Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 16. april 2024

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Frank Sinatra fylder 100: Jack Daniel’s Sinatra Select Tennessee Whiskey

Frank Sinatra fylder 100: Jack Daniel’s Sinatra Select Tennessee Whiskey
Gastromand

Good old Frank – Sinatra that is – ville have fyldt 100 år den 12.12.2015 og i den anledning har de gode amerikanske whiskey-magere lavet en speciel udgave for at hylde og ære ham. Sagen var nemlig den, at Frank elskede sin Jack D og kaldte det sågar “Nectar of the Gods!” når han på scenen svingede sit glad i en skål til publikum…

 

Alt kalde det her en test er vel så meget sagt, men ikke desto mindre, så vil jeg hellere end gerne dele min oplevelse med jer. Det startede sådan set lidt morsomt. Webmasteren havde snakket noget om den her whiskey, og da mit hjertet jo banker for Skotland på den front, så lagde jeg ikke så meget i det, da han sagde det vist nok var en Jack Daniels. Som så mange andre, så husker jeg bedst min Jack D enten med is og dobbelt up eller med et skvæt cola når det var blevet langt nok ud på natten. Ikke de bedste minder, men folk ændrer smag, inklusiv mig selv.

Den dyreste amerikanske whiskey jeg nogensinde har smagt...

Den dyreste amerikanske whiskey jeg nogensinde har smagt…

Udseende og førstehåndsindtryk

Vi forsætter hvor vi slap. Webmasteren havde stilt kassen på mit skrivebord for nogle uger siden, og da jeg så den første gang, var jeg ret imponeret. Den kommer i en lækker tung kasse og er en 1 liters flaske, liggende i noget fløjels-lignende indtræk og med en lille bog som beskriver tanker bag denne udgave.

Leveres i en flot kasse...

Leveres i en flot kasse…

Jeg tænkte ved mig, selv at det nok var en udgave til beskedne kroner, men da jeg så googlede den så jeg til min store overraskelse, at vejledende udsalgspris var 1999,-. Så var det, at jeg virkelig blev nysgerrig for at komme hjem. Det kunne jo være, at der gemte sig en enorm oplevelse under proppen og at Jack D havde skabt et mesterværk?

Der er masser af detaljer på flasken...

Der er masser af detaljer på flasken…

Historien bag

I mere end 50 år gik Frank og Jack hånd i hånd. Franks bedste ven både på scene og af scene var Jack Daniels. Han er sågar begravet med en flaske Jack D ved sin side i Palm Springs. Egentlig er der ikke så meget mere til historien, men det er vel også grund nok. Frank nød sin Jack D med 3 isterninger, lidt vand og “two fingers of Jack”. Det skulle jeg naturligvis også prøve, mest fordi jeg aldrig drikker is i min whiskey og slet ikke vand – jeg tager dem straight up.

Jack Daniels Frank Sinatra (4)

Denne udgave har været på “Sinatra Fade”, som virkelig har fået godt med fad og rød – mere end normalt. Fadene er endda “rillet” indvending for at tillade mere træinteraktion, og derved skulle den få en dybere og mere intens smag. Jeg har søgt med lys og lygte for at finde ud af om farven er justeret med karamel, men det står der ikke, og reelt skal der skrives hvis det er tilfældet. Men hold da op farven er vild, men fair nok, det er jo muligt, dog ser man bare kun den slags på sherryfade og ved virkelig mange års lagring. Selv min Highland Park 25 års har ikke samme dybe mørke glød!

American Style...

American Style…

Smagsindtryk og nuancer

Jeg kunne naturligvis ikke vente, så en våd og kold tirsdag aften fik jeg skudt det første billeder af min nye og, rykker proppen af og skænket op. Jeg grinede lidt ved mig selv – den dufter faktisk lidt af cola, og bag duften kom så karamel og vanilje – søde noter, jeg huskede den røget? Jeg tog en forsigtig tår, lod den glide rundt i bunden – virkelig blød og lækker whiskey, som er behagelig at indtage. Den har ikke en lang eftersmag, men slutter fint af men en blid røg og så ellers et lille varmt smæk, og det er på trods af 45 % alkohol. Det er sgu en mande-whiskey det her, tænkte jeg ved mig selv. Vi snakker ikke det skotske højland og finesser, det er bare enkelt og ligetil. Det er den whiskey jeg vil hive frem, smække 4 glas på bordet når gutterne kommer – fortælle historien om Sinatras Whiskey og sige “Skål Gutter!”.

Old No. 7 - det oprindelige nummer som destilleriet fik i tiderne morgen...

Old No. 7 – det oprindelige nummer som destilleriet fik i tiderne morgen…

Dommen

Hvordan pokker skal man forholde sig til amerikansk whiskey? “Scotland Forever” siger en stemme i mig og ja, det er sandt – men det kan ikke sammenlignes med den slags. Det her er American Style og dem af jer, som kender mig ved, at jeg elsker USA – mest fordi altid er større, vildere og mere overdrevet – både mad og drikke, det er denne whiskey et eller andet sted også et bevis på. Naturligvis kommer den i 1L frem for 0,75, flasken er stor og voldsom – alkoholen siger 45 % og den slutter af med en lille varm cowboy-lussing. Og hvorfor ikke? Det er drammen til dig, som føler du har det hele, men mangler det sidste – var prisen ikke helt så afskrækkende, så ville det være den slags, som jeg ville give en kammerat, som trængte til at prøve noget nyt. Eller servere den kl 24 nytårsaften til en omgang høj cigarføring!

Det bliver til 4 store stjerner – hvor prisen og de manglende nuancer og eftersmag trækker ned – men det er en mande-whiskey og en dram med respekt for sig selv – Jack Daniels og Frank Sinatra – jeg løfter mig glas og anerkender jer begge – Skål!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Pris: Vejl. udsalgspris 1999,- dog fås den på tilbud til ca. 1599,- se mere her
Find forhandlere her

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. 1999,- ?! Dang, jeg så den i JFK Airport til $130 for et par år siden, men stejlede lidt på prisen. Den skulle man nok have hevet med hjem alligevel.

  Deres Silver Select er i øvrigt et ganske glimrende alternativ, hvis det absolut skal være Bourbon og være til at få for menneskepenge.

  • Hej Johan – ja det er prisen tilsyneladende :-) Jeg vil faktisk godt indrømme, at den “vokser” på mig og ofte den, jeg hiver frem lige pt., om det så er fordi den er ny ved jeg ikke helt endnu :-) Og ja du skulle nok have slået til – men ro på, der kommer en konkurrence med den på Gastromand snart :-) Havde du smagt den?

   • Jeg synes at Jack D af højere kvalitet har det med at vokse på en. Det virker meget tilforladeligt i starten, men når man lige føler lidt efter, er der en fin mængde kompleksitet og dybde i det :) Nej, jeg har ikke været i den, så jeg må hellere holde øje med konkurrencen – jeg faldt egentligt primært for brandingen og storytellingen, hvis jeg skal være ærlig – nok også derfor jeg ikke gamblede med at tage den hjem :)

   • Jeg er helt enig – reelt kunne den med tiden måske få en ekstra “stjerne”, jeg var lidt i tvivl om hvorvidt vi lå på 4 eller 5… Jeg har lige hørt fra vores generøse giver og desværre bliver konkurrence vist ikke til noget lige nu, der er lidt udfordringer med at skaffe flere af dem, men mon ikke vi finder på noget :-)

   • En sand gastromand finder vist altid på noget, har jeg hørt :) Ser frem til en eventuel opdatering, mine egne opfattelser har det med at ændre sig mærkbart efter et par genbesøg.

   • Det er nemlig rigtig – ellers så var der jo faktisk en Blue Label på vore FB-side – nåede du at deltage i den? Og ja – helt enig nogle gange til det bedre!

   • Jeg så det godt, men undlod at deltage. Jeg blev tilbudt en smagsprøve af Blue Label for nogen tid tilbage, og, ja, det diplomatiske svar må nok være, at jeg tror andre ville sætte større pris på at vinde den end jeg :)

Smid en kommentar