Stenbiderrogn med kartoffelpasta og verdens bedste ostesauce
Vi er i højsæsonen for stenbiderrogn og det skal udnyttes til den helt store guldmedalje. Du kan lave retter med stenbiderrogn på forskellige måder. Den helt klassisk er blinis stegt i smør med rødløg, creme fraiche og dild, men du kan også bruge det i lune retter som fx denne med pocheret kartoffelpasta med ostesauce og sprødt kyllingskind – det er en virkelig nem, men meget velsmagnede forret, som med garanti vil imponere dine gæster…
Jeg har fornylig testet Kitchen Aid Heritage Mixer som udkom i anledning af deres 100 års jubilæum og dertil var der noget ekstra udstyr, som jeg legede en del med. Det blev blandt andet til hjemmelavede pølser i en italiensk udgave og til en omgang “vinterpølser” eller “jagtpølser” om man vil.
Udover “grinderen” som man kan hakke kød i og fx lave pølser så har jeg også leget lidt med en “spiralizer” som kan snitte og lave “pasta” af grøntsager. Det kom der en ret lækker forret ud af, som jeg serverede for min kæreste da hun skulle imponeres lidt.
Sagen er nemlig den, at jeg ofte laver mad, men ret ofte er retten måske ikke dedikeret til hende og det er ikke så godt, for man skal huske at pleje sin kæreste – det gælder i øvrigt begge køn. Så hermed en opfordring til at lave en skøn ret til manden eller kvinden i jeres liv :-)
Ingredienser
- Ostesauce
- 1½ dl hvidvin
- 1½ dl Noilly Prat
- 2 dl kyllingfond det bedste du kan opdrive
- 100 gram Vesterhavsost eller parmesan det skal være en fast saltet ost
- 100 gram flødeost neutral
- 10 gram majsmel
- Saften af ½ citron ca.
- Friskkværnet Peber
Resten
- 1 bagekartoffel
- ½ squash
- 75 gram stenbiderrogn
- 2 Kyllingskind fra over/underlår
- 2 æggeblommer
- Krydderurt til pynt - kan være brøndkarse eller en vinterurt - undlad timian eller rosmarin
Sådan gør du
Ostesauce
- Tag frisk osten ud af køleskabet.
- Kog hvidvin, Noilly Prat og fond ned til ca. halvdelen. Tag gryden af blusset.
- Riv den faste ost og bland den med majsmel.
- Tilsæt det og lad det opløse imens du rører det sammen.
- Tilsæt friskost og smag til med citron og peber.
- Sæt saucen tilbage på varmen på laveste blus og rør den sammen.
Resten
- Steg kyllingskindet langsomt op under pres - stil fx en gryde ovenpå skindet på panden så det holdes helt flat. Hvis du undlader dette så trækker det sig sammen.
- Hvis du nu ikke har en spiralizer så tilslutter du den og sætter kartoflen på. Læg den i koldt vand bagefter. Sæt squashen på og kør den.
- Kog nu kartoffel i ca. 3-4 min i saltet vand. Den skal endelige ikke have for meget og må godt være lidt "al dente".
- Hæld vandet fra kartoflerne og anret det i en dyb tallerken, læg squashen ovenpå. Tilsæt 5 spsk ostesauce. Så 5 store tsk stenbiderrogn. Bræk stykker af kyllingskindet og fordel det med krydderurter og friskkværnet peber. Tilføj til sidst 1 rå æggeblomme i midten af retten.
- Så er der service!
Lad os kaste et blik på Spiralizeren til Kitchen Aid. Den kan monteres på alle “standmixere” på samme måde som fx en grinder, du kan se på billedet her.
Det er meget enkelt – du løsner skruen og sætter Spiralizeren på og tænder for maskinen. Normalt læser jeg ikke brugsanvisning – fordi jeg er mand og pisse sej og alt det der crap, som vi skal fyre af :-) Nej, jeg får det bare ikke gjort, men denne gang gjorde jeg faktisk, og det gav god mening. Der står nemlig hvilken hastighed mixeren skal stå på til fx kartofler og grøntsager “4” så slipper du får at fejl første gang.
Kartoffelpasta på 2 sekunder…
Spiralizer kan så skrælle, udkerne og snitter frugter og grøntsager – det er meget nemt og uhyre effektivt. Hvis du er vegetar eller glutenallergiker så vil du virkelig elske denne gadget! Lidt fakta om Spiralizer – Hoveddel er i metal og tåler derfor ikke opvaskemaskine, den skal rengøres med en blød klud.
Der medfølger 4 blade til Spiralizer:
- Blad til fine spiraler. Hvor du kan lave tynde, nudelagtige spiraler på 4×4 mm, som ligner spaghetti. Det er dem jeg har brugt her i indlægget.
- Blad til mellemstore spiraler. Også til fx kartofler eller grøntsager i spiraler på 4 mm x 6 mm.
- Skæreblad til spiraler med 12 mm udkerning. Til spiraler på 4 mm i båndstil. Perfekt til frisk frugt og grønt med lille eller intet kernehus som fx søde kartofler.
- Skæreblad til spiraler med 23 mm udkerning. Til spiraler på 4 mm i båndstil. Perfekt til frisk frugt og grønt med større kernehus som fx æbler og pærer.
Hvad drikker man til? Hvidvin med noget syre og en let fedme. Det må ikke være sødmefuldt, så du skal passe på med noget fra Tyskland. Jeg hoppede til New Zealand og valgte en Cloudy Bay der netop har masser af syre i eftersmagen som passer godt til den fede sauce.
Stik os en kommentar-
Hej
Jeg er interesseret i at købe en af disse spiral/spaghetti grøntsags køkkenredskab.
Men den i viser på websiden “stenbidder-med-kartoffelpasta” kan jeg ikke finde nogen steder.Kan i hjaelpe mig.
Hilsen
Thomas -
indkøbsliste?
-
Den ostesauce – ville den kunne bruges til en god lasagne? Jeg har styr på kødsovsen, men jeg synes jeg mangler smag på ostesaucen. Oftest laver jeg en opbagt hvid sovs med hvid modnet cheddar i plus revet muskatnød, men synes ikke den smager nok igennem, når den kommer i lasagnen
Comments