Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. maj 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

Medoc for begyndere #1

Medoc for begyndere #1
Webmasteren

83 vine på 3 dage! det var udfordringen da 12 danske sommelierer, 1 enkelt journalist og 1 big-bad-ass-blogger besøgte 12 forskellige Châteauer for at blive klogere på Medoc.

Jeg tog til afsted som tæt på 100% newb udi Medoc, men rejste hjem med en hel bagagefuld viden om Medoc- og Bordeaux-vine – foruden adskillige flasker og franske delikatesser!

medoc_map

Kort over Medocs 2 regioner og 6 kommuner…

Essensen af denne viden har jeg forsøgt at samle i denne Gastromand-guide til Medoc.

Cru’erne

Man kan ikke sige Medoc uden at sige Grand Cru Classé 1855 – Napoleons suverænt vigtigste eftermæle, men Medoc er meget mere end de spaktakulære og ærefrygtindgydende Grand Cru slotte og deres dyre vine.

Cru Artisan

Det kan godt være at vinhusene i Medoc kalder sig Châteaus (slotte på fransk – skulle du være i tvivl), men det er langt fra dem alle der så meget som bare minder om slotte. Ja flere af dem minder langt mere om simple garage-hobby-bryggerier.

En stor del af disse er klassificeret Cru Artisan – Håndværkernes klassifikation. Cru Artisan stammer helt tilbage fra 1850’erne men blev først officielt godkendt i 1994! Artisanerne er små, ofte familieejede “slotte”, hvor den enkelte vinbonde står for hele produktionen – fra start til slut.

chateau de lauga (1)

Château? Not so much…

 

1. dagen startede ud kl 10:00 med en tur i marken på Cru Artisan huset Château de Lauga, fra Haut-Médoc appelationen hvor far og søn tog imod os med en fantastisk gæstfrihed – som jeg af en eller anden grund er overbevist om er kendetegnende for de små Artisan-huse.

 

Ejeren af Chateau de Lauga...

Ejeren af Chateau de Lauga…

 

10:30 stod den så på turens første smagning – 10 styks Cru Artisan vine af særdeles svingende kvalitet i årgangene 2009 og 2010, men med en tydelig konsensus om rigeligt tanin der nær havde revet min kæbe af led fra morgenstunden. En lidt hård start på dagen for en ikke-pro der bekræftede en af min fordomme om Bordeaux-vine – nemlig at de kan være både utilnærmelige, grønne og ekstremt taninholdige. Men så var vi ligesom igang! Pt. er 44 slotte klassificeret Cru Artisan.

Cru Bourgois

Som afslutning på turens 1. dag stod den på Cru Bourgois smagning på Château D’Agassac – og her snakker vi et rigtigt (prinsesse?) slot! Slottets direktør fortalte i øvrigt at det kunne lejes i en weekend for ca. 30.000 kr. – skulle man? :)

Det skarpe øje vil bemærke at cateren var ankommet med aftensmaden...

Det skarpe øje vil bemærke at cateren var ankommet med aftensmaden…

 

I modsætning til Cru Artisan og Grand Cru Classé tildeles Cru Bourgois til vine fremfor slotte og fungerer som et muligt kvalitetsstempel for samtlige Medoc vine. Klassifikationen afgøres ved en blindsmagning, hvor et dommerpanel bestående af professionnelle vinfolk vurderer de indsendte vine.

Cru Bourgois listen publiceres ca. 2 år efter den enkelte vintage – 2011 er således den senest klassificeret årgang, hvor 256 vine slap igennem nåleøjet. Listen kan i øvrigt downloades fra Cru Bourgois’ hjemmeside.

Knap så romantisk, men stadig smukt...

Knap så romantisk, men stadig smukt…

 

Det var tydeligt, at vi her var ude for et generelt kvalitetsløft i forhold til Cru Artisan’erne – hvor sympatisk jeg end synes idéen om håndværker-vinene er. Er du ikke den store Medoc-kender endnu vil jeg anbefale at starte din rejse her, hvor du får vellavet vin uden at skulle slagte sparegrisen!

Grand Cru Classé 1855

Margaux, Latour, Mouton, Lafite og Haut-Brion – 5 châteauer hvis navne kan få de fleste vininteresserede til at spidse øre. Men Cru Classé er mere end de fem 1. cru fyrtårne. Helt præcist 61 Grand Cru slotte findes der i Medoc – fordelt på 5 cruer.

Château Lagrange

Château Lagrange

 

På turen besøgte vi intet mindre end 4 Grand Cru slotte og her begyndte det virkelig at lugte af klassisk Bordeaux (og af penge).

 

Château Prieuré Lichine

Château Prieuré Lichine

 

De 4 slotte var:

  • Château Grand Puy Lacoste, 5. Grand Cru Classé i Pauillac
  • Château Lafon-Rochet, 4. Grand Cru Classé i Saint-Estèphe
  • Château Prieuré Lichine, 4. Grand Cru Classé i Margaux
  • Château Lagrange, 3. Grand Cru Classé i Saint-Julien
Dannebrog vejrer hos Michel Tesseron

Dannebrog vejrer hos Michel Tesseron

 

Alle 4 smukke slotte hvor vi blev vartet op det ene sted bedre end det andet – toppende med middag hos den karismatiske Michel Tesseron på Château Lafon-Rochet, der lige diskede op med en lille smagning af 7 Grand Cru vine før middagen – bum!

 

Medoc for begyndere (5)

 

Blandt de 7 suveræne vine var Boyd-Cantenac og Leoville Barton i øvrigt mine favoritter.

 

Gastromand was here...

Gastromand was here…

 

I del 2 forsøger jeg at give lidt introduktion til kommunerne, druerne og tønderne.

Har du været på vinrejse?! Og hvilke destinationer kan du anbefale?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mardy

    Der mangler vist lidt tekst under Cru Bourgois afsnittet?

Smid en kommentar