Gastromand.dk | 27. May 2018

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Hyggemad: Skærising med citronsovs

Hyggemad: Skærising med citronsovs
Familiefaren

Det her indl√¶g bliver lidt “Familie-agtigt” – s√• nu er I advaret p√• forh√•nd! Men nu er jeg jo Familiefaren, ogs√• p√• trods af, at Webmasteren fornylig meldte sig p√• banen i “familiekategorien” med deres nyeste medlem “Berta” – en lille pjusket hund, som jeg faktisk ikke helt kan racebestemme…Til geng√¶ld ved jeg, at den er opkaldt efter maskinen i den gamle dukkeserie “Maskinen Berta” – s√• fik vi det p√• plads. Jeg beh√łver nok ikke at sige, at jeg f√łler mig helt berettiget til dette familie-indl√¶g med stort “F”… God forn√łjelse!

Nå, det her indlæg handler ikke om Webmasterens hund, men om fisk! Generelt spiser vi nemlig for lidt fisk hjemme hos, og det er praktisk talt dumt, da det både er velsmagende og lækkert og når vi så også har adgang til et lækker udvalg, ja det er det vist bare at komme igang.

Fandme i orden da...

Fandme i orden da…

 

Typisk t√¶nker jeg nok lidt som familiefar, at mine piger ikke gider spise fisk, men det viser sig gang p√• gang, at v√¶re helt forkert, det g√•r som varmt br√łd. Tricket ligger i tilberedningen og den skal v√¶re enkelt og med s√• f√• ingredienser som muligt. Ig√•r dumpede en st√łrre pakke fra Den Gr√łnne¬†Asparges¬†ind ad d√łren og f√łrste ud af fire retter var sk√¶rising. Jeg kender fint denne fisk og har f√•et den en del gange efterh√•nden. Med i kassen var der guler√łdder i forskellige farver, som fik en tur p√• panden i rigeligt sm√łr med karry, dertil en lille hurtig citronsovs, som jeg godt nok lavede lidt om p√•, men for pokker det smagte.

Hyggemad: Skærising med citronsovs
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
K√łkken: Fish
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 600 g. sk√¶rising
  • 50 g. grovmel
  • 50 g. havregryn
  • 50 g. mandler
  • 500 g. blande guler√łdder
  • 500 g. kartofler
  • 100 g. sm√łr
  • 2 tsk karry (medmindre du vil have krudt p√•, s√• k√łrer du bare dobbelt op)
  • 2 dl kartoffelvand
  • 2 dl s√łdm√¶lk
  • 2 spsk mel
  • 2 spsk creme fraiche 38 %
  • En √łko-citron
  • Salt/peber
Tilberedning
Kartofler
  1. Start med kartoflerne, hvis du er renegade, så koger du bare skidtet med skræl. Den perfekte kartoffel koger du med rigelige vand og salt (1 håndfuld) i 10 minutter, slukker og lader den trække resten af tiden - Bum!
Guler√łdder
  1. Guler√łdder skr√¶lles og sk√¶res i tynde strimler. Imens varmer du en pande op med 40 gram sm√łr og tils√¶tter karry. Det lader du bruse godt af. Tils√¶t s√• guler√łdderne som du vender godt rundt ved h√łj varme. Herefter s√¶tter du et l√•g over, hvis ikke du har det, s√• bruger du bare staniol og skruer ned, hvorefter du lader det tr√¶kke i 10 minutter.
Citronsovs
  1. Varm en lille kasserolle op, hvor du smelter 40 gram sm√łr og tils√¶tter mel. R√łr godt rundt og tils√¶t kartoffelvand og s√łdm√¶lk. Lad det simre, og kun simre til det tykner en smule og tils√¶t s√• revet citronskal fra hele citronen og saften fra halvdelen, hvis du lige som mig elsker citron s√• tilf√łjer du bare det hele. Smag til med godt med salt og peber.
Skærising
  1. K√łr mel, havregryn og mandler p√• en hurtighakker fx din Bamix til en grov panering. H√¶ld det i en sk√•l og varm to store pander godt op med olie og sm√łr. Vend nu fisken i paneringen og steg den et par minutter p√• hver side. Du skal v√¶re forsigtig n√•r du vender den.
  2. Herefter er du faktisk klar til servinger.

 

K√łd fra de lokale...

K√łd fra de lokale…

Klar til en god grov panering...

Klar til en god grov panering…

Sm√łr og karry - intet andet...

Sm√łr og karry – intet andet…

 

Om du bruger sk√¶rising, lyssej, r√łdsp√¶tte, lange eller andet til denne ret er faktisk helt underordnet, det hele vil fungere glimrende. Nu er det ogs√• forholdsvist simpelt at lave en panering, men det kan du ogs√• variere. Jeg valgte fx slet ikke at f√łlge opskriften da jeg synes almindelig hvedemel bliver en kende for kedeligt, og da mine piger ikke har den fjerneste ide om, at der findes andre muligheder, s√• holder jeg fast ved den grove panering.

 

Citronsovs på så meget citron, at det bare blev helt guddommeligt!

Citronsovs på så meget citron, at det bare blev helt guddommeligt!

Klar til servering!

Klar til servering!

 

Den nordiske kaviar er jo over os og er faktisk bestilt og kommer forbi Gastromand meget snart, endnu en r√•vare, som vi skal g√łre meget mere i ogs√• p√• Gastromand. N√•, men imens vi venter er der vel bare at sige tak for mad og inspiration fra¬†Den Gr√łnne¬†Asparges

Hvad er din favoritsovs til fisken? 

Kommentarer

  1. Rasmus S√łholm

    Nu har jeg handlet ind, og er klart til at gå i gang. Men hvad bruges creme fraichen til?

    • √Örh for pokker Rasmus, den smider ud i sovsen :-) Jeg synes der skulle noget mere syre i – dem af jer som har fulgt os l√¶nge ved jeg er helt vildt med syre! H√•ber du fandt ud af det…

  2. Tine Lisberg

    Ledte på nettet efter lidt ny inspiration og har lige fundet din opskrift, som jeg vil servere for manden og fru moder i morgen.
    L√¶ste selvf√łlgelig kommentarerne og s√• kommentaren med creme fraiche.
    Hmmm….M√•ske du lige skal tilf√łje det oppe i selve opskriften….
    Glæder mig til at gå i gang Рtak for din hjemmesiden.

    • Hej Tine, s√łdt af dig at skrive – det er da sk√łnt – det er ogs√• en l√¶kker ret som passer ret godt til √•rstiden :-)

      Tak for rosen…

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: