Munden er også krydret, knastør og virkeligt dejlig. Perfekt hedebølgehvidvin, hvis det også må smage af noget.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Altos de Torona 2016

Pris: 119,- v. 6(normalpris 149,95)

Forhandler: Andrup Vin

Dufter herligt af vådt grus og blomster.  Munden er spicy, rank og elegant. Tør, let og læskende vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Martin Codax Albarino 2016

Pris: 79,95 v. 6(normalpris 129,95)

Forhandler: Supervin

Nydelig blomstret næse med fersken og et lille svovlpift. Munden gør ikke det store væsen af sig, men er tør, sprød og behagelig. Og bedre end forrige årgang.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Marieta Albarino 2016

Pris: 69,95 v. 6(normalpris 99,95))

Forhandler: Supervin

Fin næse af fersken og mandel. Fyldig og krydret mund, der kalder på en god skaldyrspaëlla. Ret godt køb til tilbudsprisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Marques de Rey Verdejo 2015

Pris: 49,95 v. 12(normalpris 79,95)

Forhandler:Supervin.dk

Nondistinkt næse med begyndende oxidative træk. Fredelig. Munden er tør, sprød og venlig. Rar terrassetørstslukker.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tinita Verdejo Rueda 2015

Pris: 75,- v. 6(normalpris 99,95)

Forhandler: Supervin

Venlig og krydret mineralsk næse. Læskende mund med god fyldeog krydret afslutning.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Shaya Habis Rueda Verdejo 2016 [BEDST I TEST]

Pris: 179,- v. 6(normalpris 199,95)

Forhandler: Andrup Vin

Smuk floral næse med flint og æble. Kompleks og saftig mund med god syre og flot balance. Glimrende vin og “Bedst i test”

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Kommentarer

  1. Mathias

    Bedst i test vinen har fået 4 stjerner men 2 andre vine har fået 5? Er det en fejl eller? :-)

  2. Vinhjernen

    Det er ikke en fejl. Karakteren gives i forhold til prisen. Således kan en vin til 300,- med 3 gastromænd sagtens være bedre end en vin til 80,- med 5 gastromænd.

Smid en kommentar