Gastromand.dk | 25. June 2018

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Anmeldelse: Mit vildeste måltid af Claus Henriksen

Anmeldelse: Mit vildeste måltid af Claus Henriksen
Familiefaren

Onsdag fik han sin f√łrste Michelinstjerne til Dragsholm Slot. Hvad er mere oplagt end at finde ud af om Claus Henriksens nye kogebog Mit vildeste m√•ltid holder samme niveau som k√łkkenet under hv√¶lvingerne p√• Dragsholm?

Vi har efterh√•nden anmeldt en hel del kogeb√łger og niveauet lader til at stige og stige – enten det eller ogs√• f√• vi sj√¶ldent tilsendt nogle af tvivlsom karakter. Seneste bud er Claus Henriksens “Mit Vildeste M√•ltid” som er lidt af en alternativ st√łrrelse.

Udseende og f√łrsteh√•ndsindtryk

Bogen tager udgangspunkt i en r√¶kke kendte personligheder som hver fort√¶ller om deres “Vildste M√•ltid”. Nu t√¶nker du nok, at El Cellar De Can Roca og Noma er n√¶vnt adskillige gange ikke? Nope – intet kunne v√¶re l√¶ngere v√¶k fra Michelin og highend dining end denne bog. Jeg undrede mig ogs√• lidt da jeg fik den i h√•nden, men den er god nok. En lang r√¶kke kendte herunder Allan Olsen, Rasmus Tantholdt, Knud Romer, Lars Lilholdt, Thomas Buttersch√łn og Jonas Bjerre fort√¶ller om deres m√•ltid gennem en s√¶rlig oplevelse de har haft.

Jonas Bjerre…

Opskrifter

Opskrifterne er nemme at g√• til og skrevet meget overskueligt. Det er langt fra alle retterne som jeg ser blive lavet i hjemme, faktisk er det lidt en tilsnigelse af kalde det en kogebog – det er nok mere end hybrid – men s√• igen titlen “Mit¬†Vildste M√•ltid” taler for sig selv. Hvis du forventer en kogebog, som du tager ned fra hylden hver s√łndag, s√• tro om – s√•dan er det ikke. For mig var det en n√¶rmere en novelle samling med opskrifter – men det g√łr intet – rammerne brydes og nye traditioner skabes. Retterne er fx “Powersuppe”, “Gedetarms Kebab”, “Grillet H√¶ngebuesvin”, “M√¶lk og Gr√¶s” som er m√¶lkeskin med urter som Olafur Eliasson spiser i Berlin – “Helleflynder med Roer” og meget mere – jeg vil ikke resumere oplevelserne, da det vil √łdel√¶gge for meget for dig som l√¶ser – jeg vil faktisk hellere anbefale dig at k√łbe den.

Gedetarms Kebab…

Grisefest i Amazonas…

“M√¶lk og Gr√¶s” – kunne v√¶re en ret fra Noma…

Billeder

Billederne er meget varierende hvilket skyldes, at nogle fx er pressebilleder af Rasmus Tantholdt siddende i Afghanistan p√• en bjerg side eller Jonas Bjerre i Kyoto eller Rasmus Rohde p√• Gr√łnland s√• disse er fremskaffe sikkert af forskellige kanaler og krav til kvalitet har formegentlig v√¶ret sv√¶rt. Alt hvor der er skudt billeder til selve bogen er dog helt i top – knivskarpt, gode kontraster og fede baggrunden. Nu t√¶nker du m√•ske, at de andre billeder tr√¶kker bogen ned – men nej faktisk skaber det dynamik og kontrast til bogen – det er vildt inspirerende og f√łlelsen af at v√¶re tilstede er der. Lidt skamfuldt m√• jeg erkende, at det faktisk er f√łrste gang jeg n√¶sten kniber en t√•re over at l√¶se en kogebog – nogle af fort√¶llingerne er meget r√łrende – navnlig Rasmus Tantholdts.

Rasmus Tantholdt…

-35 grader og brand varm suppe…

The Real Gastromand…

Rasmus p√• isen…

Dommen

Et v√¶rk som dette skal man have respekt for. Det tager tid, energi og kr√¶ver engagement og g√•-p√•-mod. Ideen er original og nyskabende. Bogen bryder traditioner for vores ellers rimelig brede udvalg. Jeg synes det er et flot v√¶rk. Jeg har sv√¶rt ved at finde noget negativt ved denne bog, hvor vi kommer ud i detaljer om hvorvidt det egentlig er en kogebog og naturligvis den faktor at forfatteren ikke selv har fundet p√• retterne, men gengivet dem. Men s√• igen – det har andre ogs√• gjort f√łr ham – min gamle idoler Br√łdrende Price har jo n√¶ppe opfundet ret mange af deres retter selv – de er klassiske franske og danske retter i deres fortolkning, s√• hvorfor ikke her? Jeg m√• tage hatten af for dette v√¶rk for det er bestemt ikke noget der er lavet over nogle f√• m√•neder – jeg g√¶tter p√• det er flere √•r der er tale om. Netop denne dedikation tr√¶kker v√¶sentligt op hvilket ogs√• tydeligt fremg√•r af historierne fra de forskellige kendte. Jeg tror vi bliver n√łdt til at g√łre noget ved vores gastromand rating, som tilgodeser den slags “off-sidere” som denne for reelt er der tale om topkarakterer. Men nu skal vi ogs√• huske, at der er Gastromand og vores univers er temmelig bestemt af rammer og maskulinitet – s√• derfor ender vi “kun” p√• 5 meget store stjerner – hvis der kunne gives en “sol” eller “et hjerte” s√• skulle den bestemt ogs√• have det – tillykke til Claus Henriksen og alle medvirkende!

5/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Technical Specs:
Forfatter: Claus Henriksen og Lars Birk
Fotograf: Mange mange forskellige!
Vejl. pris: 299,-
Sideantal: 266
Forlag: Spacecraft

 

Kommentarer

  1. Interessant bog glæder mig til at læse den.

    • Forst√•eligt – den er virkelig god… :-)

  2. Forståeligt

Smid en kommentar