Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 29. maj 2023

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Bedre spät end aldrig…

VIN UDEN PIS: Bedre spät end aldrig…
Vinhjernen

Det har lige været årsdag for den tyske genforening. I august 1990 blev der underskrevet en traktat, der bestemte at det gamle DDR skulle blive en del af forbundsrepublikken Tyskland med Berlin som den nye hovedstad. En stor begivenhed for os, der husker både den kolde krig og begejstringen, da muren faldt i november 1989.

Og egentlig burde denne artikel have ramt de digitale spalter på årsdagen for den aktuelle genforening, 3. oktober. Men bedre spät end aldrig og så meget større grund til at artiklens fokus er spätburgunder. Fra det forenede Tyskland.

Tyskland er nemlig det nye Frankrig. Eller, for os fattigrøve, der elsker bourgogne, men ikke kan hamle op med pengestærke russere, kinesere og andre brik-lande nyrige, er det stedet, vi finder pinot noir, vi har råd til. I Bourgogne re det nemlig pinot noir, der lægger krop til de røde vine og den kendes i Tyskland som “spätburgunder”. Bare så det er på plads.

Og bourgogne er som sagt blevet dyrt. Produktionen er begrænset, der har været flere år, hvor høsten har været delvist ødelagt af tidlig frost eller sene haglbyger og det har sammen med en stigende efterspørgsel fået priserne gevaldigt i vejret. Tought shit for os, der elsker bourgogne. Tyskerne har lavet vin på spätburgunder i dekadevis, men de har haft en særegen stil med både overmoden frugt og deraf følgende sødme og senere alt for meget brug af nye fade. Det giver gumpetunge og klodsede vine.

I de senere år er det dog som om, at de er ved at have fået skovlen under spätburgunder for alvor. Den overdrevne brug af fad er væk og vinene stråler i stedet af spændstighed, saftighed og elegance. Så lad os fejre både det og jubilæumsdagen for et forenet Tyskland.

Prost!

Spätburgunder

Abril Spätburgunder 2017

Pris: 129,- (normalpris 159,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Næsen er typisk spätsk af små modne jordbær, men med et krydret lag af hvid tigerbalsam. Munden er rank, tør og let med fint afsluttende syrehaps og lette finkornede tanniner. Nydelig vin, især til prisen.


A.  Christmann Gimmeldingen Spätburgunder 2014

Pris: 229,95 v. 12

Forhandler: Theis Vine

Let dyrisk, men ikke urar næse med fin duft af moden frugt. Munden er er stram som nyserviceret VW-motor uden mislyde. Saftig og flot vin med fine tørre tanniner til sidst.


Burggarten Spätburgunder Classic 2017 [BEDST I TEST og BEDST TIL PRISEN]

Pris: 128,- v. 3 (normalpris 179,-)

Forhandler: Propperiet

Næse med spændende duft af gran og hindbær. Super juicy mund med diskret sødme. Lys, læskende, behagesyg og spindelvævssart. Flot og elegant vin, ikke mindst til prisen


Schmitges Spätburgunder trocken 2018

Pris: 229,-

Forhandler: Propperiet

Lidt uren næse, der skal slynges luft i. Fin og saftig mund med overraskende tyngde og en anelse overekstraheret. God, lidt for dyr vin.


Spindler Lindenhof Deidesheimer Herrgottsacker 2015

Pris: 159,- v.6

Forhandler: Jysk Vin

Næsen her er endnu mere dirty end på den forrige, og nok til at man lige studser lidt. Men det damper af til fordel for fin frugt med et volatilt pift af sprittusch. Munden er fin nok, og det er vinen også. Men den næse skræmte mig altså lidt.


Burggarten Spätburgunder Walporzheimer 2017

Pris: 239,20

Forhandler: Propperiet

På en let bund af nytårskrudt er der her modne, mørke jordbær, rosmarin og fugtig muld. Munden er læskende og elegant med kort, markeret syrebid. Kan med fordel gemmes et par år.


Schwedheim Zellertal Klosterstück Spätburgunder 2015

Pris: 239,- (normalpris 279)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Knibsk næse, der holder på dyderne. Dufter svagt af hindbær, lavendel og diesel. Lidt for moden frugt? Munden er nu god, den lidt svulstige stil til trods. Tyngde går hånd i hånd med elegance og medgørlige tanniner.


Spindler Lindenhof Spätburgunder 2016

Pris: 109,- v.6 (normalpris 125,-)

Forhandler: Jysk Vin

Meget krydret næse af nyskåret fyrretræ og (pudsigt nok) træbeskyttelse. Uventet, men ikke dårligt. Munden hænger forså vidt pænt sammen, men der er ikke rigtigt noget, der fortæller at det er spätburgunder. Vild vin, som vi dog opretholder sympatien for.


Weingut Heitlinger Pinot Noir Reserve 2016

Pris: 149,- (normalpris 219)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Herlig, klassisk næse af lyse hindbær og søde jordbær. Munden starter saftigt og med god syre inden en pæn håndfuld tanniner lige markerer sig. Pænt og “ordnung-muss-sein”-ordentligt

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jesper Storm

    Drak Burggarten Classic 2017 her i weekenden og er helt enig i jeres bedømmelse – meget positiv overraskelse.

Smid en kommentar