Gastromand.dk | 26. April 2018

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Anmeldelse: Mit vildeste mÄltid af Claus Henriksen

Anmeldelse: Mit vildeste mÄltid af Claus Henriksen
Familiefaren

Onsdag fik han sin fÞrste Michelinstjerne til Dragsholm Slot. Hvad er mere oplagt end at finde ud af om Claus Henriksens nye kogebog Mit vildeste mÄltid holder samme niveau som kÞkkenet under hvÊlvingerne pÄ Dragsholm?

Vi har efterhĂ„nden anmeldt en hel del kogebĂžger og niveauet lader til at stige og stige – enten det eller ogsĂ„ fĂ„ vi sjĂŠldent tilsendt nogle af tvivlsom karakter. Seneste bud er Claus Henriksens “Mit Vildeste MĂ„ltid” som er lidt af en alternativ stĂžrrelse.

Udseende og fÞrstehÄndsindtryk

Bogen tager udgangspunkt i en rĂŠkke kendte personligheder som hver fortĂŠller om deres “Vildste MĂ„ltid”. Nu tĂŠnker du nok, at El Cellar De Can Roca og Noma er nĂŠvnt adskillige gange ikke? Nope – intet kunne vĂŠre lĂŠngere vĂŠk fra Michelin og highend dining end denne bog. Jeg undrede mig ogsĂ„ lidt da jeg fik den i hĂ„nden, men den er god nok. En lang rĂŠkke kendte herunder Allan Olsen, Rasmus Tantholdt, Knud Romer, Lars Lilholdt, Thomas ButterschĂžn og Jonas Bjerre fortĂŠller om deres mĂ„ltid gennem en sĂŠrlig oplevelse de har haft.

Jonas Bjerre…

Opskrifter

Opskrifterne er nemme at gĂ„ til og skrevet meget overskueligt. Det er langt fra alle retterne som jeg ser blive lavet i hjemme, faktisk er det lidt en tilsnigelse af kalde det en kogebog – det er nok mere end hybrid – men sĂ„ igen titlen “Mit Vildste MĂ„ltid” taler for sig selv. Hvis du forventer en kogebog, som du tager ned fra hylden hver sĂžndag, sĂ„ tro om – sĂ„dan er det ikke. For mig var det en nĂŠrmere en novelle samling med opskrifter – men det gĂžr intet – rammerne brydes og nye traditioner skabes. Retterne er fx “Powersuppe”, “Gedetarms Kebab”, “Grillet HĂŠngebuesvin”, “MĂŠlk og GrĂŠs” som er mĂŠlkeskin med urter som Olafur Eliasson spiser i Berlin – “Helleflynder med Roer” og meget mere – jeg vil ikke resumere oplevelserne, da det vil ĂždelĂŠgge for meget for dig som lĂŠser – jeg vil faktisk hellere anbefale dig at kĂžbe den.

Gedetarms Kebab…

Grisefest i Amazonas…

“MĂŠlk og GrĂŠs” – kunne vĂŠre en ret fra Noma…

Billeder

Billederne er meget varierende hvilket skyldes, at nogle fx er pressebilleder af Rasmus Tantholdt siddende i Afghanistan pĂ„ en bjerg side eller Jonas Bjerre i Kyoto eller Rasmus Rohde pĂ„ GrĂžnland sĂ„ disse er fremskaffe sikkert af forskellige kanaler og krav til kvalitet har formegentlig vĂŠret svĂŠrt. Alt hvor der er skudt billeder til selve bogen er dog helt i top – knivskarpt, gode kontraster og fede baggrunden. Nu tĂŠnker du mĂ„ske, at de andre billeder trĂŠkker bogen ned – men nej faktisk skaber det dynamik og kontrast til bogen – det er vildt inspirerende og fĂžlelsen af at vĂŠre tilstede er der. Lidt skamfuldt mĂ„ jeg erkende, at det faktisk er fĂžrste gang jeg nĂŠsten kniber en tĂ„re over at lĂŠse en kogebog – nogle af fortĂŠllingerne er meget rĂžrende – navnlig Rasmus Tantholdts.

Rasmus Tantholdt…

-35 grader og brand varm suppe…

The Real Gastromand…

Rasmus pĂ„ isen…

Dommen

Et vĂŠrk som dette skal man have respekt for. Det tager tid, energi og krĂŠver engagement og gĂ„-pĂ„-mod. Ideen er original og nyskabende. Bogen bryder traditioner for vores ellers rimelig brede udvalg. Jeg synes det er et flot vĂŠrk. Jeg har svĂŠrt ved at finde noget negativt ved denne bog, hvor vi kommer ud i detaljer om hvorvidt det egentlig er en kogebog og naturligvis den faktor at forfatteren ikke selv har fundet pĂ„ retterne, men gengivet dem. Men sĂ„ igen – det har andre ogsĂ„ gjort fĂžr ham – min gamle idoler BrĂždrende Price har jo nĂŠppe opfundet ret mange af deres retter selv – de er klassiske franske og danske retter i deres fortolkning, sĂ„ hvorfor ikke her? Jeg mĂ„ tage hatten af for dette vĂŠrk for det er bestemt ikke noget der er lavet over nogle fĂ„ mĂ„neder – jeg gĂŠtter pĂ„ det er flere Ă„r der er tale om. Netop denne dedikation trĂŠkker vĂŠsentligt op hvilket ogsĂ„ tydeligt fremgĂ„r af historierne fra de forskellige kendte. Jeg tror vi bliver nĂždt til at gĂžre noget ved vores gastromand rating, som tilgodeser den slags “off-sidere” som denne for reelt er der tale om topkarakterer. Men nu skal vi ogsĂ„ huske, at der er Gastromand og vores univers er temmelig bestemt af rammer og maskulinitet – sĂ„ derfor ender vi “kun” pĂ„ 5 meget store stjerner – hvis der kunne gives en “sol” eller “et hjerte” sĂ„ skulle den bestemt ogsĂ„ have det – tillykke til Claus Henriksen og alle medvirkende!

5/6 Gastromands BedĂžmmelse' width=

Technical Specs:
Forfatter: Claus Henriksen og Lars Birk
Fotograf: Mange mange forskellige!
Vejl. pris: 299,-
Sideantal: 266
Forlag: Spacecraft

 

Kommentarer

  1. Interessant bog glĂŠder mig til at lĂŠse den.

    • ForstĂ„eligt – den er virkelig god… :-)

  2. ForstÄeligt

Smid en kommentar