Halloween special: Græskarsuppe med rigelig fløde…
Den gamle katolske kalender havde helgennavne knyttet til hver af årets dage. Men da der efterhånden var flere helgene end dage valgte man at lave en “allehelgensaften” hvor de resterende kunne fejres – man havde ret meget tid dengang, forstår du nok…
Denne fejres 1. november og ikke som mange tror 31. oktober, som er Halloween – aftenen før traditionen. De fleste kender sikkert den amerikanske tradtition hvor børn laver “trick og treat”, som stammer fra gammel overtro, hvor man troede at de døde var specielt aktive dagen før en helligdag. Deraf den stire fokus på uhygge:)
Well, enough historietime. Lad os forsøge at gøre en noget tøset ret til en ret i bedste Gastromand-stil!
Ingredienser
- Et meget stort græskar 1½ kg
- 10 fed hvidløg
- 2 løg
- 1,5 liter god hønsefond
- 100 gram smelte ost Philadelphia fx
- Fløde til du skammer dig eller 3 dl
- 0,5 dl brun farin
- 1 rød frisk chili
- 2 tsk. god karry
- tsk. koriander
- Salt/Peber
- Olivenolie
Sådan gør du
- Tænd din ovn på 220 grader
- Skræl græskaret således du har indmadden, fjern de fleste gerne, hvis det er lidt tilbage, så går det nok
- Smid hele molevitten på en bradepande og smid det i ovnen, bank hvidløgene flade med en stor kniv og smid dem med ind oveni, lad det stå i ovnen i 45 min
- Imens skærer du løg og chili som du svitser i en stor gryde (meget stor)
- Tilsæt krydderierne og lad det svitse grundigt, stil det til side
- Når græskaret er færdig tilsætter du det i gryden og rører det godt sammen med løgenen og chilien
- Tilsæt nu det meste af hønsefonden, ost, fløde, farin, salt og peber og lad det hele småsimre i 30 minutter, hvis suppen er for tyk så juster den med det sidste hønsefond
- Blend suppe enten i en blender, men så passer du på med at sætte låget for stramt på! Eller brug en stavblender
Så er suppen klar, server den med noget godt groft brød til, en håndfuld ristede græskarkærner samt en god klat creme fraise – 38 volt hvis du tør. Suppen kan justeres i smagen med chili, jeg foretrækker den ret potent, og uden alt for meget karry, så pas på ikke at smide mere karry i end opskriften, så ender du nemlig med en ren karrysuppe:-)
Dette var tilfældet da min bedre halvdel lavede retten – ikke at den er dårlig, men det overdøver smagen af græskar fuldstændigt.
Velbekomme!
Fik du lavet noget “Halloween-mad”? Og hvad er i øvrigt din bedste græskaropskrift?
Stik os en kommentar-
Jeg står med drengenes (noget store) høst af græskar og vil høre om der er noget i vejen for at fryse suppen ned? Det ville være synd at lade dem gå til spilde som pynt. -
Jeg er lige faldet over denne opskrift, den ser super lækker ud. Jeg får bare ikke helt fat i, om det er hele græskarret der skal i ovnen, eller om det kun er kerner og indmad? I så fald, skal man så slet ikke bruge resten??
-
Serverede den til tøseaften ? Alle var helt vilde med den. Det giver græskarret mere smag at det kommer en tur i ovnen.
-
Hej Berit – tak for rosen da – sikke en gammel opskrift – faktisk har jeg lavet et remake som lige er smidt på forsiden nu, lidt det samme men med noget twist – http://gastromand.dk/vintermad-graeskarsuppe-med-creme-fraiche-og-bacon/
-
-
Helt fantastisk opskrift! Troede slet ikke, at man kunne bruge indmaden fra Halloweengræskar til noget. Helt perfekt både at kunne skære græskar med ungerne og derefter lave lækker mad af resten.
Alle vores gæster gav suppen 5 stjerner :-)
(Brugte i øvrigt 2 x chili – det blev den ikke dårligere af)
Tak for en god opskrift!-
Sikke en rose at modtage Louise – tak for det! Og fedt du lige justerer lidt op på chili, det er der ikke mange som tør! :-)
-
-
Hvor mange dl farin skal der i suppen?
-
Hej Lars – pokkers til WordPress – jeg har rettet den nu :-) 0,5 dl!
-
-
Jeg lavede den her i weekenden i to variationer, den ene med butternut squash, hvori jeg ristede nogle spidskommenfrø med, hvilket gav en fantastisk smag. Dagen efter lavede jeg den samme med hokaidoer, og jeg må sige at butternutten vandt på smagen. Hokaidoen havde en let jordet eftersmag, hvilket i sig selv ikke er dårligt, men blot anderledes. Butternutten vandt på smagen af husholdningens hårdeste dommer, aka. datteren, enig med mig i.-
Hej Steffen – lækkert med lidt mere dybde i smage, som jeg også nævner, så kan man sagtens bruge rigeligt med græskar, da hokaido ikke kaster så meget smag af sig. Butternutten lyder som et godt alternativ, som absolut skal og må afprøves, navnlig da du har haft en kyndig dommer på!
-
-
Rubrikker, hvor ‘rigelig fløde’ indgår, vækker altid min interesse, og det ser dejligt ud.
Græskar er en fantastisk spise. Personligt gør jeg meget i at skive græskaret tyndt og stege dem i rigeligt smør sammen med rosmarin og timian, toppet med citronsaft til sidst – en fremragende garniture til det meste eller en hurtig snack i sig selv.-
Hej Rasmus – det lyder ikke tosset – kunne man egentlig ikke overveje at frittere dem? Har du prøvet det? Altså tynde strimler som du skriver og så en tur i “tøzen”…
-
Hej Mads
Jeg har ikke prøvet det, men jeg kan sagtens forestille mig, at det kunne blive en succes. Rigeligt smør tilfører dog græskarret noget, som en smagsneutral olie bare ikke kan; men det skal da prøves…
-
….En god undskyld for at sætte gang i den gyldne brønd skal man aldrig sidde forbi!
-
-
-
Novra det ser godt ud. Mon man kan lave den på et par hokaido’er, så man har suppe til to?
Græskar ér nu altså en lækker spise.
/Smagssagen-
Takker – jo det kan du sagtens, men man skal nok ikke sparre for meget på græskaret, det smager jo ikke af så meget – men en tur i ovnen synes jeg fremmer sagen en del…
-
Kommentarer