Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Så’ der snart ‘onnay!

VIN UDEN PIS: Så’ der snart ‘onnay!
Vinhjernen

Chardonnay, der………..

En af de helt store, klassiske hvidvinsdruer som alle kender navnet på. Også vinuinteresserede (jo, de findes). Egentligt kan man undre sig lidt over, at den er så populær. Den har ikke megen egenkarakter, er ikke synderligt aromatisk og leverer i værste fald nogle utroligt kønsløse (læs: røvsyge) vine.

Alligevel er den ophavsdrue til nogle af verden fornemste og dyreste hvidvine, fx fra Bourgogne, men også Californien og Australien kan levere chardonnay-vine, der kan få det til at gispe i enhver pengepung. Så noget må den kunne.

Der er især to faktorer, der har kritisk indflydelse på den færdige vin, når vi taler chardonnay. Den ene er, hvorvidt vinen undergår malolaktisk gæring eller ej. “Gæring” er egentligt et misvisende ord, da der er tale om en proces hvor bakterier omdanner den hårde, stringente æblesyre til den noget mere blide mælkesyre. Det gør vinen blødere og mere omgængelig. Den anden faktor er brugen af fad. Chardonnay tager gavmildt imod fadlagring og tilegner sig duft af fx nødder og vanilje.

Så vine på chardonnay strækker sig fra en stålsat, syrerig og mineralsk vin, hvis det er uden “malo” og uden fad til en fed, cremet og smørduftende vin med noter af tropisk frugt, hvis den har fået både og. Sikke en fleksibilitet, hva?

Derudover er chardonnay også en glimrende fortolker af terroir. Sit eget beskedne udtryk til trods, kan man altså sagtens skelne mellem en æble- og citrusduftende chablis, dyrket i køligt klima i kalkholdig jord og en fra Central Coast i Californien, hvor den emmer af tropisk frugt og fedme.

Måske var det Californien, der var medårsag til at mange blev trætte af chardonnay? Her var der ihvertfald for dekader tilbage så massivt brug af træfade, at vinene fik for at smage af “80% eg og 20% chardonnay).  Og vel kan druen bære en del træ, men det er et middel, der skal doseres med omhu. For gu’ kan druen lave vin. Det er gennemgående flotte vine, der er kommet ind til test, så det er bare at vælge efter temperament og pengepung.

Chardonnay

 

 

 

 

Chateau Ste Michelle Mimi Chardonnay 2017, USA

Pris: 99.-(normalpris 149,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Ganske tilforladelig næse med citrus og tæt fadduft. Munden er fyldig og tæt og afslutter lidt kort. Fredelig og velfungerende vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

 

William Fevre Chablis 2016, Frankrig

Pris: 200,- v. 3(normalpris 240,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Økologisk, og certificeret bæredygtig produktion (HVE). Næsen har fin parfume af hvide blomster og hø, men også en lidt dyrisk duft, som muligvis er reduktion. Munden er uhyre harmonisk med tæt frugt og læskende syre. Saftig, behagesyg og flot vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

 

Riffel Chardonnay Trocken 2017, Tyskland

Pris: 249, -(normalpris 295)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Sommerduftende og spændende næse af mælkebøtter og hvid peber. Slank, harmonisk og yderst saftig mund. Yderst elegant fortolkning af druen og flabet indslag med en seriøs tysker.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

 

De Laumont Chardonnay, Frankrig

Pris: 59, -(normalpris 99,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Ret tæt og gavmild næse af modne ferskner. Munden er i god balance, en teknisk flot vin, der savner lidt egenkarakter. Men til 59,- er det et fint køb

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

 

Burggarten Chardonnay Neuenahrer 2017, Tyskland

Pris: 249,-

Forhandler: Propperiet

Endnu en tysker, jamen altså. Meget floral næse med pæoner og rose, nærmest gewürzagtige noter. Fed, cremet og fantastisk charmerende mund med fyldig frugt. Spændende og megaflot chard.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

Giant Steps Applejack Vineyard Chardonnay 2018, Australien

Pris: 229,- v. 3(normalpris 269,-)

Forhandler: Jysk Vin

Reduktiv, men velduftende næse af popcorn og abrikos. Smuk, harmonisk mund i bourgogne-stil. En tæt, krydret og glimrende vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

 

 

Elgin Groenlandberg Chardonnay 2018, Sydafrika [BEDST I TEST]

Pris: 220,- v. 2(normalpris 275,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Fed, tropisk frugt og godt med fad i næsen her. Det hele går igen i munden, men der er masser af godt håndværk bag det svulstige udtryk.  Imponerende og velbalanceret chardonnay, der oser af selvtillid og er i flot balance.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

 

Pulenta Estate Chardonnay VIII 2017, Argentina

Pris: 244, –

Forhandler: Propperiet

Diskret, lidt kalket og slank næse med æbleduft. Slank og stram mund. Lukket vin, der kræver luft, så dekantér gerne.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

Arrogant Frog Chardonnay 2018 [BEDSTE KØB]

Pris: 59,95 (normalpris 79,95)

Forhandler: Jysk Vin

Ikke meget næse på denne vin, der holder på dyderne. Munden hænger pænt sammen og selvom det ikke er stort, er der virkeligt meget vin for sølle 60kr.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

 

 

 

Matetic EQ Chardonnay 2016

Pris: 150,- v. 3 (normalpris 200,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Her er næsen også diskret, men der er både tropisk frugt og citrus . Munden er saftig med læskende syre og en lille uren, men ikke forstyrrende tone.  Blid mellemtone chardonnay der stilmæssigt er mellem den gamle og den ny verden.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

 

Stik os en kommentar

Smid en kommentar