Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. december 2024

Scroll to top

Top

28 kommentarer

Risalamande med kirsebærsauce – julens dessert!

Risalamande med kirsebærsauce – julens dessert!
Aarhusianeren

Risalamande eller Ris à l’amande – ja, ris med mandler, den mest klassiske juledessert i Danmark.

Risalamande er en dansk tradition, som stammer helt tilbage fra omkring år 1900, hvor de lidt mere velhavende køkkener begyndte at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød

Dette er en ganske enkel fremgangsmåde, hvor du ikke behøver stresse over om risengrøden koger over, mens du har en masser andre sager i gang. Derfor laver vi den i ovn, hvor den stille og roligt kan stå og blive færdig, og du du ikke skal være bange for at den brænder på.

Risalamande - Ris à l’amande

4-6 personer
4.42 fra 12 stemmer
Ret: Dessert
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

Risengrød

  • 300 g økologiske grødris
  • 2 liter økologisk sødmælk - eller mælk med naturlig fedtindhold
  • 1 vaniljestang - køb den bedste du kan finde
  • 50 g rørsukker
  • 1 tsk god salt

Risalamande

  • 150 g økologiske mandler
  • ½ liter Creme Double - yes vi snakker omkring de 50%

Krisebærsauce

  • Den dovne model: Du køber kirsebærsauce fra en god producent fx Bondegårdshyben
  • ELLER
  • 500 g udstenede kirsebær
  • 1 dl danskproduceret kirsebærvin fx fra Cold Hand Winery eller Frederiksdal
  • 1 dl god rom
  • 1 1/2 dl vand
  • Friskpresset fra én appelsin
  • 1 vaniljestang
  • 70 g rørsukker
  • evt. lidt Marizena

Sådan gør du

Risengrød (kan med fordel laves dagen før)

  • Skyl risen grundigt i en sigte i koldt vand.
  • Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv.
  • Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad.
  • Forvarm en din ovn på 200 grader.
  • Kog risen forsigtigt op med mælken i en tykbundet gryde (den skal kunne tåle at komme i ovnen)
  • Tilsæt salten
  • Rør rundt hele tiden - smide gerne et termometer i, så du kan følge med hvornår du skal ekstra opmærksom.
  • Tilsæt den tomme vaniljestang, vaniljekornene og resten af sukkeret.
  • VIGTIG: Nu slukker du den forvarmede ovn
  • Sæt låg på gryden og stil den i oven i 40 minutter.
  • Grydens indhold er stadig meget flydende, men rolig, den bliver mere fast.
  • Tag gryden ud, tag vaniljestangen op og rør risengrøden let rundt
  • Lad den køle under låg - den skal nu være helt kold
  • --- Giv evt. lidt lun risengrød til ungerne med smørklat og kanelsukker, haps ---

Risalamande

  • Hak mandlerne - jeg kan godt li' dem finthakket, andre sværger til grofthakket - valget er dit.
  • Pisk double cream (fløden) - pisk hellere for lidt end for meget - fløden skal ikke være for fast, den skal lige netop selv kunne løbe fra beholderen, den er pisket i.
  • Rør fløden forsigtigt i risengrøden sammen med mandlerne.

Kirsebærsauce (kan med fordel laves dagen før)

  • Den dovne model: Kog kirsebærsaucen op i en gryde, bum færdig.
  • ELLER
  • Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv.
  • Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad. You know the drill.
  • Vaniljesukker, kirsebærvin, rom, appelsinsaft, vand hældes i en tykbundet gryde.
  • Kog det op og tilsæt herefter kirsebær.
  • Kog op igen og lad det simre i nogle minutter.
  • Sigt kirsebærrene fra igen, de skal nemlig ikke koges i smadder.
  • Lad sauce koge ind til en tykkere konsistens, hvis du er presset på tid, kan du her tilsætte lidt marizena for at tykne saucen.
  • Når den ønskede konsistens er nået, hældes kirsebærrene retur
  • Hvis du laver den på dagen, lunes bærrene med nogle minutter, og saucen er klar. Ellers køler du saucen af og koger den let op på selve dagen.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Sådan gør du:

Find dine sager frem…


Skrab vaniljekorn ud og bland med sukker…


Skyl risene i kold vand…


Kog risen op i mælken…


Tilsæt vaniljen…


I ovnen med gryden – husk at slukke ovnen!


Så er der perfekt risengrød – giv lidt til ungerne!


Chop chop – hak dine mandler…


Så er der serveret!

Velbekomme!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Flemming

    Prøv lige at tilføje revet citronskal – det gør det ikke ringere :)

  2. Joan Larsen

    Er det hele portionen af risengrøden der bliver til ris ala mande? For så går det jo ikke at man spiser noget af grøden hvis man laver grøden dagen før fx :)

  3. Benjamin Grønlund

    Mormors tip: Kom en lille sjat sherry eller (tør) hvidvin i. Der skal ikke så meget i, men jeg kan love dig for at det gør en verden til forskel. Jeg overtog faklen fra hende for nogle år siden, og når jeg serverer den til diverse julefrokoster (og juleaften) skal jeg love dig for at der bliver taget dobbelt.

    • 5 stars
      Lyder ikke dumt, og så kunne man også lige skænke et lille glas til sig selv, nu man er i gang.

  4. Nicklas Uhlenfeldt

    Jeg er lidt i tvivl om hvornår risengrøden skal i ovnen? Jeg kan se på billedet at du har sat stegetermometeret på 85° skal den i ovnen når den når 85° eller lige efter den er begyndt at koge? Er i tvivl om det step.
    Har du mulighed for at uddybe det, så selv jeg kan forstå det :-/ ;-)

    • Ja okay, forstår lidt din forvirring… Men grøden skal lige op og koge, termometret er blot for kunne følge med, hvor tæt vi er på kogepunktet, når mælken først kommer op på kogepunktet skal være meget opmærksom :)

  5. Søren H. Andersen

    4 stars
    Jeg er meget glad for at riste mandlerne i ovnen inden. De får en lækker dybere smag og et dejligt knæk når man tygger i dem. Desuden bliver de ikke så hurtigt bløde når de ligger i retten.
    Bred dem ud på en bageplade og sæt dem i en 150 C forvarmet ovn indtil de har fået lidt farve.

  6. Brian Burhenne

    Jeg bytter 1/2 l. af mælken ud med piskefløde.
    Det synes jeg, lige giver den lidt ekstra fylde. C”,)
    Men jeg har ikke prøvet med double Cream, så der er noget at glæde dig til at prøve til jul.

    • 5 stars
      Dit tip er fint, hvis ikke lige man bruger double cream – gør du begge dele bliver det for meget af det gode :)

      • Brian Burhenne

        Det er rigtigt;)
        Jeg prøver med double Cream i år, så må vi se hvad familien siger er bedst.

  7. Allan

    Perfekt, det var også det jeg gjorde.. rigtig god jul og tak for en fantastisk hjemmeside 👍🏻

  8. Allan

    Hvornår skal rørsukkeren tilsættes?

    • Bare samme tid som vaniliekornene, kan godt se det ikke står klart :)

  9. Anders

    Hvor kan man købe kirsebær på denne årstid? Jeg syntes, jeg har ledt alle steder uden held.

  10. GloriaMama

    Vil ALDRIG anbefale at komme salt i grødrisene til Ris a la mande. Det er svært at dosere og kan hurtigt ødelægge smagen. Bvddrrr….

    • Hvis ikke en teskefuld, så en knivspids – ej, du bestemme naturligvis selv om du vil have salt i, det giver lige lidt smag og ekstra kant… men dit valg!

      • Sabina

        4 stars
        Jeg plejer at hælde en god sjat portvin i den afkølede grød, det giver en rigtig lækker smag til ris a lamanden

  11. IDA pedersen

    Hvor mange pers er det til ?

    • 4-6 personer, men det rækker typisk længere end man tror, da folk typisk er spist godt og grundigt af, når desserten kommer på bordet.

Smid en kommentar

4.42 from 12 votes (8 ratings without comment)

Opskrift Vurdering