Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 8. december 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VM-VIN UDEN PIS: Peru vs Danmark

VM-VIN UDEN PIS: Peru vs Danmark
Vinhjernen

Hvis det skulle være gået din næse forbi, blev VM skudt igang i går. Og på trods af fem mål, var det sgu ikke nogen smuk kamp! Det er midt under sådan en affære, at man leder efter sit snit, til at kigge lidt dybere i flasken. Vi forventer naturligvis ikke, at nogle af Danmarks tre indledende kampe bliver ørkenvandringer, men “better be safe than sorry”, right?

Derfor bliver VIN UDEN PIS til VM UDEN PIS, hvor vi præsenterer vine fra de lande, Danmark møder og således skaber en vinøs forbrødring, uanset hvordan det måtte gå på grønsværen. Til de knapt så oplyste – eller interesserede – kan vi informere om at Danmarks tre puljekampe spilles mod henholdsvis Peru, Frankrig og Australien.

Danmarks første kamp er mod Peru, i morgen, den 16/6. Peru ligger som bekendt i Sydamerika og allerede nu tænker du, at du ikke kan erindre at have drukket en peruviansk vin?

Måske har du drukket cocktailen Pisco Sour, så? Pisco er Perus nationale brændevin. De laver også pisco i Chile, men der fortyndes den med vand ned til 35%, i Peru flaskes den med destillationsprocenten og slår dermed seriøst hårdt. Pisco laves på druer og Peru er faktisk et vinland, selvom flaskerne derfra endnu ikke er at finde på danske hylder.

De drikker det meste selv, vinene er som ofte ganske søde og landet står i vinøs skygge af Chile, der har fået noget bedre fat i det globale marked.  De bedste vine kommer fra Ica Valley og laves på druer som malbec, tannat og syrah. Hold blandt andet øje med huse som Tacama og Intipalca, der kan fås i både England, Spanien og Frankrig.

Men trods tilstedeværelsen af peruviansk vin på det globale marked, kommer  vores idé om at præsentere vine fra Danmarks modstanderlande alligevel lidt dårligt fra start. Men fodbold er jo båret af holdånd og derfor lader vi resten af Sydamerika komme Peru til hjælp. Vores trofaste vinpushere har sendt deres bedste sydamerikanske spillere på banen og de kommer fra Argentina og Chile. Der er rigtigt spændende og gode vine i mellem.

I Argentina er det jo druen malbec, der er den fremherskende, med der laves selvfølgelig også vin på andre druer.

I Chile er carmenere nationaldruen, en drue som i starten blev antaget for at være merlot, indtil en franskmand 100 år efter dens tilstedeværelse i Chile, opdagede at det var en anden drue. Som testen nedenfor vil antyde, så er der altså rasende gode vine blandt de indsendte og det gør jo altid mild om anmelderhjertet.

Det sydamerikanske hold skal dog have lidt modstand på banen og det skal selvfølgelig være fra Danmark. Så til hver kamp stiller vi lidt danske vine fra Ørnberg op. Denne gang blev de de to hvide vine, Paulus og Jørgen E, der klædt i rødhvide farver skal forsvare nationens stolthed. Åh nej, tænker du, dansk vin, er det ikke sådan en omgang surt sprøjt til 4-500 kroner flasken? Nope. Det var dengang. Nu laves der flotte vine rundt omkring i kongeriget og Ørnberg vin fra Sjællands Odde er bestemt blandt topproducenterne. Men det kan du også se i testen. Klokken slår bold, lad os tage hul på den første vinøse dyst.

Peru med venner vs Danmark

Pulenta Malbec 2015 (Arg)

Pris: 199,-(- 10% v. 3)

Forhandler: Propperiet

Indbydende frugtig næse med rank bærduft, næsten som i Nordrhône. Saftig mund, der fordeler sig pænt over hele banen og ubesværet glider i mål. God start!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Caballo Loco Grand Cru Sagrada Familia 2013 (Chi)

Pris: 220,- v. 6(normalpris 249,95)

Forhandler: Andrupvin

Kraftig og urtet næse med heftig peberfrugt og solbær. Robust og velspillende mund med tørre tanniske tacklinger og fornemt angrebsspil. Byd den noget mad, gerne et godt stykke kød.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

‘Alpasión Grand Malbec 2015 (Arg)

Pris: 199,-

Forhandler: vinomani.dk

Elegant og parfumeret næse med viol og brombær. Skønt krydret mund med saftig balance og masser af publikumsappeal. Freaking god, også til prisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Finca Sophenia Malbec 2017 (Arg)

Pris: 129,-

Forhandler: Kjær Sommerfeldt

Ret reduktiv næse, så giv den en slyngtur eller en glidende tackling. Munden er let, saftig med afsluttende tørt bid og ganske sympatisk.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Pulenta Gran Corte 2014 (Arg)

Pris: 319,-(- 10% v. 3)

Forhandler: Propperiet

Venlig næse med moden, krydret solbærduft. Charmerende og harmonisk mund med fint trekantsspil mellem frugt, tanniner og alkohol.  Meget dejlig vin

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Zuccardi Serie A Malbec 2014 (Arg)

Pris: 74,95 v. 6(normalpris 109,95)

Forhandler: Jysk Vin

Småsvovlet (reduktiv) næse, så dekantér gerne. Pæn mund med nydelig parfumeret frugt, finkornet tannin og tør finish.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Alpasión Malbec 2015 (Arg)

Pris: 149,-

Forhandler: vinomani.dk

Pæn næse af moden frugt, ny asfalt og fad. Saftig mund med høj drinkability og lille alko-bid tilsidst. Velfungerende!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Zuccardi Zeta 2012 (Arg) [BEDST I TEST]

Pris: 269,- v. 6 stk (normalt 299,-)

Forhandler: Jysk Vin

Smuk, moden og kompleks næse, nærmest som gammel bordeaux. Skøn mund med smooooth frugt, blide tanniner og lang finale. Kæmpe vin, ganske enkelt.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Alpasión Private Selection 2013 (Arg)

Pris: 299;-

Forhandler: vinomani.dk

Kompleks og flot næse af  skibsdæk, sorte bær og lavendel. Tæt, intens og utroligt fyldig mund. Gigantisk flot og moden vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Caballo Loco Grand Cru Limari 2013 (Chi)

Pris: 220,- v. 6(normalpris 249,95)

Forhandler: Andrupvin

Endnu en flot næse af tjære og ren, rank frugt. Munden er kompleks og fyldig men fokuseret og præcis. Ganske flot vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ørnberg Jørgen E 2016

Pris: 199,-

Flot og meget aromatisk næse, der oser af hyld, pomelo og flint. Munden er knastør, mineralsk og sprød. Fyldig og lang finale. Smuk vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ørnberg Paulus 2016

Pris: 249,95

Mere afdæmpet næse end Jørgens. Limeskal og brændenælde. Munden er næsten rieslingsk i sin syre med cremet fylde og mundvandsfremkaldende, juicy afslutning.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Hvad skal du drikke til kampen i morgen? Står den på den klassiske øl, eller kommer der vin på bordet?

Stik os en kommentar

Smid en kommentar