SURDEJSSKOLEN: Svampet Focaccia på surdej
Du er sikkert blevet udsat for meget ligegyldigt papbrød til diverse grillfester, men det er der heldigvis råd for. Hvis du selv bager dit focacciabrød med din surdej, bliver du nyforelsket i den italienske klassiker. Syrligt, saftigt og sejt brød med en sprød skorpe, et fedtet indre og godt med salt og krydderier på toppen – you had me at hello!
LÆS OGSÅ: SURDEJ: Kom igang med surdej på 5 min.
Hvis du har glemt, hvordan du laver en surdej, kan du finde det her.
Ingredienser
Brød
- 160 g aktiv surdej
- 100 g semolina-mel
- 400 g tipo 00-hvedemel
- 350 g lunkent vand
- 10 g fint salt
- 50 ml olivenolie
Topping
- 1-2 spsk groft havsalt
- 100 ml olivenolie
- Frisk rosmarin
Udstyr
- Surdej
- Bradepande/ovnfad på cirka 20×30 cm
Sådan gør du
Gang i surdejen om morgenen
- Tag 80 g af surdejen fra køleskabet og hæld i en skål.
- Tilsæt 40 g vand og opløs surdejen i vandet.
- Tilsæt 40 g hvidt hvedemel og bland det godt sammen.
- Lad den aktive surdej stå på køkkenbordet til dejen skal laves i eftermiddag/aften.
Focaccia-dejen
- Hæld 350 g lunkent vand op i en røreskål. Tilsæt de 160 g aktiv surdej til vandet og bland det godt sammen.
- Tilsæt begge typer mel og saltet og rør det hele godt sammen. 5 minutter på røremaskine eller 10 minutter i hånden.
- Placér dejen i en oliesmurt skål.
- Tilsæt nu olien og ælt den godt ind i dejen, så den er så godt som absorberet af dejen.
- Lad dejen hvile i 1 time.
- Efter hviletiden skal dejen nu foldes, så glutenstrukturen bliver udviklet.
- Træk dejen ud til dobbelt længde og fold den over sig selv.
- Drej skålen 90 grader, træk og fold. Gentag processen 3 gange, så du kommer en hel omgang rundt.
- Lad dejen hvile i 1 time igen.
- Gentag foldeprocessen.
- Lad dejen hvile 1 time for sidste gang.
- Smør et fad eller en bradepande på cirka 20×30 cm med olivenolie og pres dejen ned i. Sørg for at den dækker hele bunden – selvom det er svært på den glatte bund.
- Stil fadet/bradepanden i køleskabet og lad det stå der til hævning. Den kan sagtens stå der i mere end 1 døgn i bunden af køleskabet.
Bagning af brødet
- Tag dejen i beholderen ud af køleskabet. Tryk fordybninger i dejen med fingrene over hele dejens areal.
- Olie, salt og krydderier skal ned i fordybningerne, så det er vigtigt med mange.
- Fordel olie, salt og krydderier ud over hele dejen. Tryk det lidt ned i dejen, så det sætter sig fast.
- Der er frit slag med krydderier, tomater, svampe, oliven eller lignende – det hele virker.
- Lad det stå på køkkenbordet i en time, imens du varmer ovnen op til 250 grader.
- Bag focaccia-brødet i 35 minutter ved 250 grader i ovnen.
- Tag fadet ud af ovnen og lad brødet køle af i den, så det kan absorbere den sidste olie. Det skal ikke være helt sprødt, men det må gerne være lidt sejt.
-
Tak for en virkelig god opskrift. Jeg har lavet dette brød virkelig mange gange. Er der for meget, fryser jeg det ned. Det er som nybagt, når man tør det op.
-
4 spiseskeer*. Det går godt for stavekontrollen 😅
-
Jeg hældte det på toppen. Men 5 spiseskeer groft salt er da voldsomt 😯
-
Skulle der have stået 4 tak salt i stedet for 4 spsk? Jeg tilsatte mindre salt end angivet, men alligevel er brødet ekstremt salt og helt uspiseligt…
-
Tsk*
-
-
Har lige sat brødet i ovnen, men bliver i tvivl om det skal være 250gr varmluft eller alm. varme?
Har lagt timian, hvidløg, basilikum og salt ovenpå. Dufter i hele hytten 😄 -
Super god opskrift, har brugt den flere gange og alle, der har smagt det er vilde med det💪💪-
Skal man bruge 80 eller 160 g surdej?
-
-
dum opskrift – sorry. 250 grader – jeg endte med et brød, der ikke var hævet – trods en meget aktiv surdej og brødet blev brændt.
-
Når du skriver, at du tager halvdelen af de 160 gram surdej (og tilsætter 40g. vand og 40g. mel), hvad bruger du så de sidste 80g. surdej til? Er det til at kultivere videre på, til næste portion, eller hvordan?
Kommentarer