Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

17 Comments

Letrøget kammusling på skovtur

Letrøget kammusling på skovtur

Dette indlæg blev bragt som en del af Le Mans menuen, men jeg synes den fortjener sin egen plads i spotlightet for det er altså en fræk lille kreation Eksilsønderjyden fik flækket sammen bl.a. vha. sin nye yndlingsgadget – “den motoriserede bong”, som tidligere er blevet brugt til at ryge rejer med.

Kammusling på skovbund før røg…

…og ved servering

Letrøget kammusling på skovbund

5 fra 1 stemme
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 12-16 små kammuslinger
  • 150 gr kartofler
  • En håndfuld små svampe vi brugte tørrede kantareller
  • 75 gr rygeost
  • 1 æble
  • 2 skiver rugbrød
  • Kørvel
  • Dild
  • Lidt smør

Andet

  • 4 Patentglas
  • Røgmaskine kan udelades

Sådan gør du

Kartoffel-rygeostecreme

  • Kog kartoflerne møre
  • Blend kartoflerne med rygeosten og et par stilke dild og kørvel
  • Smag til med salt og peber

Jord

  • Hak rugbrødet fint (lettest i en foodprocessor)
  • Rist på en tør pande ved høj varme

Svampe

  • Steg svampene i lidt smør
  • Placér svampene på et stykke fedtsugende papir

Kammuslinger

  • Fjern lukkemusklen fra kammuslingerne
  • Lynsteg muslingerne i smør

Anretning

  • Hæld kartoflen på en pose og sprøjt den i bundet af glassene
  • Drys med rugbrøds-jord
  • Herpå placeres kammuslinger, svampe, små æbletern og de flotteste skud af dild og kørvel
  • Blæs så meget røg i glasset som muligt og luk det hurtigt
  • Lad glasset stå 2-3minutter og fyld efter med røg
  • Server straks
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Bed evt. gæsterne om at løfte låget samtidig ved bordet – røg og duft – jatak!

Server med et glas fadlagret Chardonay eller Pinot Gris.

Velbekomme!

Stik os en kommentar

Comments

  1. Jane Jakobsen

    Hej :)

    Jeg er lidt i tvivl skal den serves kold?

    • Hej Jane,

      Nej, den bør serveres varm/lun.

      • Jane Jakobsen

        Tak for svaret, :)
        Jeg gør det klar dagen før som du skriver til Torben.
        Bliver spænende at prøve

  2. jane

    jeg er bare lidt i tvivl, så jeg bliver nød til at spørge
    serveres den kold ?

  3. Hej Torben,

    Undskyld for det sene svar – men hvis du skulle have tyd i morgen formiddag, ville du sagtens kunne lave kartoffel-creme, rugbrødsjord og æbletern (som lægges i isvand med citron og sættes på køl) inden.

    Godt Nytår!

  4. Torben V

    Denne lækre sag kommer på nytårsmenuen her i år :)
    Er der noget man med fordel kan forberede noget tid før?

  5. ælskar den hær bloggen..

  6. charlotteeriksen

    5 stars
    :) uhmmm den var go … vi har tidligere brugt rygeost til kartoffelmos og synes måske det er for kraftigt, så jeg prøvede – for første gang :) og med stor succes – at ryge ravosten fra Thise …. kan kun sige prøv det!! helt fantastisk – TAK FOR EN FANTASTISK MENU :)

    ps lidt røg kan man også fik i glassene hvis man stiller dem ned i en gryde med røg – duften er der i hver fald når man ta’r låget af glasset :) men vær hurtig som en ninja

  7. Peter

    Hvilken størrelse har glassene?
    Peter

    • Hej Peter!

      Glassene er de klassiske sylte-glas fra WECK – størrelsen jeg har brugt her, er Ø60mm x 80mm, men de må gerne være noget større, hvis det ikke bare skal være en lille appetizer!
      Jeg har også lavet noget lignende som en regulær forret, hvor jeg serverede det i en folie-form med låg (dem til leverpostej).

  8. Simon Nielsen

    Hvor køber man røgmaskinen henne ?
    Kan den bestilles online?

    – Simon

  9. Jeppe

    Spændende ide, og rart at se brugen af røgmaskinen. Har selv købt en for et par år siden, dog uden at have brugt den til noget særligt endnu. Er spændt på at følge Jeres brug af den ved efterfølgende opskrifter.
    Et lille spørgsmål dog er sammenhængen mellem skovbund og kammuslinger, som jeg ikke helt fanger. Havde det ikke været mere nærliggende med en fortolkning af en havbund eller en ikke-seafood ting til skovbunden?

    • Hej Jeppe!
      Tak for de fine ord :)
      Ang. sammenhængen mellem skovbund og kammuslinger, så har jeg hentet inspirationen – nogle vil sige tyvstjålet konceptet – bag en ret fra den bornholmske restaurant Kadeau (Vi lavede retten nytårsaften http://gastromand.dk/herremiddag-nytarsmenu-ideer-2010/ – det er den med torsk).
      Retten kaldte de skoven og stranden…

      Men jo, du har da helt ret….konceptmæssigt kunne man godt arbejde med at udskifte kammuslingerne! Noget bud på en afløser for dem? :)

  10. Hvad med noget krydderurtemayo? – ellers ser den god ud!

    Det kan være man skal gå lidt væk fra naturen og lave retter som ‘betonhelvede’, ‘bilos’ osv… Det er på en måde også mere maskulint :)

    • Hehe ja det kan du da have ret i. Den tager vi med videre. Mht. Mayoen er Jeg helt enig – evt. Lavet på jordnøddeolie til at spille sammen med kammuslingerne?

Submit a Comment

5 from 1 vote

Opskrift Vurdering