Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 31. oktober 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Hvem ka’? Rioja!

VIN UDEN PIS: Hvem ka’? Rioja!
Vinhjernen

Hvis du drikker vin, har du formentlig hørt om Rioja. Som i øvrigt ikke udtales [Ri-år-ka], men med et let rullende “r” og et “j” som en kradselyd, lidt som i det tyske “ich”. Så ved du det.

Anyways, Rioja er et vigtigt vindistrikt i Spanien med mere end 600 vinerier og godt 65000 ha med vinmarker, centralt i det nordlige Spanien. Distriktet er inddelt i tre store zoner. Mod vest ligger Rioja Alta, nordøst herfor ligger det noget mindre Rioja Alavesa og mod øst det største område, Rioja Oriental. Sidstnævnte adskiller sig klimatisk fra de to andre ved overvejende at have middelhavsklima, det vil sige varme og tørke. Alta og Alavesa har atlantisk klima, der er en tand køligere.

Nå, men du kan jo egentligt være ligeglad med vejret i Rioja, så længe de leverer noget ordentligt saft. Og det gør, hvis man da ellers kan lide rødvin på tempranillo, som er hoveddruen til de røde vine. Den leverer bredskuldrede vine med saft og kraft. Med sig som sidekick har den som regel garnacha(grenache), der kan bringe lidt flæsket frugt med i ligningen. Desuden anvendes også mazuelo (meget tannisk og syrerig), graciano(aroma og elegance) og maturana tinta(farve og syre).

På hvidvinsfronten er det viura, der spiller hovedrollen, sammen med dygtige medspillere som malvasia, garnacha blanca, tempranillo blanco, maturana blanca og turruntés, der ikke må forveksles med den argentinske torrontes. Som om du kunne finde på det.

Området har, som så mange andre, været igennem en mindre revolution. Så væk er fortidens støvede vine, der hørmede af kokos fra overdreven brug af amerikanske egefade, væk er de fleste guldnet omkring matterede flasker og tilbage står en vinregion med frugtdrevne, saftige vine, med masser af terroir. Du kan med andre ord godt glemme alt om “den i sækken” og glæde dig til at smage dejlige vine fra et klassisk spansk område.

Rioja

Obalo Reserva 2015

Pris: 170,- v. 3 (normalpris 220)

Forhandler: Erik Sørensen

Flot næse af mørk frugt, blåbær og blæk. Kødfuld mund med fin syre og god frugt. Spændstig og charmerende vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Olivier Rivière Las Vinas de Eusebio 2016

Pris: 360,- (normalpris 550,-)

Forhandler: Erik Sørensen

De her er stor, men purung vin, hvorfor næsen ikke giver ikke alverden fra sig. Munden er til gengæld flydende silke med tannin i korn 1000 og flot balance. Uforløst storhed, der skal købes til kælderen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Bozeto de Exopto 2017

Pris: 109,95

Forhandler: Theis Vine

Tæt næse med brombær og nylagt asfalt. Cremet mund med god tyngde og saftig afslutning. Ret flot niveau for en entry-level vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Altanza Seleccion Especial Reserva 2010 [BEDST I TEST]

Pris: 235,- v.3 (normalpris 275,-)

Forhandler: Jysk Vin

Indbydende og moden næse med duft af arabisk souq. Tertiær og slank mund, behagelig og nærmest læskende og kølig stil. Flot vin, der formentlig er på toppen nu.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

LeAltanza Crianza 2016 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 85,- v.6 (normalpris 96,-)

Forhandler: Jysk Vin

Spændende næse med kamfer og ædeltræ. Kraftig og tør mund i mere oldschool stil end de øvrige, og et nydeligt glas vin. Ikke mindst til prisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Vina Pomal Reserva 2014

Pris:  129,- (normalpris 159,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Dufter herligt af moden frugt og veldoseret amerikansk eg. Munden er lækker og harmonisk mund med god kraft. Flot textbook-rioja af den gamle skole.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

BaiGorri Crianza 2016

Pris: 149, -(normalpris 169,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Let fadkrydret næse med parfumeret frugt. Munden er saftig med let tørre tanniner og et spicy bid. Klassisk rioja.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar