Gastromand.dk | 24. May 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Spansk Vin Bonanza med Winebox

Spansk Vin Bonanza med Winebox
Familiefaren

Vi er endelig nĂ„et til starten af sommeren og det betyder grill, terrasse og hygge! I dette indlĂŠg slĂ„r vi et slag for, at det skal vĂŠre nemt at lave 3 hurtige retter til nogle udvalgte vine, som du faktisk kan fĂ„ tilsendt direkte til dĂžren fra vores gode venner hos Winebox….

Det er netop udgangspunktet for dette indlĂŠg – vinen er sat til dig og du fĂ„r nu et perfekt bud til 3 retter som passer til vinene og de kan faktisk laves utrolig nemt og sĂ„ kan du ogsĂ„ vĂŠlge at bruge din grill og virkelig hygge med maden.

The Winebox…

Du kan kĂžbe de 3 vine i den nuvĂŠrende kasse for 369 kr. som abonnement hvor du sĂ„ modtager 3 flasker hver anden mĂ„ned indtil du vĂŠlger at opsige dit abonnement, som du kan gĂžre fra mĂ„ned til mĂ„ned. Det er hele ideen med Winebox, som gerne vil bringe god vin direkte til din dĂžr. Til denne kasse antager jeg, at du allerede har vinen, og sĂ„ har jeg lavet nogle nemme retter som passer dertil. Det er tapas all the way – bortset fra desserten – men resten er, og derfor er det ogsĂ„ spansk vin. Den fĂžrste spanske drue jeg smagte var Verdejo, og den har hĂŠngt ved lige siden.

Nogen vil nok vÊre uenige, men for mig minder den om en blanding af Chardonnay og Sauvignon Blanc, hvor der er en let fedme, sprÞdhed og syre. Til tider kan denne drue ogsÄ have noget sÞdme, som Bodegas Diez Siglos de Verdejo lige netop har! Her fÄr du en hvidvin med god syre, tropisk frugt og masser af friskhed. Denne passer perfekt til bruschettaen med pesto og skinken!

Tapas
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Bruschetta med iberico jamon
  • 6-8 stykker flutes eller daggammel brĂžd
  • En omgang pesto fra nedenstĂ„ende opskrift
  • 1 dĂ„se soltĂžrrede tomat af bedste kvalitet!
  • 1-2 spsk. jomfru olivenolie
  • 100 gram iberico jamon
Tomatpesto pÄ soltÞrrede tomater
  • 3 bunder persille
  • Et stykke parmesanost – svarende til 2-3 spsk revet ost
  • 1-2 fed hvidlĂžg efter stĂžrrelse
  • 3-4 spsk. pinjekerner
  • 1 deciliter olivenolie (maksimalt)
  • Saften af op til en Âœ citron
  • Peber og evt. salt
Patatas bravas med Aioli
  • 400 gram kartofler
  • 3 spsk jomfru olivenolie
  • Salt og peber
  • Æggeblommer
  • 2 dl Olie (Âœ Jomfru oliven Âœ vindruekerne)
  • Citron
  • Hvidvinseddike
  • HvidlĂžg
Tomatsauce
  • 6 flotte store tomater
  • 1 dĂ„se flĂ„ede tomater
  • 1 lĂžg
  • 4-5 fed hvidlĂžg
  • 1 tsk. tĂžrret oregano
  • Olivenolie
  • 1 glas hvidvin
  • Salt, friskkvĂŠrnet peber og sukker
Lam med tomat salsa
  • 200 gram grofthakket cherrytomater
  • 1 spsk. finthakket rĂždlĂžg
  • 2 spsk. hakket forĂ„rslĂžg
  • Salt, peber, citron
  • 2 tsk. jomfru olivenolie
  • 300 gram lammefilet
  • Salt, peber
  • SmĂžr og olie til stegning
Tilberedning
Bruschetta med iberico jamon
  1. SkĂŠr brĂžddet ud, og give det en omgang oliven olie.
  2. Varme en pande op eller din ovn pÄ 180 grader og steg det til det er gyldent og sprÞdt - det tager ca. 4-5 min.
  3. Giv det en tsk. tomatpesto og lÊg skinken ovenpÄ.
  4. Drys persillen over til sidst.
Tomatpesto pÄ soltÞrrede tomater
  1. KÞr det hele pÄ en stavblender til den har en ensartet konsistens.
Patatas bravas med Aioli
  1. Rens og skĂŠr dine kartofler i mindre firkanter.
  2. Varm en pande op med olie og steg kartoflerne ved middelsvag varme til de er gyldne og sprÞde - hvis du vil vÊre ekstra autentisk, sÄ kÞrer du lige en dobbelt op pÄ olien.
  3. TilsĂŠt salt og peber undervejs.
  4. De skal have ca. 25 min for at vĂŠre helt fĂŠrdige.
Aioli
  1. Lav din mayonnaise. Der gÄr cirka 1 dl. olie pÄ 1 Êggeblomme. Husk at ingredienserne skal have stuetemperatur.
  2. Pisk ĂŠggeblomme sammen med eddike, salt og peber.
  3. TilsÊt nu olie i en meget tynd strÄle og pisk indtil det tykner, det tager lidt tid - men efter 3-4 min er den der.
  4. NÄr din mayonaise er lavet, tilsÊt sÄ knust/presset hvidlÞg. Smag gerne efter, sÄ du opnÄr den Þnskede styrke af hvidlÞg. Vupti - aioli is done.
Tomat sauce
  1. LÞg og hvidlÞg hakkes relativt fint. De friske tomater ligesÄ. I en tykbundet gryde varmes olivenolien op. NÄr olien er varm kommes lÞg og hvidlÞg ved, og man steger til de er gennemsigtige. SÄ kommes de hakkede tomater og oreganoen ved og fÄr lov til at stege med i 3-4 minutter.
  2. DerpÄ tilsÊttes de flÄede tomater, som moses godt ud med grydeskeen.
  3. Hvidvinen hĂŠldes pĂ„, og sovsen simrer pĂ„ ganske lavt blus i ca. 1Âœ time, mĂ„ske lidt mere.
  4. SĂ„ smages der grundigt til med salt, peber, sukker og sherryvineddike.
Lam med tomat salsa
  1. LÊg alle grÞntsagerne i en skÄl med en si under og lad dem drÊne. Herefter tilsÊtter du olien og smager til med salt, peber og citron.
  2. Lammet skal ikke have lĂŠnge, da vi har med en filet at gĂžre. Du varmer en pande godt op med olie og smĂžr eller brug din grill, som jeg valgte at gĂžre.
  3. Giv det 1 min pÄ hver side og tag det af, sÄ burde det afhÊngig af tykkelsen vÊre medium-rare.

Du kan faktisk gÞre det hele endnu nemmere, men sÄ er vi nÊsten ude i, at opgaven bliver for nem med madlavningen, men hvis du er mega presset, sÄ kunne du faktisk godt undlade pestoen under brÞddet, det giver dog en ekstra dimension, men kunne undvÊres.

Hvis du ikke har en bord grill fra Sage, sĂ„ bruger du ovnen eller panden…

Pesto kan i teorien undvĂŠres…

Skinken som er brugt er jamĂłn ibĂ©rico som ogsĂ„ er kendt som “sortfodsskinke” og virkelig lĂŠkkert. Det behĂžver ikke koste en formue, og kan kĂžbes til ca. 75 kr. for 100 gram og her kommer du altsĂ„ langt med 100 gram til 2 personer.

Verdens bedste skinke…

Forretten til vinen…

Hovedretten er en god blanding af det sprĂžde fra kartoflerne, det fede fra aiolien, det syrelige fra salsaen og det krydrede fra tomatsaucen – til sidst kommer vores delikate lam sĂ„. Vinen som var vores udgangspunkt har lidt af det hele.

Det er pĂ„ske – sĂ„ vi skal have lam…

Perfekt stegt lammefilet…

 

Bodegas Fariña Astado Crianza har masser af frugt og kraft, der umiddelbart henleder tankerne pÄ mere end de 13,5%, der stÄr pÄ flasken. Vaniljen kan anes fra de 12 mÄneder pÄ amerikansk fad og lammets delikate og let sÞdmefulde kÞd passer sÄ perfekt til vinen!

Patatas Bravas!

Og med tomatsauce….

100% Tempranillo!

Lam med grov salsa…

Til sidst skal der bobler til, og det bliver i den helt sĂžde ende af skalaen. Nu er vi meget bevidste om at vĂŠre politisk korrekt og huske det med ligestilling, sĂ„ jeg vil absolut ikke sige, at dette er en vin for kvinderne, for det ville vĂŠre at diskriminere – sĂ„ det underlader jeg lige at nĂŠvne – men det er det altsĂ„!

SĂžd-sĂžd-sĂžd!

 

Asti!

Toso Festoso Asti – SĂžd, sĂžd, sĂžd! Klassisk Asti med sĂždmefulde aromaer af drue, blomster, lidt citrus og pĂŠre. Det er kort sagt slik med bobler i og dertil skal der vĂŠre noget endnu sĂždere, sĂ„ det kunne fx vĂŠre denne dessert, som du finder i indlĂŠgget her:

The Heart Attack Chocolate Mousse

Tilbage er der vist bare at sige skÄl i god vin!

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: