Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. januar 2020

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Sprøde vafler med stenbiderrogn og creme fraiche

Sprøde vafler med stenbiderrogn og creme fraiche
Thomas Alcayaga
Sprøde vafler med de lækreste stenbiderrogn og creme fraiche

Jeg går virkeligt op i at spise efter sæsonerne. Jeg synes man snyder lidt sig selv, hvis man ikke gør det. For resultatet er bare mere smagfuldt, når du nu får det mens det faktisk burde være godt. Ikke ligesom de der jordbær fra Ægypten og brombærrene på størrelse med knytnæver fra polske drivhuse. Og ovenpå en lidt trist vintersæson, hvor der ikke er meget andet i sæson end rodfrugter og kål, så begynder det altid at lysne lidt, når den første stenbider kommer. I starten her er det smådyrt, men det bliver som regel hurtigere billigere. Og det varsler jo starten på alle de gode ting, som man godt kan lide. Rabarbersæsonen starter faktisk snart med vinterrabarber, så kommer sæsonen for fastelavnsboller (min favorit) og derfra over i asparges, svampe og hvad ved jeg ikke. I hvert fald, så kan du lige så godt kickstarte din stenbiderrognssæson med de her vafler med stenbiderrogn.

Uden at gøre det sværere end det er, så er det faktisk bare min normale vaffedel, hvor jeg blot erstattede et af æggene med cirka tilsvarende mængde løgpuré. Det var ikke karamelliseret løg, selvom jeg tror det vil smage godt. Blot løg svitset og kogte ned med lidt hvidvin.

Man køber oftest sin stenbiderrogn renset hos fiskehandleren, men skulle han stå med et godt tilbud på urenset, så grib det. For det er rigtigt nemt at håndtere. Reelt set skal du blot komme det i en skål med godt med koldt vand og så piske løs med et piskeris. Piskeriset fanger alle hinderne. Så er det bare at sigte vandet fra og salte det grundigt. Saltet konserverer også rognen let, men vigtigst får det rognen til at smage af noget. Undersaltet stenbiderrogn er lidt en tam omgang.

Nu har hoppefar jo lavet denne top30 over ølfolkenes favoritter. Jeg må indrømme, at jeg ikke er helt med i det selskab, selvom jeg godt kan lide øl. De er et par niveauer over mig. Men til sådan noget dejligt let mad, synes jeg Herslevs æbleøl passer perfekt ind. Det er også en knapt så stærk øl alkoholmæssigt på cirka 2,5. Den er frisk, syrlig og frugtet. Det er for mig et godt alternativ til fx en hvidvin. Den er næsten ikke bitter, så hvis du ikke lige er den store humlefan, kan det også være et friskere alternativ. En sur øl kan jo være lidt anderledes (læs: Meget anderledes) hvis man er vant til at hjerne sig i gulvet med pilsner, men jeg vil også sige, at den her er ikke så underlig (som noget af det HopDaddy drikker), at det måske er en god vej ind i det sure univers. Pas på, du bliver hooked.

Man skal være lidt heldig for at finde den, men jeg har været heldig at opstøve dem både i Meny og hos Kioshk. De koster begge steder i omegnen af 40 kroner.

Vafler med stenbiderrogn og creme fraiche

Sprøde vafler med de lækreste stenbiderrogn og creme fraiche
5 fra 3 stemmer
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter

Ingredienser

  • 1 stk løg
  • 65 g smør
  • 2 kviste timian
  • 0,5 dl hvidvin
  • 2 stk æg
  • 3 dl sødmælk
  • 225 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk sukker

Herudover

  • 150 g stenbiderrogn Renset og saltet
  • 200 g creme fraiche 38% eller ingenting
  • Frisk dild
  • Evt Dildolie

Sådan gør du

Løgvafler

  • Skær løget i tynde strimler. Svits let med 15g smør og timian.
  • Kom vinen på og lad det stå og snurre 4-5 minutter ved mellem til lav varme til løgene er helt klare og vinen kogt væk.
  • Blend løgene til de er helt purerede. Hvis du har en god blender, kan du komme løgene i som de er i det næste skridt. Så sparer du også lidt opvask.
  • Kom æg, mælk og løgpuré i en skål (eller nemmest blender). Arbejd det hele sammen. Tilsæt 50g smeltet smør hvis du bruger en skål til at lave det. Hvis du bruger blender, kommer du bare smørret i blender igennem.
  • Tilsæt bagepulver, sukker, salt og halvdelen af melet. Juster med det resterende mel til konsistensen er som en halvtyk pandekagedej. Melmængden afhænger lidt af både mel og løgenes størrelse. Lad gerne dejen trække 10-15 minutter, men du kan gå direkte til stegning.
  • Steg vaflerne ved middelvarme 3-4 minutter.
  • Server de lune vafler med creme fraiche, stenbiderrogn og dild(olie)
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Smid en kommentar