Pissaladiere – 6. etape af Gastromands Tour de France
Vi har ramt Saint-Tropez. Ok, det er måske en by som er mere kendt for meget andet end lige fiskere, men den ligger sådan ret meget imellem Marseille og Nice. Og ja, vi skal til Nice i morgen. Så det blev lige en mindre etape idag.
Da jeg sad og planlagde touren, så var jeg i en knibe. Skulle jeg vælge at lave flamkuchen fra Alsace eller Pissaladiere. Jeg har ikke helt besluttet mig endnu og teoretisk set kan jeg nå det endnu. Men i hvert fald kommer der her en pissaladiere.
Det der nok fik det til at læne over imod pissaladieren var, at jeg følger en kanal på youtube, som hedder French Cooking Academy. Det er en gut og i bund og grund gør det samme som mig her på video – Men det er bare kun fransk mad. Han forklarede hvad jeg godt vidste om den, altså at den stammede fra Nice. Hvad jeg ikke vidste var, at man oprindeligt havde smurt brødet med en “fiskemos” kaldet pissalat under. Jeg tror de fleste laver den blot med bløde, karamelliserede løg toppet med ansjosfiletter og oliven. I bund og grund kan du også bare “nøjes” med det. Men faktisk giver det lige en ekstra dimension. Sprød bund, søde løg, saltet umami fra pissalat og så bidet fra oliven. Ja, så det er helt perfekt som en lille snack til et glas vin eller øl en varm sommereftermiddag.
Alle de pissaladieres som jeg kunne finde var firkantede (i hvert fald dem, som jeg synes så gode ud). Så det gik jeg også efter. Min blev sådan cirka 45x30cm ish. Og så var der også dej til en lille børnepizza. Det passer vel cirka til en bradepande i ovnen med dej. Så skal du måske bare opjustere en smule på løgene.
Ingredienser
Dej
- 250 g vand
- 15 g gær
- 10 g salt
- 25 g olivenolie
- 450 g mel Gerne med meget gluten
pissalat
- 100 g sardiner i olie
- 0,5 fed hvidløg
- 2 stk nelliker
- 0,5 tsk fennikelfrø
- 4 stk ansjosfiletter
- 0,5 dl olivenolie
Derudover
- 600 g løg
- 10 stk timiankviste
- 4 stk laurbærblade
- 100 g oliven
- 15 stk ansjosfiletter
Sådan gør du
Dejen
- Opløs gæren i vandet. Tilsæt olie og salt.
- Rør melet i af et par omgange. Ælt til dejen er smidig. Cirka 8-10 minutter.
- Lad dejen hæve 1 time på bordet. Alternativt kan man også hæve den natten over på køl.
- Rul dejen tyndt ud og fordel på en bageplade.
Pissalat
- Stød hvidløg, nelliker og fennikelfrø i en morter.
- Tilsæt sardinerne og ansjosfiletterne. Mos til det er en ensartet masse.
- Arbejd nu olivenolie i. Det skal gøres lidt af gangen, så det næsten emulgerer. Egentlig massen blot have olivenolie til den begynder at bliver smørbar. Smag eventuelt til med lidt peber og citronsaft.
Resten.
- Skær løgene i skiver af 2-3 milimeter.
- Kom dem på en pande sammen med en smule olie, timian og laurbærblade. Lad dem simre ved mellemhøj varme til de er faldet sammen og har taget farve til let gylden brun. Det vil tage cirka 10-15 minutter. Rør løbende.
- Fordel nu pissalaten udover dejen i et tyndt lag. Herpå kommes løgene. Læg i et sirligt mønster ansjosfiletter og oliven. Min er ikke så synlige, da jeg ikke kunne finde de sorte jeg havde købt til formålet.
- Sæt i ovnen ved 230 grader i cirka 12-14 minutter. Kanten skal have taget farve og være sprød.
Submit a Comment