Surdej: Kom igang med din surdej på 5 min. med denne opskrift
Når du først er blevet vant til at spise surdejsbrød, bliver det svært at gå tilbage til hvidt hvedebrød.
Det er svært vanedannende med sin sprøde, syrlige skorpe, sit svampede og spændstige indre og sin erotiske elasticitet – og det kunne ikke være lettere at starte en surdej op – man skal kun bruge tre ting: vand og to slags mel.
En vigtig note: surdejen vænner sig til en speciel type mel, så det er vigtigt, at du altid bruger den samme type mel. Den almindelige, økologiske hvedemel fra supermarkedet er rigeligt. Du kan lave surdej på alt, men den bliver utilfreds, hvis du skifter meltype. Der har du også svaret på, hvorfor den ikke opfører sig, som du vil have den til 😁
LÆS OGSÅ: Gastromands surdejsskole: Ølandshvedebrød
Ingredienser
- 100 g vand
- 50 g hvedemel (hvidt, Ølands etc)
- 50 g rugmel
Sådan gør du
Dag 1
- Dag 1: Vej 100 g vand af. Jeg bruger altid vægt til min bagning og ikke volumen.
- Hæld vandet op i en glasbeholder.
- Hæld begge slags mel op i vandet i glasbeholderen. Brug den mel, som du regner med at bage med + rugmel.
- Rør surdejen godt rundt i glasbeholderen. Du har nu 200 g surdej.
- Stil surdejen på køkkenbordet – den skal ikke på køl endnu. Der skal låg på af hensyn til småkryb. Jeg bruger et glaslåg uden pakning, så den kan trække vejret.
Dag 2
- Rør godt rundt i surdejen. Den begynder at røre lidt på sig, men der er ikke kommet fart på den endnu.
Dag 3
- Kassér halvdelen af surdejen. Den skal løbende genopfriskes her i begyndelsen, så du får opbygget en sund bakterie- og gærkultur. Hvis du har mod på det, så hæld det kasserede i en beholder i fryseren, som du kan bruge til knækbrød en dag.
- Tilsæt 50 g vand, 25 g fint hvedemel og 25 g rugmel til surdejen for at fodre den.
- Rør godt rundt og stil den tilbage på køkkenbordet.
Dag 4
- Rør godt rundt i surdejen. Nu bør den så småt få en mildt syrlig og frisk duft. Måske er du heldig med et par bobler.
Dag 5
- Kassér halvdelen af surdejen. I vasken eller i beholderen i fryseren.
- Tilsæt 50 g vand, 25 g fint hvedemel og 25 g rugmel til surdejen for at fodre den.
- Rør godt rundt i surdejen. Nu bør den være oppe at køre, hvis altså ikke dit køkken er alt for koldt. Den bør have en godt syrlig duft og boble lidt, hvis du trykker lidt i den med en ren ske.
Dag 6
- Rør godt rundt i surdejen og stil den derefter på køl. Tillykke – du er nu den lykkelige ejer af din helt egen hjemmelavede surdej.
- Når du trækker en ske igennem surdejen, kan du se, at den har fået huller og en brødlignende (men smattet) struktur.
Dag 7 (eller mere)
- 8 timer inden du skal i gang med at bruge din surdej, skal den ud af køleskabet, halveres og fodres. Du kan med fordel sætte en elastik om glasbeholderen, så du kan se, hvor god form den er i.
- Når den skal bruges, skal den gerne være på sit højeste, hvad angår aktivitet med luftbobler.
Video
Du har nu en god surdej, der kan bruges til alverdens bageopskrifter. Dem skal vi selvfølgelig nok hjælpe dig med!
Jeg foretrække at opbevare min surdej i en glasbeholder. Så ved jeg, at den er tæt (bortset fra pakningen, jeg har fjernet), og så kan jeg følge med i, hvad der sker. Jeg er ikke så glad for plastic af hensyn til ridser og andet, men det er smag og behag. Surdejen er ligeglad.
Din surdej hygger sig fint i køleskabet. For at holde den i live skal den fodres regelmæssigt. Det gør jeg som en del af min bagerutine hver weekend.
Jo længere tid, den skal stå uberørt, jo mindre surdej skal der være i forhold til mel og vand. 1:6:6 er et fint forhold til en uge på køl.
Hvis din surdej begyndt at lugte ubehageligt, skal du kassere 80-90% af den og give den en almindelig fodring. Med ubehageligt menes kraftigt af eddikesyre eller det, der er værre. En mild eddikeduft er tegn på en høj koncentration af eddikesyreproducerende bakterier, som du ikke har brug for. Det er mælkesyrebakterier, du er ude efter – ikke eddikesyre. Det klares med en genopfriskning og en ny fodring.
Når du lærer din surdej at kende, kan du hurtigt dufte, om den er på rette spor. En sund surdej har en mild duft af modne bananer og lidt øl. Hvis den er decideret sur, er der dannet for meget eddikesyre i den.
Og hvis du er i tvivl, så smid det hele ud og lav en ny. Det er hurtigt klaret. Måske har du endda en beholder i fryseren, som du kan bruge som backup. Så skal det bare op i en beholder og have lidt kærlighed på køkkenbordet. Som man siger.
Hvis du hellere vil bage med spelt, kamut, enkorn, emmer eller en af de andre, sjove kornsorter, så udskifter du hvedemelet i opskriften med din foretrukne.
Vi har lagt en video i indlægget, som viser en surdej i topform på køkkenbordet over 4 timer
-
Hej,
Tak for nogle skønne opskrifter! Jeg har et spørgsmål ift. når surdejen skal fodres. Der skal jo kasseres en del, eller gemmes til knækbrød, som du også skriver. Den del af surdejen der skal gemmes eller kasseres, kan man ikke fodre videre på den og derefter have to glas med surdej ?Vh
Mathias -
Jeg er i gang med min færdige surdej og har hvedebrødsdej stående i køleskab, hvor jeg vil lade det stå et døgn eller mere – og rugbrødsdej på køkkenbordet, hvor jeg nu efter et døgn, tænker jeg skal bage det, for der er nok lidt for mange bobler i rugbrødsdejen, tænker jeg, men nu får vi se.
Men jeg er virkelig i tvivl om, hvor mange gram surdej, jeg skal bruge i forhold til melmængde. Jeg har brugt ca 100 gram surdej til godt et kilo hvedemel(2 slags) og tilsvarende godt et kilo rugmel til rugbrødet, som også har 6 dl kerner og 3 dl hørfrø, hvoraf 1 1/2 er kværnet.
Så hvad skal forholdet mellem melmængde og surdej være – sådan ca? -
Vil høre om rugmelet kan erstattes med ex. Sigtemel?
Mvh
Mia -
Hej, dejlig blog!
Jeg er igang med surdejen og er kommet til der hvor man skal stille den i køleskabet. Jeg synes at min virker meget mere flydende end din er på billedet. Er det forkert? Og hvis det er, hvordan fikser man det så?
Mvh HeleneRules -
Mange tak for opskriften! Jeg har nu fået min surdej op at køre, men der er åbenbart noget jeg lige skal have skåret fuldstændig ud i pap:
Jeg kommer nok ikke til at bage meget mere end en enkelt gang i ugen. Når jeg så skal bage, så fodrer jeg den i forholdet 1:1:1, tager noget fra til at bage med, og resten i køleskabet til næste gang? Skal den del jeg vil gemme til næste uge stå de 8 timer på køkkenbordet, før den kommer i køleskabet, eller kan det bare komme direkte derind?
Og hvis jeg en uge ikke får bagt, skal jeg så bare fodre den i 1:1:1 og så stille den i køleskabet igen?Mange tak på forhånd! :-)
-
Hej, jeg er lidt usikker på hvad det er jeg skal gøre når jeg skal bage med den, læser det som følgende:
1. tag surdej ud af køl
2. kasser 50%
3. så skal den fodres, men hvor meget skal den fodres med? Er det bare de 50g af vand og 50g mel?
4. Når den er fordoblet, kan jeg tage fra til bagning og sætte resten direkte på køl.Er dette korrekt?
Mvh Viktorie -
Hej Ingeniøren
Tak for en god opskrift, som jeg er ved at følge (dag 3).
Vil du ikke tilføje et afsnit om at holde sin surdej i live i køleskab, eksempelvis med ugentlig genopfriskning? Du skriver på et tidspunkt, at der skal være forhold 1:6:6. Det lyder af meget lidt surdej? Det er ca. 15 g, hvis jeg tilføjer 100 g vand og 50+50 g mel. Kan det passe?
-
Tak for din blog….har fulgt den et par år nu og bruger altid Gastromand.dk som første inspirationskilde til opskrifter! Går sjældent forgæves ;)
Er osse startet på surdej og er lidt i tvivl når den skal på køl på dag 6. Skal låget nu være tætsluttende eller stadig løst på i køleskabet? -
Min surdej voksede til dobbelt størrelse i går aftes på dag 2, men var faldet sammen igen i morges. Nu har jeg på dag 3 fodret den. Der er masser af bobler og den lugter af gammel øl. Skal jeg bare fortsætte med at følge opskriften?
-
Hej!
Tak for en virkelig god opskrift. Jeg har allerede haft stor glæde af min surdej, som jeg startede for to uger siden.
I formiddags fodrede jeg surdejen, som normalt vokser meget hurtigt efter fodring, men her kl 15.30 er der stadig meget lidt aktivitet. Jeg kan se at du har skrevet til en anden, at hun skal kassere en større mængde surdej end normalt når hun fodrer dagen efter, men jeg er lidt i tvivl om hvad blandingsforholdet så er? Altså hvor meget mel og vand jeg så skal putte i til fx 20-30 g surdej? 😊
Emily -
Hej Gastromand :)
Jeg er i gang med en surdej ud fra din guide her og er meget spændt! Skal bare lige høre – når du så er færdig så har du den i køleskabet en uge ad gangen hvor du tager den ud hver weekend og:
1: tager halvdelen fra til bagning
2: fodrer og stiller den direkte tilbage i køleskabetEr de korrekt forstået?
Venlig hilsen en kæmpe fan :)
-
Hej!
De to første gange jeg lavede lyse surdejsbrød lykkedes det perfekt. Men nu vil dejen pludselig slet inke hæve, selvom jeg gør præcis det samme.
Min surdej er fint aktiv, og kan flyde inden jeg går i gang. Jeg fodrer den ca 4 timer før brug.
De første oar gange æltede jeg i maskine og det gik fint – siden blev dejen klistret og våd.
Så forsøgte jeg med håndæltning. Gluten udvikler sig fint – men dejen vil stadig ikke hæve!!Hvad tænker du, jeg gør forkert?
Mvh
Ditte -
Jeg har idag (på dag 4) fodret min surdej da jeg syntes den var noget flydende. Og allerede 2-3 timer efter fodring er den vokset til dobbelt størrelse. Skal jeg fortsætte med at følge opskriften indtil dag 6/7 eller er den klar til at bage med allerede?
-
Har nu forsøgt at lave din surdej af 2 omgange. Allerede på dag 2 begynder den at lugte kraftigt af eddikesyre – dette er sket begge gange. Den ene gang forsøgte jeg med ny fodring – uden held. Den anden gang kasserede jeg. Jeg ved ikke om jeg evt. skal fodre den tidligere end dag 3. Allerede på dag 2 begynder surdejen at vokse og boble godt. Bør jeg fodre på dag 2 i stedet for at afvente, som din opskrift siger?
Tak for altid lækre og velsmagende opskrifter.
-
Comments