Surdejsbrød på Ølandshvede – opskrift på saftigt surdejsbrød
Når man først kommer i gang med at bage med surdej, er det svært at se sig tilbage. Den saftige krumme, den syrlige duft, den seje struktur og den sprøde skorpe … hvem har savlet på mit tastatur?? Og hvis du ikke allerede har sat gang i din egen surdej, så kan du begynde her.
LÆS OGSÅ: SURDEJ: Kom igang med din surdej på 5 min.
Meltype
Et af de letteste steder at begynde med surdejsbagning er med et ølandshvedebrød. Ølandshvede har mange fordele i forbindelse med surdejsbagning. Det har et markant højere proteinindhold (13-14% imod 10-11% i almindeligt hvedemel), og det kan suge mere vand. Vand bliver der brugt masser af i surdejsbrød, og det giver det ekstra saftige og elastiske brød. Proteinindhold er vigtigt for brød, da det betyder mere gluten og dermed en stærkere struktur.
SURDEJSSKOLEN – MASSER AF OPSKRIFTER OG INSPIRATION
Et surdejsbrød kræver tid og kærlighed men ikke særligt meget arbejde. Hvis man ellers har styr på timingen. Der er lange perioder i køleskabet og på køkkenbordet, så du skal lige holde styr på, hvor du er henne i forhold til opskriften. Heldigvis er surdejsbrød utroligt tilgivende, og hvis der lige ryger en time eller tre hist og her, gør det ikke det store. Jeg har selv oplevet, at det gik helt galt, hvor det hævede for meget og totalt mistede sin struktur. Og det smagte stadig fantastisk, så bare klø på!
Der indgår også rismel i opskriften, og hvorfor så det? Rismel indeholder ikke gluten, så når dejen skal hæve i køleskabet til sidst, er det vigtigt, at den ikke klistrer fast til beholderen. Det hjælper rismelen med, foruden at suge lidt fugt så skorpen bliver sprødere.
Det er ikke helt simpelt …
Du vil møde mange nye udtryk, når du kaster dig ud i rigtig surdejsbagning. Den første er autolyse. Ordet betyder “at gå i stykker af sig selv” eller noget i den stil. Det er sådan set bare en blanding af mel, vand og surdej men ingen salt. Når melet bliver blandet med vand, begynder det at suge vandet til sig. Hvis der ikke er salt til stede, går optagelsen af vandet langt bedre og hurtigere. Der bliver også hurtigere frigivet gluten fra melet, så brødet struktur begynder at blive dannet. Uanset hvordan man bager, om det er surdej eller med gær, så er den autolyseproces gavnligt til at hjælpe strukturen på vej.
Et surdej skal først æltes for at få gang i den elastiske struktur, men bagefter skal det også foldes. Tænk på hvordan man laver bolcher eller nudler, hvor massen hele tiden bliver lagt dobbelt. Dermed bliver fibrene hele tiden trukket og lang dobbelt, så man får et finere og finere netværk. Det netværk er det, der giver den luftige struktur, den elastiske krumme og det lækre brød.
Det er en lang proces! Og det kræver øvelse! Men det kan er hele arbejdet værd, og når man først begynder at kunne mærke den sjove struktur i dejen, bliver det ens nye yndlingslegetøj.
Bagning
Der er mange måder at få bagt sit brød på, men der er et par punkter, man skal huske. Først og fremmest skal der være fuld skrald på varmen. Ikke bare noget med 200 grader – vi taler 250 grader. Damp er vigtigt i begyndelsen, da det forhindrer skorpedannelse og lader brødet udvikle sig frit. Men halvvejs skal dampen væk, så vi kan få den knasende, sprøde og syrlige skorpe, som kendetegner godt brød.
Jeg bruger selv en 6 mm bageplade af stål, som ikke brokker sig, selvom jeg smider 1 kg køleskabskoldt dej op på den – den banker ufortrødent videre. Jeg har ikke en dampovn, så jeg klarer mig med kogende vand og en bradepande i bunden af ovnen. Man kan også bruge en gryde eller stegeso – især hvis man har en stor en af støbejern. Det handler om at indkapsle dampen, så brødet kan udvikle sig.
Baggrunden for de høje varmegrader er hævningen. Dej hæver i kraft af lufthuller i dejen, der er fyldt med vanddamp. Den udvider sig hurtigt og skaber dermed den lækre struktur. Derfor skal du ikke være nærig med varmen!
Ingredienser
Brødet
- 150 g aktiv surdej
- 350 g vand 30°C
- 350 g hvedemel gerne manitoba eller andet med højt proteinindhold
- 150 g ølandshvedemel
- 12 g salt
Ekstra
- Rismel
Udstyr
- Bagestål/sten/plade eller stegegryde/stegeso
- Ovn
- Hævekurv eller dørslag/skål foret med viskestykke
- Dejskraber
- Metalplade eller pizzaspade
Sådan gør du
Dag -2 aften – vækning af surdejen
- Tag din slumrende surdej ud af køleskabet.
- Stil den på køkkenbordet natten over.
Dag -1 morgen – fuld fart på surdejen
- Kassér halvdelen og tilsæt 100 g vand, 50 g hvedemel og 50 g rugmel.
- Rør godt rundt i surdejen og lad den stå på køkkenbordet til senere.
Dag -1 eftermiddag – autolyse
- Bland de i alt 500 g mel med 325 g vand og 150 g surdej. Bland og ælt det godt til en ensartet masse, så alt vandet er optaget. Lad det stå i 1 time.
- Fodr resterne af surdejen med 100 g vand/50 g hvedemel/50 g rugmel og sæt den tilbage i køleskabet til næste bagedag.
- Smør en skål med olivenolie og flyt dejen over i skålen.
- Efter dejen har stået i 1 time, så tilsæt de 12 g salt og 25 g lunkent vand og ælt det godt sammen, så alt saltet er optaget.
- Note: Der har tidligere været et trin her i opskriften, hvor der blev æltet med jævne mellemrum.Hvis din dej efter autolysen virker usammenhængende og løs, kan du ælte den godt med 10 minutters mellemrum, indtil den er fast og tyggegummiagtig.
Dag -1 aften – foldning
- Dejen har suget alt vandet og takket være autolyse, hviletid og en masse æltning, er der nu kommet godt gang i opbygningen af brødets glutenstruktur. Du kan teste den ved at hive den helt tyndt. Man taler om "vindueseffekten", hvor strukturen er så stærk, at man kan se igennem dejen, uden at den knækker eller sprækker.
- Nu er det blevet tid til at folde dejen og begynde at spænde det op, så det bliver et stort, flot brød til sidst. Du vil opleve, at dejen nærmest har konsistens som tyggegummi eller modellervoks. Det skyldes autolyse-processen, hvor glutenmolekylerne rigtigt suger vand til sig og begynder at danne et lækkert netværk.
- Brødet ligger nu i en olieindsmurt skål. Tag fat i skålen med den ene hånd og dejen med den anden hånd. Hiv dejen opad, så den bliver dobbelt så lang. Fold dejen hen over sig selv i skålen. Jeg bruger en plasticdejskraber, som man kan finde mange steder til 30 kr for en håndfuld.
- Drej skålen en kvart omgang og gentag øvelsen. Hiv det ud til dobbelt længde og læg det ind over sig selv.
- Gør det yderligere 2 gange, så du har været en hel omgang igennem.
- Lad dejen stå i 45 minutter med låg på.
- Gentag nu de 4 foldninger. Du vil opleve, at dejen er blevet endnu mere elastisk, men den giver fint efter og vil gerne hives i.
- Lad igen dejen stå i 45 minutter med låg på.
- Efter 1 runde autolyse, 2 runder æltning og 2 runder foldning bør du nu have en flot dej, der er begyndt at skyde i vejret. Måske er der også ved at være lidt luftbobler at se.
Dag -1 aften – formning
- Dejen er nu næsten færdig, men inden den sættes til koldhævning natten over, skal den formes, så det hæver og bager så godt som muligt. Det er sidste chance for at spænde brødet op, inden det kommer i hævekurven/skålen.
- Fordel en lille håndfuld rismel ud på en bordplade.
- Vip dejen ud på rismelet.
- Gentag foldeprocesserne, hvor du holder med den ene hånd på dejen og hiver med den anden. Bliv ved med at folde ind mod midten, så brødet bliver mere og mere kuglerundt.
- Afhængigt af formen på din hævekurv eller skål, så skal dejen formes til den ønskede form. Hvis det skal være rundt, er du nu færdig. Hvis det skal være aflangt, skal dejen trækkes lidt aflangt under foldning, så den passer ned i beholderen. Det er vigtigt, at du får spændt den godt op ved at fylde den yderligere op eller at trække dejen rundt nede under den. Overfladen skal være helt spændt som en ballon.
- Lad dejen hvile på bordet i 30 minutter. Det kaldes "bench rest" og er vigtigt for den sidste opstramning af strukturen. Den skal have lov til at slappe af for at kunne give sig så meget som muligt i sidste skridt.
- Til sidst laver du endnu en opspænding. Enten ved at dreje den yderligere rundt på bordet som før.Alternativt kan du vende dejen om og trække den ud til et kvadrat. Derefter foldes den ind over sig selv, så strukturen strækkes så meget som muligt.
- Din hævekurv skal være klargjort ved at været dækket af et tyndt lag rismel på hele indersiden af formen. Hvis du bruger et viskestykke i en skål eller et dørslag, skal viskestykket ligeledes være drysset med en generøs mængde rismel. Placer nu dejen forsigt i den ønskede beholder med den pæne, spændte side nedad.
- Drys lidt rismel på toppen af dejen og lad den stå på køkkenbordet i 30 minutter.
- Sæt dejen på køl natten over, løst tildækket med et viskestykke eller køkkenfilm.
Dag 0 – bagning
- Om du bager til morgenmad, frokost, eftermiddag eller aften betyder ikke noget. Når den klargjorte dej står i køleskabet, udvikler den sig langsomt, og den kan sagtens vente til næste aften. Jo længere tid, jo bedre for smagen.
- Placér bagestål/bagesten/bageplade midt i ovnen og en bradepande eller stålpande nede under. Varm ovnen op til 250 grader på fuld skrald.Hvis du bruger stegeso, metalgryde eller lignende, skal den forvarmes på samme måde.
- Tag dejen ud af køleskabet og stil den på køkkenbordet.
- Når ovnen efter 45-60 minutters tid er brændende varm, skal du koge en kande vand.Hvis du bruger stegeso eller lignende, behøver du ikke bruge kogende vand. Det er blot for at kunne skabe damp i ovnen.
- Sluk for eventuel varmluft i ovnen og hæld det kogende vand ned i bradepande eller stålpande og luk ovndøren hurtigt. Advarsel – det vælter op med damp og bliver meget varmt! (Det er hele idéen med manøvren)Igen, stegeso kræver ikke damp.
- Tag en tynd metalplade eller pizzaspade og læg et stykke bagepapir på det.
- Læg bagepapir og metalplade/pizzaspade på dejen og vend det rundt, så du nu har dejen liggende oven på bagepapir og metalplade/pizzaspade.
- Skær et dybt, buet snit i toppen af dejen. Snitten er vigtigt, da det hjælper dejen med at hæve optimalt i ovnen.
- Stil dejen med bagepapir ind i ovnen og luk hurtigt døren. Dejen står enten på bagestålet/stenen eller i en lukket stegegryde/stegeso.Hvis du bruger stegeso, kan du smide et par isterninger ned i den for at skabe damp øjeblikkeligt. Isterningerne må IKKE få kontakt med brødet.
- Bag det i 20 minutter ved 250 grader og fuld damp på/låg på.
- Efter 20 minutter, åbner du ovnen, tager panden med vand ud og skruer ned på 230 grader. Og ja, luk ovnen igen.
- Tjek efter 10-15 minutter tag det ud, når det er blevet godt mørkt. Hellere lidt for meget end for lidt – skorpen er det bedste!
- Placér brødet på en rist, så det kan køle og dampe af.
- Vent gerne 1-2 timer, inden du skærer i det. Der er stadig masser af damp i brødet, som lige skal ud, og brødet kan blive klistret, hvis det skæres for tidligt. Hele brødet skal gerne være fyldt af små luftbobler, og der er som regel også en del større. Så er det frem med ost og smør!
Opbevaring
- Når det er helt afkølet, kan det opbevares i en plasticpose ved stuetemperatur. Det kan uden problem holde sig en uge, uden at blive dårligt eller tørt. Takket være alt dit hårde arbejde og den store mængde vand.
- Frys eventuelt halvdelen af brødet. Det er som nyt, når du tør det op og varmer det i ovnen eller i risteren igen.
Video
-
Jeg bruger denne opskrift ofte, men har et spørgsmål vedr. æltning, som jeg håber du kan svare på, så mit resultat kan blive endnu bedre. Jeg ved at det handler om brødets struktur i den sidste ende, men hvor længe ca. ælter man hhv. første og anden gang? Bare ca.? Jeg bruger maskine. Vh. Louise -
Hvordan skærer du snittet i dejen til sidst, lige inden den kommer i ovnen?
Jeg synes at ligegyldigt hvilken kniv, jeg bruger, og ligegyldigt hvor skarp den er, så kan jeg ikke skære i dejen – den er simpelthen for elastisk og bliver bare trukket med. Og så er der jo ingen grund til at forme brødet.
-
Hej
Jeg er lidt forvirret over opskriftens trin. Ved eftermiddagens trin 1, skriver du at den skal stå i en time. Ved trin 3 skriver du, at den skal flyttes over i en olieret skål, og ved trin 4 skriver du så “efter den har stået i en time” – skal den stå i en time først, så over i olieret skål og så stå en time igen, inden man putter salt og det sidste vand i?
Jeg har også lige nogle andre opklarende spørgsmål – skal man vente i et stykke tid mellem at man har tilføjet saltet og man begynder at folde dejen? Og skal vindueseffekten være der inden man begynder at folde?
På forhånd tak
Mvh. Thilde -
Hej.
Jeg har bagt surdejsbrød i et lille års tid og har en god, stærk surdej. Og jeg plejer at få fint “øre” på mine brød. Men de sidste par brød jeg har bagt, er det udeblevet på. Det hæver fint i ovnen og har god krumme, men snittet bliver bare fladt og ligner mest af alt et ar. Brødet smager jo fint, men det generer det visuelle udtryk.
Nogle idéer til hvad jeg pludselig gør galt?
Pft. -
Hej og tak for en dejlig detaljeret opskrift.
Jeg er nybegynder og havde håbet at min nye ridsekniv kom med posten idag, det gjorde den desværre ikke, så mit spørgsmål er om dejen kan blive i køleskabet i sin hævekurv til imorgen hvor kniven forhåbentlig er ankommet?
Ved godt at man kan bruge et andet skarpt objekt men når det nu er første gang, så vil jeg gerne have så stor succes som muligt hehe..
På forhånd tak. Vi er kæmpe fan af din side herhjemme.
Mvh. Louise -
Hej, jeg har en oval støbejernsgryde, men ingen aflang skål/kurv – vil det blive et problem hvis jeg bager en rund dej i en oval gryde? Eller kan jeg bedre bruge gryden til at hæve i, og så bage på en bagesten eller et 3mm bagestål, hvis jeg gerne vil have et ovalt brød?
-
Hej :)
Tak for en skøn opskrift!
Jeg har et spørgsmål vedr. surdej i køleskabet. Hvor lang tid skal det gå fra at den sættes i køleskabet efter fodring (trin 2 på dag 1 eftermiddag autolyse)? Kan man bage allerede dagen efter eller skal den stå længere i køleskabet?
Vh. Louise -
L….stavekontrol. Autolyse. Ikke Autohuset 🙄
-
Hej. Efter Autohuset og iblanding af salt og vand 12 og 25g. Og pænt lang æltning. Så virker dejen meget fast i forhold til de dej typer jeg tidligere har arbejdet med. Den er som tyggegummi. Men endnu ikke hævet. Virker det rigtigt. Er nybegynder med surdej. Så har fulgt din opskrift slavisk. Og er nu på det punkt hvor den skal hvile inden første foldning.
Mvh Jakob
-
Hej!
Når jeg vender dejen ud er den altid klistret fast til min skål. Uanset om jeg bruger olie el mel. Nogle tips dertil?
Når der står der skal slukkes for varmluft når vandet hældes i, skal varmluft så tændes igen når brødet sættes ind el hvordan?
Tak for en god opskrift!-
Når jeg så vender ud falder dejen helt sammen :-(
-
-
Jeg har nu i et par måneder bagt de mest pragtfulde surdejsbrød efter din opskrift. De sidste par gange i en støbejernsgryde, hvilket bestemt ikke gør brødet ringere. Jeg er vild med surdej, og melder mig gerne i nørdeklubben for surdejsentusiaster. -
Hej og tak for opskrift. Jeg er ikke helt sikker på forløbet: Først autolyse – og der æltes dejen rimelig grundigt? Så hviler den 1 time. Så æltes saltet ind, og dejen overføres til en oliesmurt skål og hviler 1 time igen. Og så foldes den første gang. Er det korrekt forstået?
På forhånd tak
Mvh Susanne -
Hej Gastromand
Først vil jeg sige tak for dine mange gode opskrifter. Nu har jeg også prøvet opskrift på surdejsbrød. En meget udførlig opskrift, hvor alt bliver forklaret tydeligt og enkelt. Mit resultat var dog ikke helt som ønsket, eller som dine billeder. Min dej var utrolig våd og det var meget vanskeligt at håndtere den i opstramningsfasen. Jeg håbede på at en nat i køleskabet ville ændre på dejen. Den var dog stadig meget blød da den kom ud af hævekurven, og det resulterede i et ret fladt brød. MEN er du da tosset, hvor smager det godt og fyldt med en masse dejlige store og små huller. Jeg vil hel klart prøve opskriften igen, men skal jeg droppe/ skære ned på de 25gr vand, eller skal jeg bage brødet i form? ( jeg har ikke en støbejernsgryde) Hvad vil dit forslag være ?
Vh Astrid-
Hej 🤗 Hvor stor Er hævekurven, som du bruger til dejen?
-
-
Hejsa!
Min dej så super fin ud da jeg puttede den i køleskabet i en hævekurv(lækker elastisk osv.), men da jeg skulle bage den dagen efter, var den faldet total sammen. Jeg bagte den i en støbejernsgryde og efter bagning var brødet blevet meget kompakt og havde slet ikke hævet. Hvad har jeg gjort forkert? :)
-
Hvilken størrelse støbejernsgryde ville passe til den her opskrift?
-
Kan man bruge kartoffelmel i stedet for rismel? Eller er alm mel et bedre alternativ? :)
Tak for opskrift! -
Hej Gastromand,
Tak for en god opskrift!
Jeg får det flotteste brød med en rigtig sprød skorpe – ovenpå! Men ikke bunden af brødet? Altså den side som brødet “står på”. Hvad skyldes det mon?
Har forsøgt 2 gange, med samme resultat. Jeg bager på en bagesten. -
Hej!
Jeg vil bare spørge om det skal være fuldkornsmel eller ikke?
Vh Henrik -
Hvis nu man har en støbejernsgryde, men intet låg, kan man så stadig bruge gryden og så bare sætte en bradepande med vand ind de første 20 min, og så tage bradepanden med vand ud derefter? Eller fungere det KUN med gryde, hvis man har et låg?
-
Skøn opskrift. Kan dog ikke helt finde ud af om låget skal af i den sidste bagetid, hvis man bruger stegeso?
Comments