Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Test: Charbroil Professional Black Edition 4500 – familiens nye gasgrill?

Test: Charbroil Professional Black Edition 4500 – familiens nye gasgrill?
The Johan

REKLAME: Indlægget er lavet i samarbejde med Charbroil Danmark

”Er der nogen, der vil teste en ’diskret’ grill,” spurgte Webmasteren en dag åbent ud på redaktionen, og jeg ved faktisk ikke helt til dato, hvad der fik mig til at række hånden op. Måske var det fordi jeg I et svagt øjeblik ikke havde hørt underdrivelsen i spørgsmålet. Måske var det en konsekvens af, at jeg mistede min kogetop i starten af Corona-krisen, og i månedsvis havde været hensat til primært at lave mad på min kaffemaskine. Måske var det bare muligheden for at prøve noget nyt.

Et stk diskret grill. Charbroil Professional Black Edition 4500. Foto: Charbroil

Egentligt er jeg jo svoren tilhænger af Webers kuglegrill. Egentligt har jeg forsvoret gas som en ægte grill-form. Og skal jeg være ærlig, er det eneste, jeg i mit liv (forsætligt eller som i dette tilfælde ved et uheld) har sat ild til netop en Charbroil-grill, som gik op i flammer i et forøg på at grille pølser til en lokal rockfestival.

Oddsene var altså fra starten stakket lidt imod projektet, men uanset baggrund eller omstændigheder stod jeg pludselig der en tidlig sommerdag i min baggård med en kæmpe kasse ved min side, et underskrevet fragtbrev i lommen, fem tommelfingre på hver hånd og indtil flere mere eller mindre anseelige udfordringer linet op foran mig. Nu skulle grillen, og for den sags skyld også jeg selv, stå sin test. For kan livsnyderen kendt for at outsource stort set alle praktiske gøremål i sit liv egentligt samle, betjene og anmelde en grill på størrelse med sig selv, og kan Charbroils Professional 4500 imponerer og måske endda omvende en inkarneret kulgrill-fanatiker?

Levering og samling

”Jeg kan da samle din nye grill mens du arbejder færdig, så kan vi grille aftensmad,” tilbød min søde, smilende, veninde, som var på besøg på leveringsdagen, da jeg kom tilbage op i min lejligheden. Et nådigt tilbud, der dog voldsomt hurtigt blev tilbagetrukket, da hun erfarede at grillen var blev leveret på en palle, og vejede tyve kilo mere end hende. Hvilket i øvrigt giver grillen en kampvægt lige i omegnen af de 70 kilo for dem, der ikke måtte være bekendt med de gængse målestokke i Johan Johansens liv.

Sagt med andre ord: Charbroil Professional Series 4500 er stor. Sådan europalle stor, og leveres som samlesæt i rundt regnet 100 dele. Alene af den grund var jeg selv noget mindre entusiastisk i forhold til egne evner udi samling. At gøre det selv, konkluderede jeg, ville nok føre til et kuldsejlet forsøg og dumpekarakter. Jeg er jo for fanden kendt som Gastromands levemand og gonzojournalist, ikke vores chefmekaniker.

Løsningen på mine kvaler blev at bestikke en fingernem kammerat til at hjælpe med projektet – noget der alligevel kan anbefales, bæstets størrelse taget i betragtning. Der er simpelthen enkelte dele af processen, der er voldsomt besværlige – hvis ikke umulige – på egen hånd. Heldigvis er kolde øl, vin og grillmad et godt kort at have på hånden, når man fattes hjælp fra lokale handymen, og ved fælles hjælp viste processen sig da også ganske overkommelig. Lige over to timer tog det fra start til slut, hvis vi ikke lige indregner ølpauser og en lille smule backtracking forårsaget af missede sider i samlingsvejledningen, der klistrede sammen i det skybrud, der på bedste typiske og teatralske vis angreb os halvvejs mod målet.

Grillen leveres i bedste voksen-LEGO stil med en illustreret samlevejledning, og både forklaringer som illustrationer i denne fremstod langt henad vejen informative og letforståelige for min hyrede ekspert. Kun enkelte gange måtte vi klø os selv lidt undrende i hovedbunden og falde tilbage på et vanligt leje af trial and error og heldige gæt. Med andre ord burde projektet være til at gå til for de fleste med lidt færre tommelfingre end jeg, selv hvis de drukner deres samlevejledning halvvejs. Nogle vil nok være lidt hurtigere om projektet mens andre vil skulle bruge en time mere, men med en øl i hånd og lidt godt humør, vil de fleste aldrende LEGO-byggere eller IKEA-fanatikere nok finde samlingsprocessen et ganske underholdende eftermiddagsprojekt.

Udseende og første indtryk

Og hvordan ser det færdige resultat så ud? Kort sagt godt i min optik! Professional Black Edition er, som navnet måske antyder, Charbroils lidt mere lirede, maskuline alternativ til deres klassiske grill i børstet stål look. Den fremstår kulsort og skinnende med røde LED-dioder i knapperne til brænderen og et solidt greb i klassisk stål-look – og indrømmet, godt ser det sgu ud. Om man er til blankt stål eller sort vil vel altid være en smagssag, men jeg personligt finder det nye, opgraderede design en del mere lækkert, stilfuldt og eksklusivt end det klassiske børstede stål look.

Når du har én dag til årets store test, og det selvfølgelig er sommenres eneste regnvejrsdag til dato. Oh well, man kan vel grille i alt slags vejr?

Konstruktionen, specielt underskabet og sidebordene, virkede under samling en smule vakkelvorn, men fremstår efter endt arbejde ganske stabilt og sikkert, nok takket være nedsænkningen af det store brændkammer og de massive mængder støbejern, som udgør grillristen, og giver både stabilitet og vægt til den samlede konstruktion.

Fire gasbrændere er det blevet til i 4500 modellen fordelt under et støbejernsbelagt grillareal på hele 75,6 x 44,5 centimeter og så lige et eksternt, selvstændigt gasblus på højre side, der kan bruges til at koge kartofler, lave sauce eller lignende, mens sidebordet på venstre side af grillen giver rigeligt med plads til kødbakker, værktøj, krydderier, Champagne og hvad du måtte have brug for under arbejdet. Det eneste vi faktisk lige mangler, er en ølholder, men her kan et hjørne af bordet vel til nøds gå an.

Det gedigne grillareal rækker til 6+ personer mener Charbroil, og det er på ingen måde en underdrivelse: To gryder, en pande, et par stege, to småfugle, lidt bøffer en pakke pølser, fire seriøse andelår og grøntsager fik vi snildt plads til under vores første test – med rigeligt areal tilovers. 10 personer ad gangen skulle du nok kunne få plads til at kokkerere for, vil gættet lyde på, hvis du udnytter pladsen lidt eftertænksomt.

Special features: TRU infrared teknologi.

Foruden et ekstra stort brændkammer, omkring 40 kg støbejern til at holde på varmen og indbygget pornobelysning er Charbroil Professional 4500 udstyret med Charbroils patenterede TRU Infrared teknologi. Et noget diffust marketing-begreb der i al sin simpelhed dækker over en række plader i vinklet rustfrit stål, placeret imellem grillens brændere og støbejernsristene, som giver en række fordele: De første er bedre varmefordeling og mindre gasforbrug, mens de samtidig forhindrer fedstænk direkte på brænderne, så du undgår opflamning under grilning og i sidste ende burde have nemmere ved rengøring af bæstet.

I en svært dokumenterbar påstand fra producenten skulle teknologien føre til mere smagfuldt og 50 % mere saftigt kød. Det sidste vil jeg lade stå for egen regning, men dog bemærke at TRU infrafred ristene virker aldeles fremragende til at undgå opflamninger og dermed bitter, dårlig smag af sod, som efter min mening hurtigt bliver det største problem i forbindelse med grilning over kul eller åbne flammer. Samtidig synes de vinklede plader vitterligt at fordele varmen mere jævnt og direkte over hele grillarealet i forhold til andre modeller uden denne teknologi. Specielt hvis du lukker låget og fyrer helt op for samtlige brændere, og dermed hurtigt får en rygende varm grill. Det lavere gasforbrug tager vi naturligvis med som en kærkommen bonus.

Men skal vi ikke lade tal være tal og teorier være teorier, og kigge på det, I i virkeligheden gerne vil vide: hvordan klarer sådan en fætter sig så i test? Til at besvare det spørgsmål samlede jeg, foruden jeg selv og min hjælper, tre venner samt fem kilo kød af forskellig beskaffenhed, og førstehåndsindtrykket er egentligt ganske fornuftigt.

Den elektroniske tænder er hurtig og præcis på samtlige brændere og allerede efter 10-15 minutter er de jomfruelige støberistene rygende varme og klar til at tage imod. TRU Infrared varmedeflektorerne (som de så fint hedder) leverer hurtig og jævn varme til støbejernsristene, som fint opsamler og fastholder varmen, hvilket betyder, at du kan være hurtigt ude af starthullerne også på hverdag, hvor det gerne skal gå lidt stærkt.

Samtlige fire brændere på grillfladen reagerer hurtigt og leverer præcis, høj varme på øverste indstilling –  samtidig med at de på nederste fungerer fint til at holde maden varm på vågeblus, såfremt du har mange forskellige udskæringer eller kødtyper på grillen, som gerne skulle være færdig på samme tid.

De fire zoner og den relativt præcise varmefordeling giver rig mulighed for at eksperimentere med flere samtidige temperaturer eller tilberedning af større stykker kød over indirekte varme, når blot man er opmærksom på, at de massive mængder støbejern altså opsamler og videregiver en del varme også til de nærliggende zoner. Det kræver en smule tilvænning, men efter et par minutters fri leg oplevede jeg personligt ingen problemer ved at stege rib eyes over høj varme på en zone mens en anden blev brugt til at grille pølser over mere moderat varme, og en tredje holdt rosa svinekød saftigt og lækkert over lav varme.

For så vidt angår sideblusset fungerer det som man ville forvente af et helt standardgasblus – hurtigt, præcist og med god, jævn varmefordeling til både små og store potter og pander. Ganske imod min forventning, er det faktisk også en overraskende kærkommen tilføjelse, da det sparer dig at skulle rende til og fra komfuret for at koge kartofler, varme sauce eller lignende. Charbroil, på vegne af os, der bor i etagebyggeri – og vores ben – vil jeg gerne takke jer for mange sparede sprinteture op og ned ad trapper.

Blusset har ikke, som mine kompetente kolleger påtaler af en anmeldelse af en lignende model fra Grandhall, nogen decideret vågeblus indstilling, hvilket naturligvis besværliggjorde mine ærværdige kollegers forsøg på at lave Hollandaise over grill i deres ellers underholdende anmeldelse. Men der må jeg bare med al ære og respekt for mine med-Gastromænds evner sige, at der nok er en grund til at mere kulinarisk velbevandrede sjæle end dem anser ægte saucer over åben gas som lidt af et jongleringsarbejde. Gasblus bliver som udgangspunkt varme så forvent ikke at bruge det som simrestation, varmholdningsplads eller til varmefølsomme ting som legeringer og ægte saucer over direkte varme. Det er værd lige at få med, hvis man nu for eksempel lige syntes man skulle piske en hollandaise til laksen, eller imponere damerne ved at lave Steak Frites Bearnaise over grill…

Den slags præcisionsarbejde er den mere moderate varme, du finder på risten i låget på Charbroil’en eller eftervarme fra en af brænderne til gengæld særdeles fremragende til. Så hvis I lige skal have tricket til næste gang, I skal imponere, drenge, så steger I et par seriøse bøffer på grillen, mens i varmer en gryde olie på sidebrænderen. Når bøfferne så er færdige, lader I dem trække på et slukket blus mens I kører fritter på siden og pisker en Bearnaise i en tykbundet kasserolle på grillens øverste rist, eller eftervarmen fra stegningen… Og så er den kulinariske nobelpris vist hjemme!

Rengøring

Og skal vi så lige runde den afdeling, som jeg selv og mange andre hader mest? Rengøring! Og i den forbindelse for første gang i Gastromands glorværdige 10-årige historie bringe en form for dementi. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg er lidt forundret over at en unavngiven bloggerkollega i en tidligere artikel antyder at rengøring af grill ikke er noget, man bør gå synderligt op i, men snarere bare brænde grillen godt igennem fra tid til anden…

Javist, jeg er selv doven, men… Jævnlig rengøring er med til at modvirke blandt andet dårlig smag, tilstoppede brændere og overfladebrænde i størknet fedtstof – har jeg hørt fra en ven, som grillede til en festival for nogle år siden – samtidig med at det giver højere varme og bedre varmefordeling under grilning. Så rengøring er som afgjort noget, der bør foretages efter hver brug af grillen. For din egen og grillens skyld.

Nåh, når nu det er sagt så er rengøring af en Charbroil grill dog heldigvis heller ikke nogen videre videnskab eller heldagsrejse. Det er bare at brænde grillen godt igennem efter brug, hvilket forkuller og løsner de fleste madrester, og herefter gå til værks. Støbejernsristen rengøres nemt med en stålbørste mens TRU Infrared ristene kan rengøres enten med en medfølgende skraber eller (efter afkøling) nemt fjernes og gives en tur i varmt sæbevand. Processen tager nogle få minutter og lidt knofedt, og bør for nemhedens skyld gennemføres efter hver brug af grillen. Dermed holdes den samlede rengøringstid på få minutter – perfekt for dovne mennesker som jeg og mine madbloggerkolleger.

Kritikpunkter

Af deciderede problemer og udfordringer skal jeg være ærlig at indrømme, at jeg ikke selv oplevede mange under testen, men retfærdigvis er det da ikke fordi det skortede med kommentarer fra andre grillentusiaster omkring udfordringer med Charbroils modeller. Dem har vi selvfølgelig forsøgt at lytte til og forholde os til. Primært hedder det sig, at Charbroil-grillene ikke bliver varme nok, og at de hurtigt mister varmen ved åbning af låget.

Igen er mangel på god varme og grillmærker ikke noget, jeg bemærkede i test. Faktisk blev min Charbroil varmere end to konkurrerende mærker, jeg også lige nåede at lege med i perioden, og steg hurtigt i temperatur efter start, specielt med låget lukket.

Skulle problemer med manglende varme opstå hos nogen, tror jeg der findes en god og naturlig forklaring herpå, som endda adresseres af Charbroil som noget af det første i deres manual til grillen – som vi, som de Gastromænd vi er, naturligvis læser, ikke? Ahem, anyway, problemer med varme kan skyldes riste eller brændere, der med tid bliver snavsede og tilstopper, og der opfordres da netop også til, at man jævnligt inspicerer og rengør sine riste og brændere for at undgå problemer med manglende tænding, varmetab, røgudvikling eller fedtbrænde. Om det på tid giver fører til større udfordringer for undertegnede her, må komme an på videre test og sammenligning, men vi hører da fra Gastromands egen Høvding og mangeårige glad og tyk Charbroil-ambassadør, at med lidt omtanke og jævnlig eftergang kan de fleste varmerelaterede problemer undgås eller hurtigt afhjælpes.

325+ grader ramte vi i toppen af låget og liiiiiige lidt for varmt på selve ristene. Ikke de store problemer med varmen her. Under støbejernen anes Tru Infrared ristene i rustfrit stål.

For så vidt angår varmetab ved åbning af låget, så opfatter jeg det som lidt et generelt problem for griller af alle typer, specielt de gas-baserede – ikke nødvendigvis en anke imod Charbroil, som mange vi talte med, ellers gjorde det til. Når du løfter låget, forsvinder varmen. Fynboen påpeger det i sin test af Weber Spirit II og har vi i virkeligheden ikke alle oplevet det mange gange i vores karrierer som grillmestre? Jeg selv oplevede i øvrigt minimale problemer med varmetab i mine tests – måske fordi de større modeller er bedre afskærmede, min grill stod i læ for vind i en lukket baggård og fordi jeg var påpasselig med at lette på låget. Kun en enkelt gang under testen oplevede jeg deciderede problemer, men til Charbroils forsvar havde jeg også her valgt at stille op midt i en stiv kuling, som nok havde givet alle gaskilder kam til deres hår. Åbne flammer er nu engang bare vindfølsomme.

Konklusion: Bedre end kul?

Kan Charbroil så rode op i en konservativ, gammel drengs fordomme? Som mangeårig fortaler for kul, er jeg faktisk først her på vej mod mit fjerde årti på jorden for alvor kommet i gang med at grille over gas, men – må jeg tilstå – det er nu ikke fordi jeg som sådan hader oplevelsen. Er det det samme? Nej! Er det bedre? Mjaeh! Det har ikke den samme charme og heeeelt den samme smag, men helt ærligt så er det i hvert fald en hel del nemmere og mindre omstændigt.

Sammenlignet med en klassisk kuglegrill er du i gang på under den halve tid og kan selvsagt noget nemmere regulere varmen. Modsat misser du selvsagt en del af ritualet, hyggen  og udfordringen (på godt og ondt) ved at grille over kul. Jeg får brugt min Charbroil mere end jeg gjorde min gamle kuglegrill af den simple årsag, at det er nemmere, både hvis man lige får lyst til at grille selv en hverdagsaften, eller invitere en røvfuld mennesker til grillfest en lørdag. Til gengæld har jeg så sagt farvel til grillstarterbajere og glæden ved at grille en perfekt ribeye over ujævn varme, men mon ikke der kan skabes nye ritualer og performance mål i denne henseende? I det store hele er jeg, indrømmet, tilfreds med mit nye skur af en grill.

4-5.000 kroner koster sådan en fætter (eller 3.495 på tilbud lige nu, hvis du er heldig), og det er ikke et greb i lommen for en grill, men det er immervæk stadigvæk halv pris eller mindre end hvad man må slippe for tilsvarende størrelse fra konkurrerende Weber. Det taget i betragtning virker prisen på grisen faktisk ganske rimelig, og mon ikke der med det i mente kan indgås mange studehandler med bedre halvdele, derude? ”Jamen skat, det er jo HALV pris af konkurrenten!” – Jow jow, den løber i bare med – bare kald os public service!

Bevares, hvis prisen skal gøres til et issue, så skal det da også nævnes, at du kan få griller af samme størrelse fra konkurrerende producenter til færre penge, men så begynder du også for alvor at slås med billige konstruktioner og problemer som ujævn varme, opflamninger og varmetab. Igen virker de 4-5.000 altså som et fint leje for hobbykokken, der ønsker sig en stor og stabil grill til rimelige penge. For pengene får du kort og godt et stort grillområde i passende arbejdshøjde, hvor basisfunktionaliteten bare spiller uden dikkedarer, men til gengæld også uden videre ekstra features og lir, som du ser det på dyrere modeller – og ikke helt den samme bygningskvalitet som for eksempel Weber.

Charbroil Professional Black Edition 4500  er – trods det flotte, sorte design, hyggebelysning og greb i rustfri stål – ikke en Rolls Royce men et noget billigere alternativ,. Det mærkes dog faktisk primært i det lidt discountagtige og tynde understel og knapperne til brænderne, der føles lidt billige og plasticagtige. Det er dog et stabilt og driftsikkert valg for de fleste legebørn og familiefædre –endda til rimelige penge.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Igen er halve Gastromænd ikke en mulighed på vores klassiske karakterskala, og vi ender derfor på fire forspiste Gastromænd for en grilloplevelse over gennemsnittet, der lige har fået et ekstra skud Gastromandfaktor i form af et maskulint design overhaul, og vil kunne tilfredsstille de fleste grillentusiaster uden dog nødvendigvis at imponere familiens excentriske onkel, der udelukkende kører Weber Summit med spinnerfælge.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Peter Kehlet Schou

    Charbroil 4500 kan sagtens blive varm, men thermometerets konstruktion gør at det ikke fungerer ordentligt. (Når man skruer termometeret fast i låget strammer man fjederen ned)
    Brug et infrarødt termometer så får i syn for sagen
    Tak for god rapport👍👍

  2. Asger Khanna

    Kan i svare på om hvorvidt det er muligt at undlade at montere det venstre sidebord? Jeg overvejer at købe denne model til min altan som er 130 cm på den led hvor jeg påtænker at denne grill skal stå. Såfremt den kan samles uden sidebordet kan den godt stå der

Smid en kommentar