Gastromand.dk | 26. September 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Francly Speaking…Who’s your daddy?

VIN UDEN PIS: Francly Speaking…Who’s your daddy?
Vinhjernen

Du kender selvklart cabernet sauvignon. En af de mest klassiske rødvinsdruer, som har lagt most til nogle af verdens bedste vine, büde i Bordeaux, Californien, Australien og andre steder. Vi kan lide den og kigger nÌrmere pü den ved senere lejlighed. Denne gang handler det nemlig om cabernet sauvignons daddy, old man, det fÌdrende ophav. Og det er cabernet franc. Det er nemlig sauvignon blanc og cabernet franc, der er ophav til cabernet sauvignon.

Cabernet franc er ikke sü frembrusende eller populÌr som sit afkom, men derfor skal man nu ikke afskrive den, den kan noget som den selvsikre søn sjÌldent formür.

Cab F kører nemlig ”less is more”-stilen. Sammenlignet med Junior betyder det mindre farve, mindre tannin og mindre syre. Det giver i sagens natur vine, det er lettere i udtrykket end det, du er vant til med cabernet sauvignon. Det gør man flittigt brug af bl.a. i Loire, hvor der laves masser af urteduftende, saftige og skønne rødvine, der især gør sig godt let afkølede og er særdeles madvenlige. Og hvis cab franc har sit hovedsæde nogle steder er det formentlig i Loire-dalen, hvor den sammen med pinot noir er eneste tilladte rødvinsdrue.

I Bordeaux indgår den i blends både på venstrebred i Medoc og på højre bred i Pomerol og St. Emilion, hvor den sammen med merlot ofte er primærdruen. Hvis man ikke ved bedre, kan man sagtens tale nedladende om ol’ franc, men når men ved, at den lægger krop til en ikonisk vin som Cheval Blanc aftvinger det en vis respekt.

Druen har sine fans blandt vinmagere mange steder pĂĽ kloden. I Europa findes den udover i Frankrig ogsĂĽ i Ungarn og Italien hvor den i Bolgheri bĂĽde blandes med andre bordeaux-druer, men ogsĂĽ laves rent.

Dagens fangst af druen byder udover fra Loire også på vine fra Spanien, New York, Sonoma og Sydafrika. Og dermed slår geografien vist fast, at cabernet sauvignons daddy’o stadig har sin vinøse berettigelse på verdensscenen. Skal vi se, hvad der gemmer sig i flaskerne?

Cabernet Franc

Chateau de Fesles ”La Chapelle” Vieilles Vignes 2015

Pris: 139, –

Forhandler: KjĂŚr&Sommerfeldt

Urtet og klassisk nÌse med krydret duft af hyldetrÌ og solbÌrblad. Munden er let og tør, saliverende og mighty nice. Loyal mod büde drue og geografisk ophav og meget behagelig.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Rainbows End Cabernet Franc 2015

Pris: 159,- v. 6(normalpris 179,-)

Forhandler: Jysk Vin

Dufter nÌrmest af carmenere, urter og bÌr, lidt a la vinen før. Munden er elegant og harmonisk med nydelig frugt og blide tanniner. PÌn!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

WĂślffer Estate 2014 Cabernet Franc

Pris: 139,- v. 6(normalpris 169,-)

Forhandler: Vinomani

NÌsen starter reduktivt med duft af rovdyrbur. Munden er let og saftig med en nÌsten medicinsk note inden en tør og elegant finale. Er den ved at lukke lidt ned?

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

WĂślffer Estate Caya 2014

Pris: 229,- v. 6(normalpris 249,-)

Forhandler: Vinomani

Herlig moden nÌse, lidt som en lille bdx fra gamle dage. Munden er saftig, let og tør og virkeligt rar. Flot og elegant vin.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Mas Irene 2014

Pris: 169,- v.6(normalpris 199,-)

Forhandler: Vinomani

PleasernÌse med røde bÌr og mild urtekrydring. Munden har let sødme, balanceret af ru tanniner og veldoseret charme. Nydelig.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Cenyth 2012 [BEDST I TEST]

Pris: 149,- v. 6(normalpris 375,-)

Forhandler: Jysk Vin

Dejlig næse bag en letsvovlet start. Solbær, lidt florale noter og sød tjære. Munden er cremet og blid inden tannin-attakket rammer gummerne, men overordnet er det en møgbehagelig oplevelse. Jeg får lyst til côte de beuf. 2010 blev ”bedst i test” i anden sammenhæng og 2012 bliver det sørme denne gang. Godt gået.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Smid en kommentar