Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

Spinat-tærte med hjemmelavet mørdej

Spinat-tærte med hjemmelavet mørdej
Høvding

Det jeg siger nu, kan måske komme som en lille overraskelse. Men her kommer der en tærte uden kød (ok, så med dobbelt op på ost), som  kan tilfredsstille de fleste ganer. Nu er den her også virkeligt op til fortolkning, for du kan reelt set vælge at komme lige det fyld i, som du har lyst til.  Det kan både være en kombination af porre og bacon, svampe og bacon, spinat og bacon, gruyere og bacon, asparges og bacon.

Sådan laver du en hjemmelavet mørdej

Lige når man skal lave en mørdej, så er der nogle få ting, som man skal huske. Eller i hvert fald kan være med til at give et bedre resultat. Jeg er også lutter øre, hvis du skulle have flere tips. Men I hvert fald er det her noget af det jeg plejer at gøre:

  1. Undlad at ælte dejen for meget. Hvis du får æltet for meget i dejen, aktiverer du glutenet og risikerer at dejen bliver for elastisk og trækker sig sammen. Jeg laver den altid på en foodprocessor, hvilket jeg synes giver det bedste (og nemmeste) resultat
  2. Lad dejen køle før den bages. Så trækker den sig heller ikke så meget sammen og bliver mere sprød
  3. Du kan erstatte halvdelen af melet med glutenfrie produkter som fx maizena eller kartoffelmel, det er også med til at tage toppen af elasticiteten
  4. Jeg bruger altid 2 dele mel til en del smør. En smule salt og sukker. Samler dejen med en æggeblomme. Jeg regner cirka en æggeblomme pr. 100-125g mel. Hvis det ikke helt er nok, kan man supplere op med lidt vand eller hvidvin. Hvis det er en sød tærte, bruger jeg samme opskrift, men tilsætter også en halv dl sukker eller flormelis til dejen
  5. Jeg ruller altid dejen ud mellem to stykker bagepapir. Så er den meget nemmere at arbejde med
  6. Hvis du har et meget vådt fyld, så er det en god idé at forbage dejen ca 10 minutter inden det kommes i
  7. Har du dej i overskud, kan den sagtens fryses ned og bruges en anden gang

Dej og fyld passer til en form på ca. 26 centimeter.

Tærte med hjemmelavet mørdej

4.84 fra 6 stemmer
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Bagværk, Tærte
Antal: 1 tærte (26cm)

Ingredienser

Tærtedej

  • 175 g hvedemel
  • 85 g smør
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 1 stk æggeblomme

Fyld

  • 1 bundt spinat
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk fennikelblomster kan undlades eller erstattes af lidt fennikelfrø
  • 25 g smør
  • 125 g gedeost
  • 3 stk æg
  • 125 g creme fraiche 38%
  • 1 dl piskefløde
  • 10 stk salvieblade
  • 25 g revet parmesan

Sådan gør du

Tærtedej

  • Kør mel, salt, sukker og smør på en foodprocesser til det er en ensartet masse.
  • Tilsæt æggeblommen og en smule vand (måske 1 spsk) og kør til dejen er samlet.
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Og kom den i tærteformen. Sæt på køl i en halv time før den bages ved 180 grader i 10 minutter.

Fyld

  • Skyl spinaten grundigt, men lad gerne en smule væde side på spinaten.
  • Svits finthakket hvidløg og fennikelblomster let i smørret. Kom spinaten på og varm til den er faldet sammen. Krydr med salt og peber. Tag den af varmen.
  • Rør æg, creme fraiche og fløde sammen. Krydr med salt, peber og finthakkede salvieblade. Kom på tærtedejen.
  • Arranger nu spinaten og skiver gedeosten herpå. Top med Revet parmesan og eventuelt et par ekstra salvieblade.
  • Bag 25 minutter (eller indtil æggemassen har sat sig) ved 180 grader. Tærten skal være gylden.
  • Server kold, varm eller lige midt imellem.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Lene Vestergaard

    Hej

    Der står, i indledningen om mørdej: “Jeg regner cirka en æggeblomme pr. 100-125g mel”.

    Står det til troende, bør opskriften være på 2 blommer og ikke en. Bare for en god ordens skyld :)

    Måske I kunne udvide skrivet om mørdej. Jeg synes, den kan være noget teenage umulig. Min revner ofte, når jeg ruller den ud – og nej den er ikke æltet for meget, og dejen er kold.

    Klagesangen forsætter. Dejen trækker sig sammen, når den forbages, så den kun står halvt op af kanten på formen i stedet for at flugte knivskarpt med den øverste kant.

    Og apropos knivskarp. Hvordan får man den der kant til at fremstå knivskarp og lige, dvs. med et professionelt udseende.

    HJÆÆÆLP!!!!!

    Mvh: Lene

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering