Thomas Alcayagas tips til den perfekt grillede bøf
Vi slår både varmerekorder og har nu snart haft sommer i Danmark i over en måned! Det betyder grill – grill – grill to the max! Vi har allieret os med vores gode ven og medblogger og han har uundværdlige tips til at sikre den perfekte grillede bøf! Take it away Thomas!
Om Thomas Alcayaga: Thomas Alcayaga er madblogger, tidligere Masterchef-deltager og ambassadør for grillproducenten Char-Broil. Kig forbi Thomas’ blog for at se hans lækre opskrifter til grillen.
Vælg den rigtige bøf
Den perfekte bøf starter med en god udskæring. Sørg for at vælge en bøf, der er skåret “lige” over – det vil sige en bøf, der er lige tyk over det hele. Ellers bliver det svært at grille den jævnt, og den bliver tør i den ene side. Køber du modnet kød, fx dry-aged eller krogmodnet oksekød, får du ekstra meget smag, men kødet er mere tørt, da væsken fordamper under modningen. Derfor er det vigtigt ikke at grille modnet kød for længe, da det hurtigt kan blive en tør fornemmelse.
Et godt råd er at vælge en stor bøf, den vil altid være meget nemmere at grille. Fejlmargenen er meget mindre, hvis bøffen er for tynd. Så hellere dele én stor bøf i to, end at sidde med to tynde og tørre bøffer.
Forberedelse er alt!
Sørg for at tage din bøf ud af køleskabet i god tid. Jo højere kernetemperaturen er på bøffen, når du starter med at grille på den, jo mindre varme behøver den få på grillen. Jeg foretrækker at give bøfferne et godt lag salt på begge sider en halv time, før den skal på grillen (ca. én spsk. flagesalt på hver side). Det smager ikke igennem, men trækker væske ud fra ydersiden. Fjern saltet og dup bøffen helt tør, før den lægges på grillen. Så får den flottere grillstriber.
Personligt bruger jeg sjældent marinade eller barbecuesauce, når jeg griller bøffer. Simpelthen fordi jeg foretrækker, at bøffen smager af kød. Giv dem hellere en smule rub, hvis du gerne vil tilsætte lidt ekstra smag til kødet. Det kan være helt enkelt: Paprika, koriander, salt og peberkorn som knuses i en morter og rubbes på.
Styr på teknik og udstyr
Noget af det vigtigste, når du griller bøffer, er at starte med en brandvarm grill. Læg aldrig bøffen på en kold grill, men lad grillen varme ordentligt igennem, inden du lægger kødet på. En god tommelfingerregel er, jo tyndere bøfferne er, jo højere varme skal de have. Bøffer på 1 cm i tykkelsen skal blot have 1-2 minutter på hver side på en glohed grill, hvor bøffer på 4-5 cm skal have 8-10 minutter på lavere varme, da varmen skal nå at arbejde sig ind i bøffen. Her kan du med fordel bruge grillens indirekte varme til at stege bøffen færdig.
Bruger du termometer, skal du huske, at temperaturen stadig stiger, mens kødet trækker. Jo højere temperatur, jo mere vil den stige. Tænk på varmen som energi, der tilføres til en bøf. Det forsvinder ikke, bare fordi du har taget den af grillen. Hvis du har grillet en bøf ved 250 grader, og den er 55 grader i kernen, når du har taget den af grillen, vil den måske stige til 65 grader, mens den trækker. Er den grillet ved 120 grader indirekte varme, vil den måske kun stige til 58-59 grader fra 55 grader. Bemærk, at det dog varierer afhængig af størrelse på kødet, tykkelse, varme og måden, hvorpå du har grillet. Derfor: Vent aldrig med at tage bøffen af til den har nået den ønskede sluttemperatur.
Når kødet tages af grillen, skal det trække minimum 10 minutter. Og nej, det bliver ikke koldt!
Lad være med at dække kødet til med stanniol, stanniol hører sig kun til de bagte kartofler
Nu er du klar til at gå ombord i den perfekte bøf – velbekomme!
Stik os en kommentar
-
Tak for tipsene….dog en enkelt misforståelse mener jeg.
Bagte Kartofler skal IKKE bages i staniol…så bliver de jo dampet og ikke bagt. :)
Kommentarer