Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 17. oktober 2019

Scroll to top

Top

En kommentar

Grease Increase: Rösti Toast

Grease Increase: Rösti Toast
Eksilsønderjyden

Grease…junk…grub…Kært barn har mange navne, og ’fast food’ er uden tvivl noget af det mest elskede hos Gastromand. I årenes løb har vi slæbt jer igennem et hav af forskellige friture-festligheder, pizzaer og burgere. Men på en enkelt af fastfood-fronterne, har vi simpelthen ikke leveret godt nok! Undskyld!

Reklame for Lidl Danmark

Af uvisse årsager har 90’er-quickie-klassikeren over dem alle, toasten, været stort set forsvundet fra gastromændenes repetoire af go-to grub, pånær en lejlighedsvis croque madame. Men over det sidste halve års tid jeg genopdaget min kærlighed til toasten. Og opdaget hvor genial en spise det, i al sin enkelhed, egentlig kan være. Brød, skinke og ost – masser af ost! Tak!

Lidl Overrasker

Selvom klassikere er blevet klassikere af en årsag, skal der nogle gange ske lidt nyt og inspirationen til denne re-make, kom da jeg for nyligt var inviteret til en lille smagning af Lidl’s nye udvidede oste- og vin-sortiment, som i første omgang bliver rullet ud i 35 sjællandske butikker.
Skal der siges lidt om de smagte varer, er ’value for money’ den første tanke der rammer og ærligt talt er jeg imponeret over hvad man egentlig kan få fingrene i, hvis man smutter en tur i Lidl, der vel i mange øjne, primært er kendt for lave priser.

På vinsiden var jeg specielt glad for et par rieslings til yderst fornuftige priser. Især en halvtør riesling fra Rheinhessen stod stærkt (til 45kr!!) og så en yderst fornuftig Champagne – Comte de Brismand – til latterlige 139kr! En straight forward champagne uden den store kompleksitet, men med en god syre, der gør den til en god kandidat som tilbehør til mad. Fra d. 17. oktober, udvides vinsortimentet i de udvalgte 35 butikker, med bl.a. Garnacha Premium Roble “Edicion Especial”, Chateau Martin Saint-Estephe AOC 2017 og Torre de Ferro Dão DOC.

Cheese Galore

Tager men et dyk ned i osteudvalget, kan man virkelig også tale om value for money! En lang række special-oste til en ”flat-rate” pris på 17,50kr pr. 100gr. Simpelt… og billigt!

Jeg vil anbefale dig at tage et kig på de følgende, som lanceres i de udvalgte butikker d. 23. oktober:

  • Sort Krystal fra Nørup Mejeri – en lækker skæreost med små protein-krystaller som er modnet i mindst 7 måneder.
  • Gede-Gouda – En fast kridhvid gedeost, med en mild, men stadig karakterisk smag. Den ville fungere godt både på en oste-tallerken og i en smeltet version.
  • Bluefoe – en mild og super cremet blåskimmelost fra Auvergne.
  • Appenzeller – En schweizisk klassiker. Fast, krydret og med god styrke.
  • Gruyère Réserve – Schweizeren over dem alle, hvis du spørger mig. Råmælksost modnet i 10 måneder. Lækre noter af nød.

From Suisse with Love

De to sidstnævnte, schweziske oste, Appenzeller og Gruyère, fik tankerne mod alpelandet og deres gastronomiske flagskibe: ostefondue (på flere oste, naturligvis!) og kartoffel-rösti. Tankerækken fortsatte og herudaf blev rösti-toasten født! Og den er damn good, hvis du spørger mig!

Rösti Toast

5 fra 4 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Ret: Fastfood
Antal: 2 toasts

Ingredienser

Løgkompot

  • 4 stk rødløg
  • 2 spsk olie
  • 1 dl æblecidereddike
  • 2-3 spsk sukker
  • 2 laurbærblade
  • 1-2 timiankviste
  • 5-6 peberkorn
  • 1 spsk honning
  • Lidt salt

Rösti

  • 3-4 store bagekartofler
  • 50 gr smør
  • Salt

Rösti Toast

  • 4 rösti
  • 100 gr Appenzeller
  • 100 gr Gruyere
  • 4 skiver god kogt skinke
  • 1 klat smør
  • Evt. lidt god sennep

Sådan gør du

Løgkompot

  • Halvér løgene og skær dem i tynde skiver
  • Svits løgene i olien i et par minutter, i en kaserolle. Løgene skal ikke tage farve, men blive bløde og ”klare”
  • Tilsæt eddike og sukker og lad løgene simre i et par minutter
  • Tilsæt laurbærblade, timian, peberkorn, honning og en knivspids salt
  • Lad simre i 15-20 minutter og smag til med salt, eddike og honning
  • Lad det simre i yderligere 5 minutter og lad kompotten køle helt ned

Rösti

  • Riv kartoflerne på et groft rivejern
  • Salt de revne kartofler grundigt, vend rundt og lad dem trække i 10 min
  • Vrid så meget væske som muligt ud af kartoflerne (evt. i et viskestykke)
  • Smelt en god klat smør på en slip-let pande ved medium-høj varme
  • Kom en ¼ af kartoflerne på panden, vend det rundt i smøret og saml det til en tyk pandekage
  • Pres og form kartoffelpandekagen som en skive ”toast-brød”
  • Steg gyldent på den ene side og flip (vha. en tallerken henover panden)
  • Steg til den er gylden og sprød på begge sider
  • Gentag med de resterende kartofler, til du har 4 ”skiver” rösti

Rösti Toast

  • Riv Apenzeller og Gruyere fint og bland osten
  • Smør evt. indersiden af dine rösti med sennep
  • Saml toasten (rösti-ost-skinke-ost-rösti)
  • Steg i en klat smør, ved lav varme, til osten er smeltet
  • Server med en klat løgkompot på siden
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Og i glasset?

Og hvad drikker man så til en rösti toast, spørger du? Champagne, naturligvis! Et glas bobler vil skære fint igennem fedmen og salten fra toasten og sørge for en god balance. Den føromtalte Comte de Brismand er et super bud på en god ledsager.

Velbekomme og skål!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. 5 stars
    Savle savle…

Smid en kommentar