VIN UDEN PIS: Så’ der lammere!!
Er der noget uldent ved overskriften? Du kan i hvert fald godt forberede dig på at blive tæppebombet med onkelhumor og gode råd om vin til lam.
Vi vover pelsen med en påstand om et fåret smil på din læbe, når denne artikel er læst til ende. Lamme se engang, hvor skal vi starte……
Der er flere ting, at tage hensyn til, når påskelammet skal have selskab af gæret druemost. De spørgsmål, du skal stille dig selv er følgende:
Hvilken udskæring har jeg nuppet? Er den mager, fed eller midt i mellem? Hvordan vil jeg krydre mit lam? Er det bare salt og e? Eller rosmarin og hvidløg? Eller den onde bbq-rub du købte på nettet helt fra Amerika, fordi they know best? Og skal der sovs til? Hvilken?
Hvis du nu sidder lamslået og synes, at det hele virker lidt uoverskueligt, så kom med ind i folden, hvor vi får….. styr på det hele.
Udskæringerne først. Her gælder den simple regel, at jo federe en udskæring, desto kraftigere en vin.
Din sart stegte, lyserøde lammemørbrad beder altså om en lettere vin end det langtidssimrede lammebryst der stadig er i ovnen. Lam og filet er helt magre udskæringer, derefter kommer lammerack(nej, det hedder IKKE lammekrone. Medmindre du køber 2-3 stykker og syr dem sammen til en. Capice?). Culotte er lidt federe endnu og tilsidst kommer kølle og bryst.
Indenfor dette spektrum, skal vinene altså op i saft og kraft lineært med fedmen. I den spæde ende kunne det sågar være Provence rosé eller hvidvin fra Rhône, i den federe ende kunne være neuf, ribera, zin og så’n. Men altså, fedt kræver alkohol så at sige. You get the picture?
Og så er det med krydringen. Har du valgt at langtidsmarinere lammekøllen i din dyrtindkøbte toldbehandlede SuckleBusters Hoochie Mama Honey Stout bbq “Rub,Dub ‘n stop” sauce,………så er det nok ikke denne gang du skal ofre dine 4 årgange af Pingus. N(m)æææææææh, så skal du bare gå efter noget med saft, kraft og sødme. Fx zinfandel på tilbud i Brugsen. Hvis vi skal skære det ud i pap(eller lam), så skal din vin kunne tåle mosten fra krydringen. Og nørder går efter 1:1 match i duft. “Er der ikke lidt rosmarin i næsen på den her Vacqueyras, Holger?”
Lidt samme lamme sag med saucen. Hvis du har smagt til med mørk muscovadosukker og sherryeddike fordi det bare lige giver det sidste, så er ikke denne gang du drikker din modne og knastørre årgangsbordeaux. Her er ripasso og amaroneresterne fra jul et bedre bud. Eller noget grenache af en slags.
Når alt det så er sagt, så er lammekød ret så vinvenligt og kan tåle lidt af hvert. Det mener vores faste vinleverandører også, det er i hvert fald en bred vifte af vin, der er landet på anmelderbordet denne gang. Der er lejlighedsvis gode råd til valg af udskæring på nogle af vinene, men garniture og sauce må du selv håndtere. Nu er du også klædt en smule bedre på. I uldpels. God påske.
Vin til lam
La Guaite di Noemi Valpolicella Superiore 2009
Pris: 179,- v. 6 (normalpris 199,95)
Forhandler: Andrup Vin
Herlig næse med røde bær, bålrøg og urter. Medium kraftig mund, godt med modne tanniner og en saftig afslutning. Kadeau for at sende vin med lidt alder, vi kvitterer med 5. Drik til lammefilet. Fra grill.
Chateau Saint-Roch Chimeres 2016
Pris: 99,95 v.6(normalpris 129,95)
Forhandler: Andrup Vin
Blend af grenache, carignan og syrah. Expressiv næse med sød frugt. Munden har ru, men rare tanniner. Saftig finish med lille bitterhed. Til kølle eller culotte.
Vinos sin Ley Old Vine Monastrell 2014
Pris: 114,-(normalpris 149,95)
Forhandler: Supervin
Masser af sød, rød frugt og et lille floralt touch. Behagelig mund, med afsluttende fadsmag(vanille). Venlig udgave af monastrell (mourvedre).
1853 Old Wine Estate Malbec 2015
Pris: 119,95,-(normalpris 149,95)
Forhandler: Supervin
Den kræver godt med luft, argentineren, før den giver lidt. Og så bliver det kun til lidt fadduft. Munden er kraftig med tørre tanniner og subtil sødme. Drik den til godt krydret lammekølle fra grill.
Arcane XIX Le Soleil 2015
Pris: 169,95 v. 6(normalpris 169,95 v. 6(normalpris 199,95))
Forhandler: Supervin
Heavy duty Rhône vin i Parker stil. Fin næse med røde bær, lavendel og blåbær. Juicy mund med saft og kraft. Power, mere end elegance, men vellavet, det er det.
Lopez Cristobal Tinto Robles 2016
Pris: 79,95 v. 6 (normalpris 114,95)
Forhandler: Supervin
Frisk, næsten most-agtig næse. Rustikke tanniner i en juicy mund. Simpel, men charmerende.
Sileni Plateau Pinot Noir
Pris: 150,-
Forhandler: Erik Sørensen Vin
Ganske parfumeret næse af søde jordbær og hubba bubba. Velfungerende mund med stram syre og engleblide tanniner. Til brisler eller mørbrad.
Frankland Estate Isolation Ridge Vineyard Shiraz 2013
Pris: 199,- v. 3( normalpris 249,-)
Forhandler: Propperiet.
Krydret næse med fad, søde brombær og tjære. Saftig og harmonisk mund med blidt syrebid og god balance. Nydelig slank vin.
Domaine La Bouïssiere Gigondas 2015
Pris: 184,- v. 6 (normalpris 205,-)
Forhandler: Jysk Vin
Krydret og tæt næse med mild floral parfume iblandet garrique og syrlige bær. Skøn juicy mund med rustikke omend behagelige tanniner. Flot og autentisk vin.
Kunin Syrah 2014
Pris: 419,-
Forhandler: vinomani.dk
Skønt krydret næse af fransk grøftekant en varm sommerdag. Munden er juicy og rustik med saftig frugt og et pikant pift af kostald. Rigelige og venlige tanniner starter den lange, krydrede eftersmag. “Gigot á sept heures”(7 timers lammekølle på fransk manér), så kører det. Også selvom vinen er fra Santa Barbara.
Wölffer Estate “Classic red table wine” 2014
Pris: 149,-
Forhandler: vinomani.dk
Funky næse af friske røde bær, hvide champignon og badedyrsplast. PÅ den ok måde, altså. Munden er hamrende saftig med frisk syre og blide, lidt tørre tanniner. Skøn vin til den slanke side. Prøv til alt fra filet over lammerack til culotte.
Valli Pinot Noir Gibbston Vineyard 2016 [BEDST I TEST]
Pris: 400,-/stk v. køb af to(normalpris 470,-)
Forhandler: Erik Sørensen Vin
Søde modne jordbær og spearmint tyggegummi. Jatak. Silkeblød start på munden indtil kærlige, blide tanniner og frisk syre nipper lidt til mundtøjet. Pivlækker pinot fra NZ til den lammebrissel du nænsomt friterer og spiser som nuggets til en hjemmepisket mayo på sort hvidløg.
Hvad skal der på bordet til lammet ude i det danske påske-land?
Stik os en kommentar
Smid en kommentar