Coq au Vin (rouge)
Så er det fandme tid til en ægte klassiker. Pipfugl i rødvin er jo en ægte fransk frækkert og det er egentlig lidt overraskende at den ikke er blevet lagt op på Gastromand noget før.
Coq au vin findes i mange afskygninger, og lige så mange forskellige opskrifter og egnstyper, men fælles for dem alle er at vi tage i fugl – gerne en hane (eller kylling), og tilbereder den i rødvin – what’s not to like.
Ingredienser
- 125 gr bacon i skiver
- 600-700 gr hanelår eller kyllingeunderlår (Her brugte vi kylling)
- Olivenolie
- Smør
- 3 Løg
- 2-3 Gulerødder
- 3 fed Hvidløg (kan undlades… men hvorfor..)
- 1 stilk bladselleri
- ½ dl Cognac eller Brandy
- Timian
- Rosmarin
- Persille
- Salt/peber
- 2 Laurbærblade
- Mel
- 1 flaske Rødvin (F.eks. Côtes du Rhône)
- 400-500 gr Brune svampe eller champignon (andre svampe kan også bruges)
- Tilbehør: Kartoffelmos
Sådan gør du
- Rens og hak grøntsagerne i passende stykker. svampene skal helst være hele.
- Steg bacon på en pande ved svag varme, så fedtet smelter roligt af. (Du har ik' travlt, tag evt. et glas rødvin)
- Læg bacon til side og steg svampene i baconfedtet ved relativ høj varme, så svampene får en god farve. Krydr med et skud salt og peber.
- Sæt svampene til side og kom en klat passende smør og lidt olivenolie på panden. Brun kyllingestykkerne sammen med en stilk rosmarin. Krydr med salt og peber. Læg kyllingestykkerne over i en gryde, sautepande, cocotte eller lignende med en passende størrelse.
- Kom grøntsager og urter (et par stilke timian og persille) på panden og steg dem ved middel varme.
- Kom cognac eller brandy på panden, og gør som en mand – sæt ild til skidtet.
- Når flammerne er væk så kom grøntsagerne og laurbærblade ned i gryden sammen med kyllingerne.
- Sigt en spiseske mel henover retten og hæld rødvinen i. Vil du gerne have en tykkere sauce, så skal du være lidt mere gavmild her.
- Lad det hele simre i en times tid, og gerne mere, for en dybere smag. Hold øje med at det ikke brænder på. Tip! Du kan også prøve at lave det hele i en trykkoger. Retten skal have 15-25 min. i trykkogeren. Følg anvisningerne omkring brug af trykkogeren fra producenten.
- Server med kartoffelmos, bacon og et drys persille.
VELBEKOMME!
Seneste indlæg
- Vinderne i Årets ret med gris og Årets ret med fisk & skaldyr er fundet
- Langtidsstegt and – den perfekte opskrift til Jul og Mortensaften
- Bliv madklar til præsidentvalget i USA med Gastromand
- Årets Ret Med Fisk & Skaldyr: Se de nominerede
- Årets Ret Med Gris: Her er de nominerede
-
Skal den simre under låg eller uden låg?
-
Hvor mange er der til i sådan en omgang?
-
Det fremgår intet sted i opskriften hvordan og hvornår rødvin tilsættes – det bør vel være absolut minimum i en opskrift på unghane i rødvin:-)
Ligeledes heller ikke om rødvinen bruges til at marinere dyret og nogle af grønsagerne natten ove, som er den traditionelle franske måde at gøre det på – og en personlig favoritmetode :-)
Comments