Gastromand.dk | 23. March 2017

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Anmeldelse: Mit vildeste måltid af Claus Henriksen

Anmeldelse: Mit vildeste måltid af Claus Henriksen
Familiefaren

Onsdag fik han sin første Michelinstjerne til Dragsholm Slot. Hvad er mere oplagt end at finde ud af om Claus Henriksens nye kogebog Mit vildeste måltid holder samme niveau som køkkenet under hvælvingerne på Dragsholm?

Vi har efterhånden anmeldt en hel del kogebøger og niveauet lader til at stige og stige – enten det eller også få vi sjældent tilsendt nogle af tvivlsom karakter. Seneste bud er Claus Henriksens “Mit Vildeste Måltid” som er lidt af en alternativ størrelse.

Udseende og førstehåndsindtryk

Bogen tager udgangspunkt i en række kendte personligheder som hver fortæller om deres “Vildste Måltid”. Nu tænker du nok, at El Cellar De Can Roca og Noma er nævnt adskillige gange ikke? Nope – intet kunne være længere væk fra Michelin og highend dining end denne bog. Jeg undrede mig også lidt da jeg fik den i hånden, men den er god nok. En lang række kendte herunder Allan Olsen, Rasmus Tantholdt, Knud Romer, Lars Lilholdt, Thomas Butterschøn og Jonas Bjerre fortæller om deres måltid gennem en særlig oplevelse de har haft.

Jonas Bjerre…

Opskrifter

Opskrifterne er nemme at gå til og skrevet meget overskueligt. Det er langt fra alle retterne som jeg ser blive lavet i hjemme, faktisk er det lidt en tilsnigelse af kalde det en kogebog – det er nok mere end hybrid – men så igen titlen “Mit Vildste Måltid” taler for sig selv. Hvis du forventer en kogebog, som du tager ned fra hylden hver søndag, så tro om – sådan er det ikke. For mig var det en nærmere en novelle samling med opskrifter – men det gør intet – rammerne brydes og nye traditioner skabes. Retterne er fx “Powersuppe”, “Gedetarms Kebab”, “Grillet Hængebuesvin”, “Mælk og Græs” som er mælkeskin med urter som Olafur Eliasson spiser i Berlin – “Helleflynder med Roer” og meget mere – jeg vil ikke resumere oplevelserne, da det vil ødelægge for meget for dig som læser – jeg vil faktisk hellere anbefale dig at købe den.

Gedetarms Kebab…

Grisefest i Amazonas…

“Mælk og Græs” – kunne være en ret fra Noma…

Billeder

Billederne er meget varierende hvilket skyldes, at nogle fx er pressebilleder af Rasmus Tantholdt siddende i Afghanistan på en bjerg side eller Jonas Bjerre i Kyoto eller Rasmus Rohde på Grønland så disse er fremskaffe sikkert af forskellige kanaler og krav til kvalitet har formegentlig været svært. Alt hvor der er skudt billeder til selve bogen er dog helt i top – knivskarpt, gode kontraster og fede baggrunden. Nu tænker du måske, at de andre billeder trækker bogen ned – men nej faktisk skaber det dynamik og kontrast til bogen – det er vildt inspirerende og følelsen af at være tilstede er der. Lidt skamfuldt må jeg erkende, at det faktisk er første gang jeg næsten kniber en tåre over at læse en kogebog – nogle af fortællingerne er meget rørende – navnlig Rasmus Tantholdts.

Rasmus Tantholdt…

-35 grader og brand varm suppe…

The Real Gastromand…

Rasmus på isen…

Dommen

Et værk som dette skal man have respekt for. Det tager tid, energi og kræver engagement og gå-på-mod. Ideen er original og nyskabende. Bogen bryder traditioner for vores ellers rimelig brede udvalg. Jeg synes det er et flot værk. Jeg har svært ved at finde noget negativt ved denne bog, hvor vi kommer ud i detaljer om hvorvidt det egentlig er en kogebog og naturligvis den faktor at forfatteren ikke selv har fundet på retterne, men gengivet dem. Men så igen – det har andre også gjort før ham – min gamle idoler Brødrende Price har jo næppe opfundet ret mange af deres retter selv – de er klassiske franske og danske retter i deres fortolkning, så hvorfor ikke her? Jeg må tage hatten af for dette værk for det er bestemt ikke noget der er lavet over nogle få måneder – jeg gætter på det er flere år der er tale om. Netop denne dedikation trækker væsentligt op hvilket også tydeligt fremgår af historierne fra de forskellige kendte. Jeg tror vi bliver nødt til at gøre noget ved vores gastromand rating, som tilgodeser den slags “off-sidere” som denne for reelt er der tale om topkarakterer. Men nu skal vi også huske, at der er Gastromand og vores univers er temmelig bestemt af rammer og maskulinitet – så derfor ender vi “kun” på 5 meget store stjerner – hvis der kunne gives en “sol” eller “et hjerte” så skulle den bestemt også have det – tillykke til Claus Henriksen og alle medvirkende!

5/6 Gastromands Bedømmelse' data-recalc-dims=

Technical Specs:
Forfatter: Claus Henriksen og Lars Birk
Fotograf: Mange mange forskellige!
Vejl. pris: 299,-
Sideantal: 266
Forlag: Spacecraft

 

Kommentarer

  1. Interessant bog glæder mig til at læse den.

    • Forståeligt – den er virkelig god… :-)

  2. Forståeligt

Smid en kommentar

%d bloggers like this: