Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. december 2023

Scroll to top

Top

En kommentar

Gastromand Cityguide: Istanbul

Gastromand Cityguide: Istanbul
Webmasteren

Er du til en daseferie med fred og ro ved poolen, skal du IKKE tage til Istanbul. Er du derimod til storbyferie med streg under stor, er verdens 5. største by en sand godtepose af gastronomi, vin, drinks og lækre tagterassefester!

For, jeg ved ikke hvor mange år i træk, bød sommerferien på storbysferie, men hvor den tidligere har stået på byer som Nice, Madrid og Lissabon, gik turen i år til en RIGTIG storby – Europas største af slagsen; Istanbul på grænsen mellem Europa og Asien.

 

Turkish Delight tid...

Turkish Delight tid…

 

Hotel i Istanbuls gamle eller nye bydel?

Ugen i Istanbul tog sit udgangspunkt på det 4-stjernede Hotel Vicenza – hovedsageligt valgt pga. sin “roof-top-pool” med tilhørende bar. Forud var gået en diskussion om hvorvidt ugen skulle tage sit udspring i byens sydlige gamle bydel med de største seværdigheder som den Blå Moské, Hagia Sophia og Topkapi-paladset eller den nordlige nye bydel med shopping, restauranter, barer og gang i gaden.

 

Nuvel, jeg er glad for kebab, specielt når jeg har tømmermænd, men udsigten til en hel uge med krydret lam gjorde mig alligevel en smule ængstelig

 

Valget faldt på den gamle bydel pga. den formodede større autencitet. Det skulle vise sig at holde stik, men også resultere i en helvedes masse transport frem og tilbage mellem hotellet og restauranter og barer i den nye bydel.

Den asiatiske del af Istanbul øst for Bosporus-strædet var i øvrigt aldrig inde i overvejelserne.

Det tyrkiske køkken er mere end kebap

Indrømmet, jeg var en smule skeptisk før afrejsen. Nuvel, jeg er glad for kebap (i tyrkiet kan du ikke slutte et ord med b – derfor med p), specielt når jeg har tømmermænd, men udsigten til en hel uge med krydret lam gjorde mig alligevel en smule ængstelig. De bange anelser skulle vise sig at blive gjort godt og grundigt til skamme!

Det klassiske tyrkiske måltid

Meze by Lemon Tree

Forarbejdet var som sædvanligt gjort og den første aften var booket på den lille restaurant Meze by Lemon Tree, der skulle vise sig at servere særdeles vellavede klassiske tyrkiske retter.

 

Tyrkiets svar på tapas...

Tyrkiets svar på tapas…

 

Foruden en række a la carte retter, tilbyder restauranten en fixed menu for 2, bestående af 5 mezes, en varm forret til deling, en hovedret til hver og en dessert til deling. Genialt koncept, som vi naturligvis sprang på.

 

Turens første kebab...

Turens første kebap…

 

Kæresten var ikke udpræget begejstret ved udsigten til dessert uden chokolade, men måtte bøje sig (næsten 100%) for budding, honning, nødder og ikke mindst turkish delight! Efter de mange retter på Meze kunne vi knap gå derfra!

Fixed menu for 2, pris 170 TL ~ 450 DKK.

Den ekstraordinære oplevelse

Mikla

Sytten etager med elevator og en enkelt med trappetrin og du føler nærmest, du står ved porten til himlen. På toppen af det 5-stjernede Maramara hotel ligger restaurant Mikla og dertilhørende roof-top-bar!

 

mikla restaurant

 

 

Baren er netop, det første der møder dig, når du kommer op af trappen. Og bag baren den vanvittige udsigt.

 

DJ blues...

DJ blues…

 

Foruden den vanvittige udsigt byder baren på de bedste drinks, vi fik, i Istanbul!

 

mikla restaurant 1

 

På Mikla regerer den finsk-tyrkiske chef Mehmet Gürs og den nordiske inspiration skinner igennem i både restaurant og mad – do it!

 

Turens bedste lam...

Turens bedste lam…

 

Vi fik i øvrigt 3 retter med tilhørende vin – pris 230 TL ~ 600 DKK + drinks før og efter:)

Den stilsikre

Nicole

Ikke langt fra hovedgaden i Istanbuls nye bydel, gennem en stejl gyde der lige når at få dig til at tvivle på, at du er på rette vej, ligger restaurant Nicole – naturligvis på toppen af endnu et hotel.

 

nicole istanbul

 

Hvis Mikla er den ekstraordinære oplevelse er Nicole det sikre valg, der byder på Istanbuls bedste gastronomiske oplevelse og det til en, efter danske forhold, ganske fornuftig pris!

 

Middag under åben himmel - Istanbul-style...

Middag under åben himmel – Istanbul-style…

 

Præcis som på Mikla fejler udsigten ikke en skid omend vi bevæger os i lavere luftlag – bogstaveligt talt.

 

Udsigt til den blå moské...

Udsigt til den blå moské…

 

Maden på Nicole er fransk-italiensk inspireret og det betyder retter med masser af dybde og finesse. Selv måltidet var, for mig, det bedste på turen. Kæresten holdt på Mikla.

 

Mandelsuppe...

Mandelsuppe…

 

Menuen byder på 3, 5 eller 7 retters fast menu og efter et glas udmærkede tyrkiske bobler hoppede vi på 5 retter med tilhørende tyrkisk vinmenu. Sommelieren forklarede, at der var tale om små glas, hvilket desværre viste sig at holde stik.

 

1 stk. glad sommelier...

1 stk. glad sommelier…

 

På Mikla havde vi oplevet en overraskende høj standard i den ligeledes tyrkiske vinmenu og Nicole fulgte fint trop!

 

Dagens fisk med agurk - min personlige favorit...

Dagens fisk med agurk – min personlige favorit…

 

Pga. en misforståelse i forbindelse med reservationen havde vi fået restaurantens bedste bord med udsigt til det overraskende lille køkken hvor kokkene arbejde som små bier.

 

Turens suverænt bedste vin...

Turens suverænt bedste vin…

 

5 retter, snacks og desserter med vinmenu – pris 265 TL ~ 700 DKK

 

Frokosten

Kebap, kebap og atter kebap! Det er næsten overflødigt at sige det, men du kan praktisk talt få kebap på hvert gadehjørne – kylling eller lam og i brød, pita eller durum og den ene er bedre end den anden, så det er bare med at gå i krig og se hvor mange du kan nå!

 

 

Kører du træt i kebappen, så sørg for at booke bord hos Pizzeria Pera og nyd en overraskende god pizza! Eller snup en islak hamburger, hvis du er omkring Taksim-pladsen!

 

Fik jeg sagt at tyrkernes Efes er fremragende og at de virkelig forstår at feste igennem i Istanbul – forvent en god fest alle ugens dage!

 

Skål og god tur...

Skål og god tur…

 

Det kunne du også overveje

 • Se Den blå moské
 • Tage en sejltur på Bosporus
 • Besøge den underjordiske cisterne
 • Fare vild i Grand Bazar

Læs mere: Frk. Kræsens guide til Istanbul og The Food Clubs guide til Istanbul

Har du været i Istanbul?! Og hvilke steder vil du anbefale?

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Jussi

  Tusind tak for tippet omkring Restaurant Nicole. På baggrund af din anbefaling inviterede jeg min hustru derhen for at fejre hendes 40 års fødselsdag. Det var en virkelig god oplevelse. Stedet havde en sublim udsigt ud over Bosperus-strædet, sultanens palads og de smukke moskeer. De 7+3 retter var på niveau med Københavns gourmet-klasse og den tyrkiske vin-menu holdt også et overraskende højt niveau. Hvorfor importerer vi ikke tyrkisk vin i dk kan man undre sig. Helt igennem en fantatisk oplevelse.
  Vh.
  Jussi

Smid en kommentar