Vintermad: Buk, Østershatte, Jordskokke-chips, Brombær
Hvad gør man når ens svigerfar lige smider en friskskudt dyreryg med filet ind af døren? Det er simpelt, du laver den bedste ret du kan forestille dig og inviterer dine nærmeste og bedste venner – eller omvendt – du inviterer dig selv på middag og siger, at du medbringer et godt stykke vildt!
Den sidste mulighed var nemlig hvad jeg gjorde da jeg stod i samme situation. Igen var det Webmasteren som måtte “ofre” sig da jeg inviterede mig selv og min bedre halvdel på middag. Heldigvis er Webmasteren ikke bange for at knokle lidt i køkkenet og det kom der en lille vildtret med østershatte, jordskokke-chips og brombær ud af! Mere vinter-agtigt bliver det altså ikke. Så skal det så også siges, at det ikke er første gang dette er sket – og sikkert ikke sidste!
Læs også: Efterårs-vildt: Carpaccio af buk med bøgehatte, maltjord og Frederiksdal kirsebærglace
Svampene behøver på ingen måde at være østershatte, men undgå hvide marksvampe, de er for kedelige her. Hvis du kan skaffe morkel svampe eller shiitake så ville de være fremragende!
Ingredienser
Dyreryg
- 300 gram afpudset mørbrad eller filet fra vildt
- 1 spsk olie til stegning
- 1 spsk smør til stegning
- Tørret havtorn
- Salt/Peber
Østershatte
- 200 gram østershatte
- 1 spsk olie til stegning
- 1 spsk smør til stegning
- Salt og peber
Jordskokke-Chips
- 2 liter olie til friture raps/solsikke olie
- 200 gram jordskokker
- Salt
Brombær
- brombær 250 g frosne er fint på denne tid
- sukker 150 g
- 1 dl vand
- En sjat dl kirsebær vin - hvis du har det
- 1 stang vanilje
Sådan gør du
Dyreryg
- Læg køddet på en stykke film og krydr det med salt/peber og din sidste valgte smagsgiver som har var tørret havtorn. Rosmarin kunne også fungere.
- Rul det sammen og lad det trække - gerne en time på køl, længere tid er også helt i orden.
- Varm en pande godt op i smør og olie og steg det rosa i ca. 1-2 minutter på hver side.
- Lad det trække samme tid som det har stegt. Lige inden servering skæres det ud.
Jordskokke-Chips
- Rengør jordskokkerne og skær dem så tyndt som muligt, gerne med et tynd-skræller.
- Find en tykbundet gryde og varm olie op.
- Friter chipsene til de er gyldne og sig dem op - vendt med salt til sidst.
Rengør østershattene grundigt og varm en pande op med halv smør og halv olie.
- Skær østershattene i mindre stykker og streg dem gyldne på panden.
- Stil dem til side i en skål med noget sølvpapir så de holder sig lune.
Brombær
- Læg bær og sukker i en gryde og tilsæt kirsebærvin.
- Lad det trække 45 minutter.
- Tilsæt så vand og lad det koge langsomt op og lad det så simre i 10 min.
Du anretter med brombær i bunden, så er par stykker velvoksent kød, svampe og chips fordelt tilfældigt rundt omkring.
Hvis du har en moden Bordeaux eller Pinot Noir liggende, så er de et match made in heaven. Nu er det længe siden jeg har drukket tysk Spätburgunder, men sådan en fx fra producenten Knipser ville også være fremragende!
Er du selv til vildt mad?
Stik os en kommentar
-
Det lyder som lige det jeg har ledt efter..har en god 1.cru Pommard 2002 og den skal drikkes nu! Har inviteret ham den eneste ene til middag næste weekend..
Kunne du foreslå en lille hapser eller to..der ku fungere til samme flaske? Af hensyn til resten af aftenen/natten skal vi helst ikke forspise os..eller drikke for meget vin..😉-
Hej Dorthe – tak for rosen igen! Lyder skønt med vinen! En hapser som holder – https://gastromand.dk/paaskemad-opskrift-kanin-rillette/ :-)
-
-
jeg kan ikke gennemsku hvor mange personer denne ret er til…
Men lækkert lyder det…-
Hej Bente, – 4 mand stærk – eller 2 meget meget sulte :-) Nej det er jo en smagfuld ret, så der er nok til 4…
-
Comments