Stenbiderrogn med smørkogte kartofler og verdens bedste sauce
Sæsonen med nordens og havets lyserøde guld er kort. Derfor er det bare med at udnytte de smukke lyserøde perler imens de er her – her får du stenbiderrogn med smørkogte kartfofler og inget mindre end verdens bedste sauce – sauce mousseline!
Opskriften er inspireret af en ret vi fik på Applaus i Aalborg. Den ligner en million, men er faktisk ikke så svær som du skulle tro. Meget kan laves på forhånd så stressfaktoren er ret lille her. Du kan servere nogle ret gode dråber her til fx champagne eller evt. en god hvidvin!
Ingredienser
Stenbiderrogn
- 100 gram rogn
- Salt/peber/sukker
Kartofler
- 6 små nye kartofler
- 200 gram smør
Sauce Mousseline
- 2 æggeblommer
- 140 g smør
- 1/2 tsk salt
- 3 spsk friskpresset citronsaft
- 1 dl piskefløde
- friskkværnet peber
Jordskokkechips
- Rodfrugte-Chips
- 2 liter olie til friture raps/solsikke olie
- 200 gram rodfrugter
- Salt
Sådan gør du
Stenbiderrogn
- Smag din rogn til med salt/peber og sukker - det er ret vigtigt, ellers er det for ferskt
Kartofler
- Varm langsomt smørret op og lad det simre til kartoflerne er helt møre. Brug en så lille kasserolle som muligt så smørret dækker, hvis de stikker lidt op så gør det ikke noget.
Sauce Mousseline
- Kom smør i en gryde og lad det smelte langsomt ved svag varme. Hæld derefter det klarede smør i en skål.
- Pisk æggeblommer med citronsaft og salt under lav varme, indtil æggeblommerne begynder at tykne.
- Sluk varmen og pisk kraftigt det klarede smør i, som tilsættes lidt efter lidt. Præcis som når du laver bearnaise.
- Pisk fløden til flødeskum, og vend den i saucen, som derefter smages til med salt og en smule peber.
Jordskokkechips
- Rodfrugte-Chips
- Rengør rodfrugterne og skær dem så tyndt som muligt, gerne med et tynd-skræller.
- Find en tykbundet gryde og varm olie op.
- Friter chipsene til de er gyldne og sig dem op - vendt med salt til sidst.
Kartoflerne passer sig selv fuldstændig imens du lavet nogle af de andre elementer til denne servering. Smørret gør kartoflerne fuldstændig møre og helt blød indvending – så forvent store roser!
Husk at pynte med purløg og rødløg, det har jeg ikke med i opskriften, så du får den lige her.
De kunne i teorien undlades, men de giver virkelig retten noget ekstra og så kan de sagtens laves flere timer før showtime!
Ja, denne ret var lidt af et forsøg, som vi lige gemmer til en anden god gang, men jeg havde tilfældigvis noget fasan, som var blevet nedlagt i starten af året inden jagttiden var slut, det blev der en lille lækker paté ud af.
Stik os en kommentar
Smid en kommentar