Restaurant Basalt, Bella Sky: Ørestadens oversete perle?
Restaurant Basalt ligger på Bella Sky Hotel i Ørestaden og laver som en af de eneste restauranter kun mad over åben ild! Vovet? Ja hvis du ikke ved for hvor lang tid et stykke oksekød have ved 475 grader skal have for det bliver perfekt er det!
Open Fire! Jeg er inviteret ud og har valgt at tage min trofaste medspiser, hendes søster og svoger med denne gang. Vi lægger afsted og kører mod Ørestaden med metroen og efter en kort gåtur, en lille omvej på det lækre hotel bliver vi budt velkommen i restauranten. Det er vinterferie og der er godt fyldt. Kort efter får vi en introduktion af konceptet på Basalt.
Der laves mad over åben ild og så forsøger køkkenet at bruge så meget som overhovedet muligt af udskæringer og grøntsager for at undgå spild. Til sidst så forsøger køkkenet at bruge den omkringliggende natur til at indsamle urter og grønt hvor det er muligt for at bringe så meget lokalitet ind i køkkenet.
Køkkenchefen hedder Martin Nilsson-Møller, og han er tidligere sous-chef på Hotel d’Angleterres Michelin-restaurant, Marchal, hvor han har arbejdet under Ronny Emborg. Derudover har han arbejdet på Kiin-Kiin hvilket kan ses på den asiatiske inspiration du finder i retterne.
Basalt har en 5 retters “Inferno-Menu” og en række dele-menuer hvor du fx får fisk eller oksekød. Vi får serveret en særlig menu, hvor vi får deres 5-retters menu og lidt flere retter end normalt, men heldigvis er de tilpasset i størrelserne så vi kan klare os igennem dem alle.
Te der bobler…
Vi lægger ud med bobler fra Copenhagen Sparkling Tea hvor vi smager deres vinterudgave med chai-te. Det smager godt og fungerer ret fint som velkomst – masser af sødme og sprødhed og så holder den kun diskrete 4% alkohol, så du kan sagtens drikke igennem! Vore snack er sprøde havreflager med Basalts friskost, som går godt til de sprøde bobler.
Kort efter kommer vores første ret som er hørøget ørred med cremet sauce, sprød glaskål og granskud fra Kongelunden. Jeg tror jeg vil sige det med det samme og én gang for alle – de kan stege deres fisk, grøntsager og kød til perfektion på Basalt og denne delikate ørred var ingen undtagelse, flot tilberedt hvor fasthed og struktur var præcis som det skulle være. Vores første hvidvin gjorde det også godt – en Montagny 1. Cru Domaine Bernoller – lækker chardonnay som passede både til rød, fedme og syren fra retten.
“Må jeg bede om en ekstra eller to tak?”
Indimellem vores retter kom der lidt snacks fra køkkenet som denne blinis med Basalts creme fraiche 50% og hengemte grønne tomater – en lækker lille hasper! Én af dem man gerne ville have spist flere af!
Fisk fra Vesterhavet
Det varmer altid mit hjerte når der er fisk fra Vesterhavet hvor jeg selv er kommet utrolig meget som barn. Torsk fra Vesterhavet med sauce på miso og skalotteløg – igen utroligt hvordan en fisk kan tilberedes så perfekt over åben ild på op til 475 grader. Torsken bliver ledsaget af en Peti-chablis og de går smukt hånd i hånd.
Næste ret er havtaske grillet i gran med sauce på syltelage fra grønne tomater og tang fra Dragør Strand. Havtaske er én af min favoritter når vi kommer til fiskens verden – kødfuld, fyldig og så lækker som noget kan være. Hvis den er tilberedt korrekt som den var her, så er det absolut en gudespise.
Jeg kunne ikke helt lade være med at sende en tanke til Bo Bechs signaturret fra hans tid på Paustian hvor han lavede jomfruhummer grillet i gran. Videre fik jeg dagen efter på NOMA barbecue grillet torskehovede, hvor marinaden mindede utrolig meget om den Basalt havde valgt at bruge her – godt gået.
Aftenens stærkeste ret
Den næste ret var for mig én af de stærkeste – mest fordi det var her, hvor jeg følte køkkenet havde leget mest med smag, duft og kreativitet. Det var helt enkelt og simpelt – søde løg med lun æggeblomme, ramsløgsolie, crouton og fermenteret svampesauce.
Netop deres fermentering fungerer godt for dem og er noget som de lægger meget vægt på i restauranten. I deres kælder har de et lille rum, hvor de fermenteres, syltes og tørres alverdens lækkerier som honning, eddike og cider. Det hele foregår på forsøgsbasis, hvor der først laves en mindre portion, fungerer den, så laves adskillige liter.
Herefter stod den på rødvin og grillet poussinlår serveret på enebærbusk og mirin. Jeg gider ikke gentage mig selv, men fuck it! Det er sgu imponerende at stegning på åben ild bare spiller – fuglen, som vi spiste med fingrene var smeltende mør og den let røgede smag fra ilden var bare med til at gøre det endnu bedre!
Lidt satte nåede vi til sidste salte ret denne dag – oksemørbrad tilberedt i saltdej med marv og vinagrette på eddike lagret med hø. Når marv er tørret og revet på denne måde, giver det for mig et langt bedre indtryk på kødet end når det blot er smeltet. Det fungerer som ekstra lag af smag. Vores ledsager her var fra Priorat med masser af power og fylde – præcis som det skal være.
Grønsagsdessert
Nu kommer vi til den eneste ret, hvor jeg ikke helt var på hjemmebane. Nu var jeg på NOMA dagen efter hvor sukker jo nærmest er forbudt, så egentlig skulle jeg ikke klage over denne ret, for der var trods alt søde elementer, men jeg har lidt svært ved grøntsager og dessert – Jeg har det som Bo Jacobsen engang sagde ”Mine desserter skal bare være fede og søde” – Vores dessert var sukkerroe med hybenrose som havde en tilberedningstid på 8 timer hertil var der sorbet på Basalts egen produktion af æblecider. Jeg blev også lidt nedstemt af resten af bordet som synes den var frisk og lækker – jeg er nok bare ved at være gammeldags :-)
Tilbage til barndommen!
Udover retten med søde løg med lun æggeblomme, ramsløgsolie, crouton og fermenteret svampesauce var den sidste ret den bedste på aftenen! Smagen af barndom hvor man sad og lavede snobrød skulle genopleves – men i en noget bedre næsten brioche-agtig dej og med hasselnøddecreme og pisket brunet smør og serveret med glødende kul for at skabe følelsen af, at sidde omkring lejrbålet – dejlig, sød og varm afslutning på en lækker aften!
Til vores snobrød stod den på en lækker dessertvin, som jeg forelskede mig ret meget i – tjek lige navnet ud! Nu var det lidt sent på aftenen, så tilgiv min hukommele, men den skulle være fra australien og fra Peter Lehmann og området Barossa Valley du sikkert kender…
Derfor skal du besøge Basalt
Jeg har besøgt mange restauranter efter mit liv blev vendt op og ned i sommeren 2016 hvor jeg blev lykkelig sklit (det kan faktisk godt lade sig gøre). Det betyder, at jeg nu bor en uge i København og en uge i Aalborg – derfor er der rig mulighed for at komme ud og besøge nye restauranter og det blev der gjort flittigt i 2017 hvor jeg besøgte over tæt på 100 restauranter hvor 13 af dem var hædret med en michelin-stjerne.
Generelt er der et højt niveau i København og Basalt er ingen undtagelse. Det er kreative retter med et lille asiatisk twist, det er en anden smagsoplevelse netop fordi du får mad fra åben ild og så er det set i forhold til pris og konkurrence i den høje ende af skalaen. Derfor synes jeg du skal lægge vejen forbi Bella Sky og Basalt. Er der noget som kan gøres bedre? Muligvis – men den dag jeg lagde vejen forbi kørte alt som det skulle – ingen retter var skæve, saltning og tilberedning var perfekt – helt Basalt som man kan forvente…
Hvor spiser du på Amager?
Stik os en kommentar
-
Jeg kan kun medgive, at Basalt gør det rigtig godt. Deres tartar og poussin er jeg selv rigtig glad for og jeg er imponeret over hvordan de kan gå så stille med dørene omkring det. Dog ærgerligt for os der bor i indre by, at den ikke ligger helt så bekvemt ift. det store udvalg “downtown”.
-
Meget enig Thomas – heldigvis kan man tage Metroen helt derud – men ja det gør de og så er prisen også meget venlig! De skulle vist åbne endnu en restaurant på øverste etage snart derude – det bliver spændende!
-
-
Nå ja der er en forklaring på alt. Jeg har tit undret mig over, at så spiser du i København, og så spiser du i Aalborg.
A pro pos gæsteindlæg – det vil jeg gerne. Hvordan gør vi?
-
Lige præcis Jette – så der bliver besøgt mange restauranter – også denne uge :-) Marchal, Palægade i København og Cafe Lindholm og Wilderbeast i Aalborg! Jeg skriver lige til dig vedr. det andet!
-
Kommentarer