Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 1. oktober 2023

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Salade Nicoise – 7. etape af Gastromands Tour de France

Salade Nicoise – 7. etape af Gastromands Tour de France
Høvding

Idag får du tourens måske hurtigste opskrift. Du kan lave den på et kvarter. Det bliver ikke meget hurtigere end det. Lad os bare kalde det en enkeltstart rundt i Nice, hvor vi er idag.

Jeg forsøger jo lidt at komme under huden på nogle af disse opskrifter, som kommer herinde under Tour de France. Og det kan være sværere at sådan lidt beslutte sig for hvad der er rigtigt og ikke. Og denne salade nicoise er jo selvfølgelig ikke nogen undtagelse. Tro det eller lade være, men jeg har faktisk læst på universitetet en gang. Jeg kedede mig så meget, at jeg valgte at stoppe før tid, men jeg læste historie og der er omdrejningspunktet på mange måder kildekritik, som jeg virkeligt har fået behov for der. Der er jo masser af kilder til sådan en salade nicoise, men at skælne skidt fra kanel er sværere.

Salade Nicoise har jo været sådan en café banger, som man har fået i alle mulige afskygninger. Så når man skulle ned og finde ud hvad det rigtige var. Det var forholdsvist nemt at komme frem til at den kom fra Nice – Det giver navnet jo lidt. Men så kunne jeg også læse, at den sådan helt originalt havde været serveret under ret strenge krav, hvis man var sådan helt traditionalist. Så du måtte hverken inkludere nogen kogte elementer (udover æggene), den skulle serveres i en træskål gnedet med olivenolie, ingen salat og kartofler, ingen eddike men kun olivenolie i dressingen, ingen frisk grillet tun men dåsetun eller ansjoser. Faktisk kunne man egentlig ende ud med tomater, tun, æg og basilikum i en hvidløgsduftende træskål. Så nu er jeg altså gået lidt rogue og kombineret lidt traditionelt og så noget af det den er er blevet til idag. Men jeg har stadig udeladt kartoflerne, men det kan du jo sagtens lige tilføje. For at være helt ærlig, så var det mest fordi det var så varmt da jeg lavede retten, at jeg skulle have noget ultra let. Ting du også kan tilføje uden at blive sådan lynchet (ud fra hvad google siger) kunne være radisser, en olie/eddike vinaigrette, hestebønner, forårsløg og ansjoser fra dåse.

Salade Nicoise

4.50 fra 2 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Høvding

Ingredienser

 • 1 stk Romain salathoved Jeg brugte lidt blandet, men brug noget smagfuldt, ikke iceberg
 • 300 g tomater
 • 300 g Grønne bønner nippede
 • 4 stk forårsløg
 • 0,5 stk agurk
 • 4-6 stk kogte æg kog dem 8 minutter
 • 2 dåser tun i olie
 • 150 g oliven
 • Olivenolie eventuelt rørt med lidt sennep og eddike, hvis man forstår sådan en lille en
 • Frisk basilikum og bredbladet persille

Sådan gør du

 • Kom bønnerne i kogende vand 1 minut og flyt dem til isvand for at stoppe kogningen.
 • Skyl salaten og slyng den godt. Riv i mindre stykker eventuelt. Fordel på et stort fad. Evt portionsstørrelser.
 • Kom agurk, tomat, grønne bønne og fintskårne forårsløg på.
 • Del æggene i kvarte og kom på sammen med tunen og oliven.
 • Top med olivenolie (eventuelt vinaigrette) og friske urter.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Bo Talm

  Jeg sku ellers skrive skonsk. Ikke helt svensk, da jeg er fra Malmö. De Stockholmere kalder jo os for halvdansker…
  Og jeg havde mer med Kobenhavn og Helsingør at gore aen med Sverige, inden jeg emigrerte til USA. Min søster giftede seg med en dansker i Koge 1967.
  Og som tour guide var jeg meget i Nice med omegn og har spist mine Salade Nicoise. Og ja, de kommer med kartofler også dernede. Fordi kartofler fylder, og er billig, men ikke lokal. Man dyrker simpelthen ikke kartofler i Sydfrankrig! Det gorman i Nordfrankrig. Original fisker Salad Nicoise var kun ansjos eller tuna og tomater.
  Ellers kan jeg sige at jeg kan godt lige denne web site. Og tro det eller ej,men min kone og hendes sostrekan godtlide de danske og skonske retter jeg laver!

 2. Bo Talm

  4 stars
  Helt riktig at udelukke de kartofler!
  Men oliven skal vare sorte!
  Jeg er en gammel svensk bustourguide som om vintrene arbejde som tjener, osse i Danmark.F.ex Hotel Marienlyst, St Gertruds Kloster og Nimb. (Inden luxusrenoveringen. Der var godt mange rotter i kaelderen.)

 3. Louise

  5 stars
  Elsker når du lave indlæg, nye som gamle. Tak!

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering