Gastromand.dk | 14. August 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Dahl med hjemmelavet karry, paneer og chili

Dahl med hjemmelavet karry, paneer og chili
Familiefaren

Nu rabler det da helt for dem p√• Gastromand? Ikke siden vi valgte at f√• vores bedre halvdele til at lave et indl√¶g er vi g√•et s√• meget “off the rails” – men inden I udr√•ber os til at v√¶re “onboard the crazytrain” s√• kan I v√¶re helt rolige – der er mening med galskaben her…

For ikke s√• l√¶nge blev vi kontaktet af Karolines K√łkken, som havde en udfordring til os. F√łrst var vi t√¶tte p√• at give op, men heldigvis kunne Webmasteren lige samle tropperne og minde os andre om, at vi aldrig har sagt nej til en udfordring – og indtil videre heller ikke tabt en kamp. Om det s√• handler om at spise verdens st√¶rkeste chili eller spise levende b√¶nkebiddere, eller lave en r√¶kke retter uden k√łd og fisk kommer sig ikke s√• n√łje! En udfordring √©r en udfordring and we wont back down!

De har lavet en r√¶kke nye oste, som vi hos Gastromand, Nadia fra¬†FoodFanatic.dk¬†og Emma fra¬†Emmamartiny.dk¬†kommer til at kokkerere med over de n√¶ste uger. Det her er alts√• ikke det sidste k√łdfri indl√¶g du ser hos Gastromand. Stay tuned. Du kan ogs√• finde inspiration til k√łdfrie opskrifter hos Karolines K√łkken.

Ostene er blandt andet halloumi der er cypriotisk inspireret, og som du m√•ske har nydt p√• en ferie engang? Videre har de deres¬†queso fresco som vist egentlig betyder “frisk ost” p√• spansk, denne tager afs√¶t i det mexicanske og er inspireret derfra.

Paneer…

Til sidst har de deres paneer som er indisk inspireret. Jeg har selv fået den flere gange da jeg var i Indien for nogle år siden. Paneer er generelt god i gryderetter, men du kan også både stege den eller rive den til en fars.

I dette indl√¶g kigger vi p√• en meget klassisk ret “Dahl” som faktisk indeholder netop denne ost – det var jeg sgu ikke klar over. Dahl er en nem ret som passer sig selv, derfor er den ret god til de hverdagsaftener hvor du ikke har tid til at bruge timer i k√łkkenet, men stadig vil have knald p√• smagen.

Paneer ost…

Du har sikkert h√łrt og Dahl men m√•ske aldrig helt forst√•et hvad det var? H√•nden p√• hjertet, s√• var det pr√¶cis s√•dan jeg havde det, men med lidt hurtig s√łgning blev jeg klogere. Det er en indisk linsegr√łd, som kan laves p√• mange forskellige m√•der – og inden du nu t√¶nker “er det ikke lidt frelst” s√• vil jeg godt garantere dig, at det er noget af det mest smagsrige du kan forestille dig.

Alt hvad du beh√łver…

Til denne ret har jeg valgt at lave min egen karry som faktisk er temmelig enkelt – hvis du alts√• har et krydderiskab som ligger udover det s√¶dvanlige, ellers er der god grund til at investere nu. Karry best√•r typisk af 15-20 forskellige krydderier hvor du s√• kan justere og lave det pr√¶cis som du √łnsker det.

Dahl
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Dahl
  • 1 spsk sm√łr
  • 2 l√łg
  • 3 fed hvidl√łg
  • 4 cm. ingef√¶r
  • 100 gram paneer
  • 2 tsk. hjemmelavet karry
  • 150 g r√łde linser
  • 4 dl gr√łntsags bouillon
  • 2 d√•ser hakkede tomater
  • 1 stort bundt koriander
  • Salt og peber
Karry
  • 2 stk chilier, sm√• og befriede for kerner
  • 2 spsk. korianderfr√ł
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 tsk. sorte peberkorn
  • 1 tsk. nellike
  • 1 tsk. bukkehornsfr√ł
  • 1 tsk. sennepsfr√ł
  • 1 tsk. havsalt, groft
  • 1 tsk. muskatn√łd, revet
  • 2 tsk. st√łdt gurkemehe
  • 2 tsk. st√łdt ingef√¶r
  • 2 cm kanelstang
Tilberedning
Karry
  1. Varm en helt t√łr pande til middelsvag varme og l√¶g alle krydderier p√• panden og rist dem langsomt i 3 min til krydderierne begynder at "poppe" s√• er de nemlig f√¶rdige.
  2. Tag dem af og lad dem k√łle lidt af.
  3. Så skal de knuses i en morter eller en krydderi-blender hvis du har sådan en.
  4. Herefter har du dit færdige produkt.
  5. Du kan altid varme det op inden brug for at vække det til livs igen.
Dahl
  1. Smelt sm√łrret en stor gryde. Hak l√łg, hvidl√łg og ingef√¶rd og tils√¶t det. Svits i 2-2 min.
  2. Tilsæt så karry og lad det stege yderligere 2-3 min.
  3. Skyl dine linser i en sigt. Tils√¶t linser, osten, gr√łntsags bouillon og hakkede tomater i gryden. Lad det simre i ca. 30 minutter under l√•g. Smag til med salt og peber.

 

Lidt af de krydderier vi skal have i vores karry…

Br√¶nd krydderier let af, kun et par minutter…

Klar til vores ret…

Jeg har aldrig lavet karry f√łr og var faktisk overrasket over hvor meget mere duft og smag du f√•r med n√•r du selv laver det – det blev ret vildt og hele k√łkkenet duftede af det orientalske k√łkken! Selv min t√łser, som ellers godt kan v√¶re lidt kr√¶sne og nogle gange lettere uinteresseret i Fars madlavning kom rendende ud for at ville v√¶re med.

Vores karry blev virkelig l√¶kker…

Og s√• kan du jo nyde en indisk √łl imens…

Hvis det skal v√¶re autentisk, s√• k√łber du nogle indiske √łl, Meny har dem som de eneste jeg kender medmindre du g√•r i en specialbutik. Det smager glimrende og st√łrrelsen p√• dem er helt korrekt!

Papadums – utrolig nemme at lave…

Papadums er ogs√• noget nyt for mig – jeg m√• tilst√•, at jeg sn√łd og k√łbte en pakke som man blot pensler grundigt og s√• ensartet som muligt med olie og smider i mikrob√łlgeovnen i 30 sekunder og vupti s√• har du en indisk inspireret chips eller br√łd som det vist egentlig er.

Mango-lassi…

En lassi h√łrer sig til og det hj√¶lper p√• det st√¶rke. Nu v√¶lge jeg at pynte med frisk chili i forskellige styrker fordi jeg bare elsker spicy mad og s√• er den alts√• god til at dulme lidt med.

Indisk aften p√• Gastromand…

H√•ber retten har givet inspiration og endnu engang en ret p√• Gastromand uden k√łd – og vi lever sgu endnu! Du kan f√• endnu mere inspiration p√• Karolines K√łkkens hjemmeside.

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: