Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. juli 2019

Scroll to top

Top

25 kommentarer

Genialt: Sådan laver du den perfekte Irish Coffee

Genialt: Sådan laver du den perfekte Irish Coffee
Eksilsønderjyden

Laver du Irish Coffee på samme måde, som størstedelen af den danske befolkning? Jamen så gør du det forkert og der er så absolut plads til forbedringer. Her får du den ultimative fremgangsmåde til kaffe-klassikeren!

Irish coffee er en af de helt tunge klassikere, hos store dele af den danske befolkning! Og når man befinder sig i et land, hvor mørke og kulde dominerer, er det jo egentligt ganske forståeligt, at man tyer til varme drikke og alkohol, for at holde vinteren lidt på afstand.

Jeg har selv pendlerkort til Irish Coffee-vognen og har haft det i mange år – og det har jeg sgu været godt tilfreds med! Men hold nu kæft, hvor det ærgrer mig, at jeg ikke løb ind i Dead Rabbit-drengene for lang tid siden. For den Irish coffee de serverede for mig, da de gæstede Balderdash for et par uger siden, slår alle tidligere versioner jeg har smagt med mange længder!

 

Den perfekte Irish Coffee. Værsgo!!

Den perfekte Irish Coffee. Værsgo!!

 

“Dead Rabbit-drengene? Hvem er de?” spørger du! Sean Muldoon og Jack McGarry! Irishmen! Hjernerne bag verdens p.t. anden bedste cocktailbar, The Dead Rabbit Grocery and Grog i New York! Og så er McGarry den yngste modtager af Tales of the Cocktails “International Bartender of the Year” nogensinde. De drenge kan sgu deres shit!

 

Jack McGarry in action!

Jack McGarry in action!

 

Nå, men tilbage til det vigtige! Rygterne siger, at den første Irish coffee blev serveret af Joe Sheridan tilbage i 1942 og at han havde den perfekte opskrift, som han gladeligt delte og som lød således:

Cream as Rich as an Irish Brogue
Coffee as Strong as a Friendly Hand
Sugar, Sweet as the tongue of a Rogue
Whiskey, Smooth as the Wit of the Land.

Dead Rabbit’s fremgangsmåde er noget mere udførlig beskrevet – og en smule mere kompliceret. Men gør dig selv den tjeneste at lave den. Den er møg-god!

Og hvor adskiller den sig så fra klassikeren? Den brune farin er udskiftet med en sirup, den hårdtpiskede flødeskum er erstattet af en lind og mere flydende version, tilsat en smule Irish liqueur og så afsluttes der med en lidt friskrevet muskatnød…hverken mere eller mindre! Whiskeyen? Jameson Original, som efter sigende skulle være det oprindelige valg til en Irish coffee.

Disclaimer: Respektløse, som vi gastromænd er, har jeg ændret en lille smule på originalen – alt andet ville sgu da være lidt kedeligt, right?

 

Sirup - Whiskey - Kaffe - Fløde - Muskatnød - Skål - Drik!

Sirup – Whiskey – Kaffe – Fløde – Muskatnød – Skål – Drik!

 

Den perfekte Irish Coffee

4.47 fra 13 stemmer
Ret: Varm Drik
Antal: 4
Kalorier: 0
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 8 cl rørsukker/farin sirup Kog 1dl vand op med 1,5dl rørsukker og 0,5dl brun farin
  • 16 cl Irish whiskey f.eks. Jameson Original
  • 5 dl god stempelkaffe
  • 1/4 l fløde
  • 5 cl Irish Liqueur f.eks. Baileys
  • En muskatnød

Sådan gør du

  • Varm dine glas igennem, med noget kogende vand – din Irish skal jo gerne være varm, ikke!
  • Pisk den køleskabskolde fløde sammen med din Irish liqueur i en iskold metalskål (den må gerne have fået et par timer i fryseren), til du rammer en cremet konsistens. Fløden skal kunne hældes på til sidst, så pisk den endelig ikke for stiv.
  • Smid sirup, whiskey og kaffe i de varme glas og rør rundt
  • Hæld forsigtigt ca. 2cm flødecreme ovenpå (kan også gøres med en ske)
  • Afslut med lidt friskrevet muskatnød
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Hvordan laver du din Irske kaffe?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Lars


    Den ser bestemt god ud og skal helt sikkert prøves. Er stor fan af kaffedrikke som Irish Coffee eller Galliano hot shot. I mangel af bedre er det også ofte blevet til bare kaffe og en Baileys efterligning.

    Ved ikke hvorfor, men jeg er vokset op med at Tullamore Dew skulle være den originale til Irish Coffee.

    • Hej Lars,

      Der er vidst også ret delte meninger om, hvilken whiskey der er den originale :)
      De to gutter fra Dead Rabbit nævnte også Tullamore, men sagde at deres research havde vist at der var to “originale” hvoraf den ene var Jameson – den anden kan jeg sgu ikke huske navnet på, men det var ikke Tullamore! Om de så har ret, skal jeg ikke kunne udtale mig om :)

      Men spørger du mig, er både Jameson og Tullamore hentet fra den helt rigtige hylde, når der skal findes Whiskey til en Irish Coffee!

      • Brøndum


        Hmmm ifølge min svoger, der kommer fra Limerick i det dybest og inderste af Irland, SKAL en Irish Coffee laves på en Paddy. Han siger at den (whiskeyen)skal rive som et rivejern ned gennem halsen og være modvægt til alt det søde. Måske der i Irland er lokale skikke som ikke lige svarer til hvad de laver på en fancy cocktailbar i New York eller Paris

      • Du har ret Brøndum! Paddy var lige netop den anden whiskey som blev omtalt!

    • Anders

      Hvor blev de 8 cl rørsukker af i opskriften ?

  2. Brian Nørvig


    Kan kun give dig ret i at den version er bedre end den traditionelle. Fik den samme i Paris (O’Sullivan, som er nabo til Moulin Rouge) og både kæresten var enige i dommen. Jeg mener dog at de lavede den på sødmælk, som de skummende op på espresso maskinen og kaffen til den varme drik var naturligvis også lige friskkværnet/brygget.

    Slutteligt toppede han den lige med 3 ristede kaffebønner på hvert glas. Mmmm drømmer mig sgu lige tilbage til Montmartre.

    • Hej Brian,

      det lyder sgu også virkeligt godt :) Jeg synes dog at en espresso-kaffe er blevet lidt for dominerende, når jeg har prøvet det, men det er jo smag og behag. Det vigtigste er sådan set, at man bruger en ordentlig kaffe – allerhelst på friskkværnede bønner og en variant, som ikke er alt for syrlig!


  3. Var i Irland for en hel del år tilbage og var på besøg på den bar der efter sigende skulle stå bag den originale Irish coffee.
    Den blev lavet med en jameson (ikke original men vist en med markere etiket) og flødeskummet var en voldsom tyk sag lavet på double creme…. Så voldsom at den smeltede til flydende smør der hvor kaffe og flødeskum mødtes således at der stod et par cm flydende fedt der (ikke lige sagen hvis du spørger mig).
    Muskatnød har jeg selv benyttet jævnligt og så økologisk mørk kandis i stedet for det ækle farin – skal dog have testet det med likør i skummet, for det lyder lækkert

    • Hey Kim,

      tak for kommentar! Overvejede selv at prøve med double cream på et tidspunkt, men kan godt være, at de bliver for voldsomt (sagde jeg virkelig det?).

      Jeg brugte en smule farin i min sirup, da jeg egentlig godt kan lide den lidt “beskidte”/uraffinerede smag, som den giver – men for meget farin overdøver resten af komponenterne, så er helt klart tilhænger af, at bruge andre typer sukker som hoved-ingrediens!

      Du skal helt sikkert prøve likøren i skummet…det er seriøst godt!

  4. A-E

    En ikke uvæsentlig ting når man laver og drikker Irish Coffee, er efter min mening at drikke den uden sugerør. Mange rører lige fløden ud i kaffen når den bliver serveret, i stedet for at opleve den komplekse og vel-cremede smag man får ved at drikke “igennem” fløden.

  5. Dennis


    Indholdet i opskriften er jeg som sådan helt med på. Det ser godt ud.
    Nogle år tilbage, på en hyggelig lille bar i Dublin, fik jeg dog en længere forklaring om at man kommer whiskyen i som det sidste. Man brænder den ved at hælde kaffen ned oven på. Den skal hældes i over fløden så det langsomt giver smag til fløde og kaffe.
    Personligt laver jeg det altid på den måde,og undgår som regel Irish Coffee på barer da det hele bare smides i glasset uden bekymring for det endelige resultat.


  6. Vi bruger altid Muscovadosukker i Irish Coffee. Da Muscovadosukker ikke er raffineret indeholder den mere sirup end brun farin og kandis. Så er helt med på at der skal sirup i Irish Coffee.
    Plejer at bruge en anelse sukker i flødeskummet, men rådet med en Bailey i flødskummet som sødemiddel skal prøves her i weekenden.
    Er også tilhænger af Tullamore, men afhænger jo nok af smag og behag, men du får 5 stjerner for gode tips til Irish Coffee, selv om vi først får dem checket her i weekenden :)

  7. Lasse


    Har lige prøvet at lave denne gude drik.
    Meget skeptisk med muskatnød med prøve at gøre som der stod.
    Virkelig dejlig passer til fra nu af..

    Jeg have ellers min egen version med at komme whiskEy til sidst, alsor oven på flødeskum så det kom til at smage af whiskey.
    Men dette er beder..

    • Hej Lasse,

      FEDT! Tak for de fine ord! Jeg må også indrømme, at jegvar meget overrasket, da jeg smagte denne version første gang…jeg havde ikke forestillet mig, at en Irish Coffee kunne smage SÅ godt :)

  8. Claus Møller

    Jeg lærte af min far at det var en uskik at piske fløden i en Irish. Hvis man skænkede den rigtigt, så lagde man simpelthen fløden ovenpå kaffen.

    Det har jeg taget med mig igennem mine mange år på planeten, så jeg altid har lavet min Irish, ikke med ren fløde, men med meget let pisket fløde, bare så den er lettere at lægge ovenpå. Flødeskum har jeg kun hån og skændselsord til overs for :)

    Men nu skal jeg så hjem og smide Baileys i. Hold kæft det lyder lækkert.

    • Hej Claus,

      Ja den hårdt piskede flødeskum gør intet godt for en Irish :)
      Når du tilføjer Baileys til fløden medvirker det netop også til, at holde flødeskummen mere flydende. Jeg er vild med det :)

      Glæder mig til at høre hvad du synes!

  9. JornJenz


    Ville det ikke være en idé, at hælde flødemassen på en ISI sifon med cream charger ? Bliver ikke så hårdt som alm. flødeskum, evt. kan sifonen blot rystes en enkelt gang ?

    • Det er da helt sikkert et forsøg værd. Jeg har ikke forsøgt, da jeg egentlig bare antog, at skummen ville blive for hård. Men et enkelt shake, samt Baileys’en kan nok godt få det til at fungere :)

  10. Jimmy Aakjær

    Er der ikke noget med at whiskeyen skal i til sidst? Mødet med den varme kaffe kan vel få alcoholen ti at fordampe. Hvis man venter til fløden er i , fungerer den som en slags låg.

  11. Kalle Pedersen

    “3.Smid sirup, whiskey og kaffe i de varme glas”

    Hvorfor skal det smides i?

  12. Flemming Svendsen


    Hvor kan man købe glassene ?

    • Hej Flemming,

      Jeg har ikke kunnet finde dem i nogen shops, men faldt netop over disse på DBA. Måske de kan bruges?

      http://www.dba.dk/glas-irisk-ciffer-glas/id-1025927422/

    • Dorthe


      Hejsa.
      Dette lyder simpelthen så lækkert, at jeg vil lave dem til gæster på lørdag. Kan man lave siruppen dagen før… og hvor længe skal den egentlig koge?

      • Hej Dorthe,

        Du kan sagtens lave siruppen før…den kan holde sig i flere uger i køleskabet (sørg for at det er i en lufttæt beholder, så den ikke tager smag af de andre madvarer). Siruppen koges bare til sukkeret er helt opløst :)

Smid en kommentar