Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

13 kommentarer

Nytårsaften 2013 – Alternativerne til Champagne

Nytårsaften 2013 – Alternativerne til Champagne

Juleaften er overstået, anden er fordøjet og foran dig ligger sandsynligvis et mindre bjerg af julefrokoster i familiens – og vennernes – skød. Og selvom du er travlt optaget med at optimere jule-kampvægten, er det altså nu, du skal få styr på din nytårsaften. Som du kan se hér, er både mad og drikke på plads til årets sidste aften i Gastromands Penthouse.

Har du stadig ikke styr på din aften, får du her et par bud på alternative valg af boblende drikke til nytårsaften.
Det klassiske og naturlige valg, er naturligvis at holde sig til Champagne, men nogen gange, er det også meget sjovt at prøve nogle alternativer. Mest af alt for at vise dine gæster, at der altså også findes rigtig gode bobler uden for det lille franske område. Her får du et par bud fra en klassisk skolet vinmand, en noget mere eksperimenterende fyr og en gastromand, som placerer sig midt mellem de to. Lad os starte med gastromanden

 

Eksilsønderjydens bud

Vi starter ud med et sjovt og noget alternativt valg af produktionsland! Vi skal dog ikke så frygtligt langt væk fra Champagne…sådan set bare en smule nord-vest og så et smut over kanalen. Vi skal nemlig have fat i Nyetimber som, med base i Sussex, producerer sparkling wine på den traditionelle champagnemetode. Og det slipper de fan…. godt fra, gør de! Så godt, at champagneguruen Richard Julin for nyligt roste Nyetimber godt og grundigt og udtalte at deres ’03 Blanc de Blancs var den bedste mousserende vin, uden for Champagne, som han nogensinde havde smagt.

Nyetimber_2009

2009 Nyetimber Classic Cuvee er domineres af citrus- og æblenoter, men man får også klassiske note af rugbrød, svampe og lidt nødder. Dejlig stram og god syre, men samtidig cremet og fyldig, og med en rigtig fin mousse. Et virkeligt lækkert glas og hvis du serverer den blindt for dine gæster, er der med garanti ingen der rammer plet!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

For at finde mit andet bud, skal vi stik syd, til et noget mere klassisk valg af område. Vi skal en tur til Katalonien, nærmere bestemt Penedes, hvor vi finder Cava-producenten Raventos i Blanc. Deres 2009 de la Finca er et virkeligt fint glas og endnu et bevis på, at man godt kan finde virkelig god mousserende vin uden for Champagne – og tilmed til en rigtig overkommelig pris.

RaventosiBlanc-001

Hér får du et glas bobler med høj mineralitet og med noter af citrusfrugter, gær og svampe. Det er ret tydeligt, at man ikke har champagne i glasset, men det synes jeg egentlig ikke er noget problem, så længe det bare smage fandens godt!
Så er dit budget til boblerne begrænset, vil jeg anbefale at se kigge væk fra Champagne og bruge pengene på noget mindre prestigefyldt navn, men som til gengæld er på et noget højere niveau, end meget af det kedelige champagne, som man kan komme til for små penge!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Vinkreutzer.dk’s bud

Det eneste reele bud på et alternativ til Champagne er Cremant!
Cremant er navnet på mousserende vine fra andre distrikter i Frankrig, fremstillet på samme måde som Champagne. Jeg vil klart foretrække en Cremant de Bourgogne, der er fremstillet på de samme druer også.

M. Juillot, Cremant de Bourgogne er en glimrende producent i det sydlige Bourgogne. En vin med fylde og friskhed, og samme elegance som en lille Champagne.

michel-juillot-cremant-de-bourgogne

Alternativet kunne være en F. Engel, Cremant de Alsace. I Alsace laves Cremant med mere friskhed og lidt højere syre, hvilket gør sig fremragende til lette retter, eller alene som velkomstvin.
Men, ærlig talt; vælg Champagne nytårsaften, det andet bliver for fesent!

fernand_engel_brut_tradition

Tjek også Frederiks champagnebud ud på eb.dk.

 

Feinschmeckeren.dk‘s bud

Jeg har personligt svært ved at agitere for, at man decideret bør søge alternativer til champagne nytårsaften; men det betyder bestemt ikke, at der ikke findes mousserende vin af rigtig høj kvalitet andre steder i verden. I den østfranske region Jura laver en flok naturvinsproducenter nogle vildt spændende, livlige og meget bællevenlige cremanter, der med højt syreniveau og mineralitet vil gøre dem til alle tiders aperitiffer til dronningen. Et eksempel kunne være Délire des Lyres Rosé Brut 2008 fra Krone Vin.

Jura

De gode naturproducenter (små producenter med fokus på så naturlig frembringelse af vin uden tilsætningsstoffer som muligt og uden sprøjtemidler i marken – læs mere om naturvin her) finder du i København hos Krone Vin, Hvirvel Vin og Rosforth & Rosforth. Smag dem eventuelt glasvis på vinbarerne Manfreds og Vin eller Den Vandrette. I Aarhus er det Soif, du skal gå til, hvis du er på jagt efter boblende naturvin.

Jeg skæver i mindre grad til Italien, når jeg er på jagt efter mousserende vin, men de gange, jeg er stødt på franciacorta fra den nordlige del af landet, har det været ganske behageligt. Franciacorta er i dag en beskyttet betegnelse, som ’champagne’ er det. Stilen er minder meget om champagne; svampe, rugbrød og syrlige æbler, og chardonnay og pinot noir er også druerne, der er i spil. Jeg har flere gange drukket vinene fra den økologiske producent Barone Pizzini med stor fornøjelse. Disse vine importeres af Lowin.

 

barone-pizzini-franciacorta-extra-dry

 

 

Min sidste anbefaling, hvis du vælger at holde dig til champagne, er at lede efter de små producenter. For de samme penge, som den ret uinteressante Moët & Chandon Brut Imperial koster, kan du få købe champagne med langt mere liv og personlighed fra små producenter. Se bort fra etiketrytteriet, og fokuser på den indre skønhed.

Se i øvrigt feinschmeckerens champagnetest fra sidste nytår.

 

Hermed Gastromand og venners bud på boblende alternativer til nytårsaften. Hvad planlægger du at skænke i glassene, til dronningens nytårstale?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Spændende med lidt alternativer. I år har vi valgt at vælge champagnen fra, da vi desværre bliver nødt til at holde budgettet nede. Her er vi bl.a. hoppet på en 2011 Brut L’Hereu Brut fra Raventos i Blanc, som jeg bestemt glæder mig til at smage. Ligeledes kommer der lidt Cremant de Bourgogne på bordet fra Louis Bouillot.

    • Btw. så har I lige fået et link med til denne artikel i mit indlæg om årets nytårsmenu på min blog :)

  2. henning von d'Ofpond

    – og selvom sabling ser Festligt ud – så ér det osse ….festligt ;-)

  3. kristian

    hvad blev der lige af Sekt?

    • Hej Kristian,

      jamen du har da ret i, at der mangler sekt på listen. Jeg har desværre ikke nogle super oplevelser med sekt frisk i erindringen :) Så lad os endelig vide, hvis du har et godt bud :)

      • kristian

        Der er jo Mumm, Henkell Trocken som de “store”, synes dog selv bedre om Schloss Sommerhausen (Brut og rose) og Zilliken, og det helt lille hus “Dieter Oster” sekt til hverdagsbrug og hverdagspriser :-)

  4. Bryggeren

    Hvis vi nu alligevel skal finde alternativer, så kunne man jo også kigge øllets vej? Der findes mange gode alternativer til champagne indenfor denne verden!

    • Hej Bryggeren! Lyder spændende…kunne du lokkes til at komme med et par gode bud på ølvalg til nytårsaftenen?

      • Bryggeren

        Er ked af, jeg ikke har fået svaret herinde før – lidt for sent i forhold til nytårsmenuen hvert fald! Her kommer dog lige et hurtigt post alligevel:
        Et bud som er til at få fat i, kunne være belgiske Deus Brut des Flandres, som også modner i champagneområdet, og som på mange måder behandles som en mousserende vin.
        Et andet bud, som desværre er lidt mere sjældent at støde på, er Mikkellers Nelson Sauvignon. Her er både brugt champagnegær og brettanomyces, hvilket er med til at give en kompleks, tør øl. Efter gæringen har den ligget 5 måneder på hvidvinsfade. En super lækker øl som klart kan anbefales!

  5. Dejligt med noget boble-inspiration. Håber I alle får en fantastisk nytårsaften :-)

  6. Halvamerikaneren

    Prisniveauer?

    • Halvamerikaneren

      Never mind :)

Smid en kommentar