Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. april 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Jäkla Yecla!

VIN UDEN PIS: Jäkla Yecla!
Vinhjernen

Sidste år var jeg på en presserejse til Spanien. Ikke til Ribera del Duero, ikke til Rioja, ikke til Priorat eller andre kendte spanske vindistrikter. Jeg var i Yecla. Er du med? Hvis ikke, er du ikke alene. Yecla er en af vinområderne i Murcia, Spaniens lune sydøstlige hjørne.

Her dyrker man monastrell (mourvedre) i stor stil og området er da også kendt for sine mørke, kraftige vine. Måske er du stødt på nogle af vinene fra Castaño, der sælges i føtex og omegn. Men det er ikke et kendt distrikt, der laves meget billig konsumvin selvom der selvsagt også er mere ambitiøse producenter i området. Turen var fin, vinene var gode men jeg fik aldrig afsat en Yecla-artikel til nogen.

Bedst i test tilfalder denne lækkerbidsken.

Nå, men det skal heller ikke handle så meget om Yecla her, men da jeg smagte artiklens vine (som sædvanligt blindt) blev jeg blæst bagover af en enkelt vin, der viste sig at levere masser af kvalitet for en rørende pris. Og den var fra Yecla og får de sjældne seks gastromænd.  I det hele taget er de indkomne vine et lille indblik i det lidt mere ukendte Spanien. Du får hvidvin på de spændende druer treixadura og garnacha blanco, du får rød naturvin, der smager pissegodt og bliver i det hele taget forkælet med en god håndfuld spændende vine. Selvom landet er mest kendt for sine rødvine, er testens tre hvidvine gode eksempler på, at Spanien også leverer spændende hvide.

De røde vine understreger den trend, at vinene ikke længere behøver at være alkoholiske bomber, smurt ind i træ, også i Spanien er der tendens til lettere og mere frugtige vine. Der var ingen sherry med, men vi slår gerne endnu et slag for iskold fino til nærmest hvad som helst. Til gengæld slipper du også for vine på sangria-niveau, det var gode vine over hele linjen. Salud!

Spanske vine

Menade Verdejo ecologica 2019

Pris: 115,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Inviterende og charmerende næse med hvide blomster, orangefrugt og mandel. Munden er saftig, rank og frisk. Fin sensommmervin til de sidste lune aftener.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Botijo Blanco 2019

Pris: 69,- (normalpris 119,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Fra det nordøstlige Spanien og på ren garnacha blanco. Blid næse af nyslået hø og fennikel. Ret fyldig, cremet og behagelig mund, uden i øvrigt ellers at gøre det store væsen af sig. Rar vin med  blid syre til den milde side af ostebordet eller til en nykogt krabbeklo.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ramon do Casar Treixadura 2019

Pris: 139,- (normalpris 159)

Forhandler: Jysk Vin

Kraftig og intens næse med gavmild duft af moden melon og langpeber. Saftig mund med imponerende tyngde og god, balancerende syre. En tand bedre end 2018. Prøv til kylling, fx marokkansk med mandler og abrikos.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Ademàn valdearanda 2017

Pris: 179,- v. 3(normalpris 199,-)

Forhandler: Propperiet

Tæt, spicy næse af moden rød frugt, engelsk lakrids og viol. Læskende og harmonisk mund med afrundede tanniner og et sødmestrejf indenfor det tilladelige. Tænd bare op i grillen og forkæl den fx med humpel Côte de beuf. Juicy charmetrold!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Clandestino de Menade tinto natural 2019

Pris: 165,-

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

En natur-rødvin fra hvidvinsland, hva’ba? Moden næse, den unge alder til trods men stadig med friskt præg af røde bær og lidt vanilje fra fad. Munden er lettere end næsen antyder, saftig med blide tanniner og god frugt. Naturvinsskeptikere kan roligt shoppe løs, vinen er rigtigt fin. Drik sval.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Parcelica Chica 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 69,95 v. 6 (normalpris 79,95)

Forhandler: Jysk Vin

Herlig, næsten Rhône-agtig næse med vilde krydderurter og modne bær.  Skøn mund, tæt og krydret med masser af fylde og flot balance. Ru, men ikke uvenlige tanniner runder det hele af. Drik til svinebryst med romesco-sauce. Røverkøb!

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Resalte Vendimia Seleccionada [BEDST I TEST]

Pris: 139,- v. 6 (normalpris 159,-)

Forhandler: Jysk Vin

Lidt lukket næse, der med centrifugal påvirkning afslører lakridsrod, blomsterduft og brombær. Munden er silkeblød og tyktflydende med fine tanniner og engleblid syre.  Glimrende, ganske enkelt.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Smid en kommentar