Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 17. februar 2019

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Sol over Gudhjem 2014 – en succeshistorie

Sol over Gudhjem 2014 – en succeshistorie

Da Gastromændene havde rygende travlt med (igen) at blive kåret til Årets Madblog ved Mad+Medier prisen, tog de en chance og sendte en rigtig gastrodreng afsted på solskinsøen, Bornholm, for at observere og opleve stemningen omkring arrangementet Sol over Gudhjem.

Sol over Gudhjem er en årlig konkurrence i byen Gudhjem (daaah) på Bornholm, hvor fire kokke dyster i kategorierne hovedret og dessert. Her skal de tage udgangspunkt i nogle forudbestemte fødevarer. Som en ekstra udfordring vil de blive præsenteret for en hemmelig ingrediens til hver ret. Der bliver til sidst fundet en vinder ud fra den samlede præstation. Retterne bliver bedømt af fire dommere – alle med CV’et på plads. Således bestod konkurrencedeltagerne i år af Kenneth Hansen (Svinkløv Badehotel og dette års Bocuse D’or deltager), Brian Mark Hansen (Søllerød kro), Casper Sundin (Stammershalle Badehotel) og Michael Munk (Nu MeMu, tidligere Munkebjerg Hotel). Dommerpanelet bestod af Thomas Rode (Tidl. Kong Hans Kælder), Francis Cardenau (Le Sommelier), Paul Cunningham (Henne Kirkeby Kro) og Jesper Koch (Koch Restaurant og Restaurant Det Glade Vanvid).

Læs også: Gastromands Bornholmske top 5

Mantraet for konkurrencen har siden dens oprindelse i 2009, været at øge kendskabet til Bornholm, men så sandeligt også de råvarer og fødevarer øen besidder. Ligeledes har det også været en mission at øge kendskabet den anden vej – nemlig at præsentere bornholmere for dansk gourmet uden for øen. Umiddelbart havde jeg svært ved at forestille mig, hvad man kunne drive ud af så relativt få kvadratkilometer land, og det skulle vise sig at jeg havde ret – for selvom Bornholm nyder godt af at være omringet af hav og være en smuk ø, har de faunamæssigt ikke så meget at byde på, som Danmark ikke i forvejen har. Jeg havde på forhånd spurgt mig selv om; er der så virkelig noget at komme efter?

Hvad de ikke har i størrelse, har de da godt nok i passion…

Under min tur oplevede jeg faktisk et knæk i min forudsatte holdning, for jeg opdagede en ø fyldt med glæde for at dyrke, fiske, ryge og ikke mindst spise mad – i en skala som i min optik er uset noget som helst andet sted i Danmark. Dette faktum strålede også igennem, når man hørte de små producenter stå og fortælle stolt om deres produkter, og hvilke råvarer de brugte, som kunne være fra Bornholm, Danmark eller et helt tredje sted – så længe at der bare var noget  fra Bornholm i. Netop dette faktum var hvad jeg til sidst faldt for. For den gode Bornholmske smag, var ikke længere blot et produkt at Bornholmske råvarer, den var så meget mere end dét – Den bestod alene fordi Bornholm, i sin søgen på den bedste smag, har søgt langt fra egne bredder for at finde de produkter som bedst komplimenterer de råvarer og den vision de selv har. Og netop dette aspekt af Bornholm har Sol over Gudhjem formået at tage til sig. De inviterer kokke fra alle dele af Danmark for at eksperimentere med idéer, tanker og produkter,  kombineret med de ting Bornholm har at byde på, for at opnå den ”typiske” Bornholmske komplimenterende kombination. I min optik er det årsagen til den succes konkurrencen har haft.   Med det sagt må jeg samtidig erkende, at jeg aldrig har oplevet en sådan intim stemning til lignende arrangementer. Det var dagen igennem en enorm force, fordi man fik lov til at opleve disse kokke, man er vandt til at se på TV, helt tæt på. Ligeledes bidragede det til at bringe stemningen helt ned, til et sted hvor begreber som nynordisk, gastronomi og gourmet var i øjenhøjde med menigmand. Kenneth Hansen endte med at blæse alle konkurrenterne helt af scenen, med point som lå et godt stykke over de andre, og ser man på tallene, formår Kenneth at tilføre rigtig god smag til sin mad, og er dermed i aller højeste grad klar til Bocuse D’or. Herfra skal i hvert fald lyde et stort tillykke til Kenneth Hansen, Kæmpe kadeau til Mikkel Marschall, Sol over Gudhjem og resten af Bornholm, for fokus på den gode danske madkultur!

For at give en brøkdel af indsigt i arrangementet, følger en billedserie fra konkurrencedagen

Svaneke Slagter

Dejlige pølser fra slagteren i Svaneke

Hallegård Gårdbutik, leverede som forventet velsmag og røg. Deres pølser skal smages!

Hallegård Gårdbutik, leverede som forventet velsmag og røg. Deres pølser skal smages!

Der var kun 1 meter mellem kokkene og tilskuerne

Der var kun 1 meter mellem kokkene og tilskuerne

Et veloplagt dommerbord. Fra venstre: Thomas Rode, Jesper Koch, Francis Cardenau og Paul Cunningham

Et veloplagt dommerbord. Fra venstre: Thomas Rode, Jesper Koch, Francis Cardenau og Paul Cunningham


Kenneth Hansen vinderretter. Hovedretten imponerede med sit asiatiske udtryk, i form af grøn karry og grøntsagsruller. Men især desserten imponerede dommerne, med en hilsen til Frederiksdal Kirsebærvin, hvis flaske var blevet halveret og brugt som serveringsskål Kenneth Hansen vinderretter. Hovedretten imponerede med sit asiatiske udtryk, i form af grøn karry og grøntsagsruller. Men især desserten imponerede dommerne, med en hilsen til Frederiksdal Kirsebærvin, hvis flaske var blevet halveret og brugt som serveringsskål

Du kan se flere billeder fra konkurrencedagen på instagram og følge gastrodrengens udfoldelser på Kokketræf.dk

 

Smid en kommentar